Visureigių entuziastai stoja į kovą: stebės pro sieną prasmunkančius migrantus

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą kasdien neįleidžiama apie šimtas nelegalių migrantų. Tačiau žinoma, kad Baltarusijoje tokių asmenų yra tūkstančiai. Stebėti situaciją pasienyje žada ir visureigių entuziastai, praneša LNK žinios.

Visureigių entuziastai ruošiasi bandomajam važiavimui – reikia patikrinti, ar nieko nepamiršo. Panašu, kad reikalingi daiktai yra. Užklimpti per bandymus nesinorėtų, todėl pasiruošiama blogiausiam.

„Jeigu netikėtai būtų kažkur įlūžus, kad po to netektų kapstytis ir iš apačios paimti šniūrą, jis ant stogo“, – sakė akcijos dalyvis Ryšard Petrašun.

Bekelėse entuziastai nori patruliuodami netoli sienos padėti pasieniečiams gaudyti iš Baltarusijos einančius migrantus. „Važiuojame, patruliuojame tose zonose ir jei mes pamatome emigrantus, informaciją iš karto pranešame pasieniečiams, kur pamatėme – nurodome koordinates. Tiesiog ramiai juos sekame, nekontaktuojame“, – pasakojo akcijos organizatorius Andrej Paškelevič.

Visureigių entuziastai įsivaizduoja, kad būtų naudingi. „Mes turime galimybes pravažiuoti ten, kur kiti nelabai pravažiuoja“, – tarstelėjo A. Paškelevič.

Stebėti migrantų užsiregistravo daugiau kaip 60 ekipažų. Tarp jų – ne tik visureigiai ar keturračiai – yra ir motociklų.  Pilietiškai nusiteikę entuziastai patys pilsis degalus, remontuosis automobilius, jei kuris sulūžtų.

Mes nenorime būti našta arba kliūtis. Mes norime jiems padėti ir norime, kad tie veiksmai būtų koordinuoti, kad vyktų bendradarbiavimas.

„Mes nenorime būti našta arba kliūtis. Mes norime jiems padėti ir norime, kad tie veiksmai būtų koordinuoti, kad vyktų bendradarbiavimas“, – kalbėjo akcijos organizatorius Laurynas Liutkus.

Liepos mėnesį, kai migrantai masiškai plūdo į Lietuvą, pagalbą pasieniečiams suteikti siūlėsi ir medžiotojai, bet jos pareigūnai atsisakė.

„Medžiotojų organizacijos, klubai, būreliai galėtų bendradarbiaujant teikti informaciją apie sienos pažeidimus ir panašiai. Ir šis klausimas buvo diskutuojamas, bet šiandien jis likęs atviras – jokių susitarimų nepasirašyta “, – sakė Sūduvos medžiotojų sąjungos vadovas Ramūnas Mažėtis.

Panašus atsakymas laukia ir visureigių entuziastų. „Ačiū už gražią iniciatyvą, bet teisės aktai to nereglamentuoja“, – teigė pasieniečių vado pavaduotojas Vidas Mačaitis.

Iniciatoriai nosies nenukabina. „Jeigu tik padėkos kaip medžiotojams už gražią iniciatyvą, tai nė vienam Lietuvos Respublikos piliečiui nėra draudžiama būti pasienio ruože – tereikia turėti pasą. Iniciatyva vis tiek vyks, nes suprantame, kad atšalus orams migrantai tikrai yra neprognozuojami ir jie gali veržtis į pavienes sodybas, vienkiemius, kur gyvena ir senyvi žmonės“, – spėjo L. Liutkus.

Bekelės entuziastų pasieniečiai visai neatstumia. „Nesakome „ne“. Jei jie važinėtų pasienio ruože ir pastebėtų migrantus, tai mes tikrai duosime jiems pasienio užkardų kontaktus, kur jie pastebėję pažeidėjus, galėtų informuoti mūsų pasienio užkardas“, – akcentavo V. Mačaitis.

Visureigiai išbandyti sėkmingai. Kelios dešimtys bekelės entuziastų stebėti prasmukusių migrantų žada išvažiuoti jau kitą savaitę.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

"dariui"

"dariui" portretas
Kiek klasių baigėt, ar patį tekstą perskaitėt, suvokiat pats, ką pakeverzojot komentare? Glušų glušas, mažaraštis Dariuks... Juk visurneugių savanoriai tik stebi ir KOORDINATES PERDUODA pareigūnams.

Bravo

Bravo portretas
Pagarba, tik sėkmės. esame vyresni, bet mielai važiuotume padėti, pabudėti, gal kažkuo pagelbėti, nors ir esame pensininkai. Visureigis mūsų "užgrūdintas, vairabimo patirtis didelė.

Arijas

Arijas portretas
Sveikintina akcija! Reikia ne tik neileisti nauju parazitu, bet ir vyti lauk jau i Lietuva isiverzusias bezdziones!
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių