VRK: pilietybės referendumas įvyko, bet sprendimas nepriimtas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį patvirtino, kad privalomasis referendumas dėl Konstitucijos pataisos siekiant išplėsti dvigubos pilietybes galimybes įvyko, tačiau sprendimas nepriimtas.

VRK konstatavo, kad referendume dalyvavo daugiau kaip pusė – 1 mln. 429 tūkst. arba 59,5 proc. – rinkėjų.

Už Konstitucijos pataisą balsavo 1,043 mln. arba beveik 74 proc. piliečių, prieš buvo 357 tūkst. arba 25 proc. balsavusiųjų.

Negaliojančiais pripažinti 28,8 tūkst. arba 2 proc. biuletenių.

Referendumo įstatymas numato, kad norint priimti Konstitucijos pataisą dėl pilietybės,  už ją privalo balsuoti ne mažiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių asmenų. Šiuo atveju pritrūko apie 156 tūkst. balsų.

Tai antras kartas, kai neįvyksta privalomasis referendumas dėl dvigubos pilietybės išplėtimo. 2019 metais tam pristigo apie 200 tūkst. balsų.

Dabar Konstitucijoje įrašyta, jog „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Tai užkerta kelią po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną emigravusiems asmenims, išskyrus kai kurias išimtis, turėti dvi ar daugiau pilietybių.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad tik referendumu pakeitus Konstituciją galima atverti galimybę dvigubą pilietybę turėtų daugiau Lietuvos piliečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Išmirs tuoj Lietuva, atiminėja pasus iš savų…Jau dabar beveik vien slavai likę, toliau bus dar blogiau.

Sprendimas

Sprendimas portretas
Tauta referendumu priėmė sprendimą! Ir jis aiškių aiškiausias : dvigubai ir daugybinei NE!..Beje šis aiškus sprendimas priimtas dviejuose referendumuose iš eilės. Tauta apgynė Konstituciją. Tai kokių dar sliekų ieškote?!

Smetona

Smetona portretas
antra pilietybe ,leistu konservatoriams ir ju laizikam uzejus putlerio smogikam ,vadovauti is uzsienio ,nes jie beveik visi valdzios turi vilas ir namus psvrtur ! Kiek galima ta reikalauti is Tautos ,kai ji pasake pries ???? Kodel visi žydai beveik turi antra pilietybe ir ne tik gyv. Lietuvoje ? Jie turi, o valdzia ne ,tai to ir siekia konservatoriai ,antros .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių