VSD: priverstinis lėktuvo nutupdymas Minske – akiplėšiškas išpuolis

Priverstinis lėktuvo, skridusio iš Atėnų į Vilnių, nutupdymas Minske yra akiplėšiškas išpuolis, sukėlęs pavojų žmonių gyvybėms ir pamynęs tarptautinės teisės normas, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD).

„Civilinio orlaivio su Lietuvos ir kitų šalių piliečiais priverstinį nutupdymą Minske VSD vertina kaip akiplėšišką išpuolį, sukėlusį pavojų žmonių gyvybėms ir paminantį tarptautinės teisės normas“, – rašoma BNS pateiktame atsakyme.

„VSD toliau dirba drauge su kitomis valstybės institucijomis ir tarptautiniais partneriais siekdamas surinkti visą galimą ir patikimą informaciją apie Baltarusijos režimo sukeltą ypatingai pavojingą incidentą, vertina ją ir teikia sprendimų priėmėjams bei atlieka kitas teisės aktais departamentui priskirtas funkcijas“, – teigia VSD.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Civilinio orlaivio su Lietuvos ir kitų šalių piliečiais priverstinį nutupdymą Minske VSD vertina kaip akiplėšišką išpuolį.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių.

Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių.

Baltarusijos opozicijos koordinavimo tarybos prezidiumo narys, buvęs kultūros ministras Pavelas Latuška pareiškė, kad „Ryanair“ lėktuvu iš Minsko į Vilnių neišskrido šeši žmonės – du Baltarusijos ir keturi Rusijos piliečiai.

Incidentą pasmerkė NATO, Europos Komisijos, dalies ES valstybių vadovai.


Šiame straipsnyje: VSDMinskaslėktuvo pagrobimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

O KAIP PAVADINTI ORGANIZUOTĄ BALTARUSIJOS PERVERSMĄ?...

O KAIP PAVADINTI ORGANIZUOTĄ BALTARUSIJOS PERVERSMĄ?... portretas
Tokių priverstinių lėktuvų nusodinimų svetimuose teritorijose buvo ne vienas ir ne du. JAV teroristai net numušdavo lėktuvus. Ir...jokių triukšmų nebuvo. O koks čia "akiplėšiškas išpuolis". Lietuva globoja ir net nesiruošia išduoti Baltarusijai nusikaltėlius. Lukašenka pasielgė labai humaniškai. Ką reikėjo suėmė - kitiems leido išskristi. Akiplėšiškai elgiasi landsberginė šutvė remdama Baltarusijos teroristus. Kai kam dar teks atsakyti už kišimasį į svetimos valstybės vidaus reikalus ir organizavimą padaryti valstybės perversmą Baltarusijoje.

tam Klausimas VSD

tam Klausimas VSD portretas
Neišsigalvokite nesąmonių, nes vis tiek nebepadės. Net jei kažkas Vilniaus skydžių valdymo centre būtų davęs tokį sutikimą, kodėl pakeliui į Minską lėktuvas taip tvarkingai, laiptuotai apskridinėjo Dieveniškių kilpą? Juk įskristų lėktuvas į Lietuvos oro erdvę Dieveniškių kilpoje, ten jį pasitiktų NATO naikintuvai ir palydėtų į Vilniaus oro uostą. Tačiau buvo padaryta viskas, kad lėktuvas nepasiektų Lietuvos oro erdvės, nors lėktuvas, daroma išvada, tiesiog bėgo nuo Lukošiaus naikintuvo.

Klausimas VSD

Klausimas VSD portretas
Lėktuvui nusileidimui Minske pritarė ir Atėnai ir Vilnius. Kas iš Vilniaus skrydžių valdymo centro davė tokį sutikimą (aš juos suprantu, kam reikia klapato su lėktuvu kuriame galimai yra bomba - geriau tegu skrenda į Minską)? Kas iš Lietuvos valdžios ( personaliai) davė nurodymą Vilniaus skrydžių centrui sutikti su lėktuvo nusileidimu Minske? Tai turi būti mums svarbiausi klausimai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių