VSD vadas: augant migracijai, didėja rizika sulaukti teroristų ir KGB agentų

  • Teksto dydis:

Augant migrantų srautui per Baltarusijos sieną, Lietuvos žvalgyba mato didesnę riziką, kad į šalį gali patekti teroristų ir Aliaksandro Lukašenkos režimo užverbuotų žmonių, sako Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis.

„Suprantu, kad negalime visiems uždėti štampų, jokiu būdu nelaikome visų nusikaltėliais ar šnipais, bet ta rizika atsiranda su didesniu pabėgėlių srautu“, – interviu portalui 15min.lt sakė žvalgybos vadas.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti jau apie 400 neteisėtų migrantų, daugiausia – Irako piliečių. Šis skaičius yra penkis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Lietuvos žvalgybai tai reiškia didesnę atsakomybę rūpintis, kad su šiuo srautu nepatektų teroristai, taip pat – infiltruoti spectarnybų asmenys.

Labai dažnai nežinome, kas įvažiuoja į mūsų šalį, sutikrinti faktus yra pakankamai sudėtinga, nes tie žmonės dažnai būna be dokumentų.

„Kaip riziką matau, kad, jeigu žmonių skaičius, ypač atkreipiant dėmesį, iš kur jie atvyksta, būtų didesnis mūsų valstybėje, mes žiūrime į tai per kitą prizmę, terorizmo pavojų. Labai dažnai nežinome, kas įvažiuoja į mūsų šalį, sutikrinti faktus yra pakankamai sudėtinga, nes tie žmonės dažnai būna be dokumentų, meluoja apie savo profesiją, išsilavinimą. Šiuo aspektu VSD, atsakingam už terorizmo situaciją, reikėtų labai stipriai susirūpinti, ką mes ir darome“, – kalbėjo D. Jauniškis.

Departamento direktoriaus teigimu, gegužę įvykdytas priverstinis „Ryanair“ lėktuvo nutupdymas Minske – „įžūlus ir akiplėšiškas“,  Lietuvos žvalgyba šiuo metu dirba siekdama gauti kuo tikslesnę informaciją apie įvykį.

VSD direktorius Darius Jauniškis/I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

Tuo metų Vakarų reakcija į „Ryanair“ orlaivio perėmimą, pasak D. Jauniškio, dar labiau stumtelėjo Baltarusiją į Rusijos pusę ir Rusijai ši situacija yra labai palanki.

„Taigi stebime vis gilesnę integraciją į bendrą valstybę. Visiškai nenustebčiau, jei greitu laiku būtų tam tikri procesai ir matysime Baltarusiją tiesiog kaip integracinę dalį Rusijos sudėtyje. Lietuvai tai reiškia, kad turėsime sieną su Rusija. Įsivaizduojama buferio zona tiesiog išnyks“, – kalbėjo VSD vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Morgana

Morgana portretas
Vilnius greit bus ne Lietuvos sostinė. Baltarusiams pardavinėja didžiausius pastatus. Tai gal jau mes nebe Lietuva? Taip dasigivenom

SS

SS portretas
KGB agentų ir taip pilna.Pažiūrėkite kas darosi gegužės 9-ąją prie paminklo okupantams.Visi potencialūs kremliaus agentai.

Anonimas

Anonimas portretas
cia pilna ir nuo tarybmecio likusiu kgbistu,jie greit susems svetimus kgbistus is uzsienio
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių