Pereiti į pagrindinį turinį

V.Tutkus lankėsi Tartu vykstančiose tarptautinėse pratybose

2009-03-06 12:23
V.Tutkus lankėsi Tartu vykstančiose tarptautinėse pratybose
V.Tutkus lankėsi Tartu vykstančiose tarptautinėse pratybose / KAM nuotr. iš kairės: gen. ltn. V.Tutkus, Mobilizacijos departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius ir pratybų „Baltijos šeimininkas 2009“ vienas iš vadovų V.Lukavičius ir KAM sekretorius gynybos politikai ir tarptautiniams ryšiams A.Krivas

Ketvirtadienį Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus ir Krašto apsaugos ministerijos sekretorius gynybos politikai ir tarptautiniams ryšiams Andrius Krivas lankėsi Estijos nacionaliniame gynybos koledže Tartu vykstančių tarptautinių pratybų „Baltijos šeimininkas 2009“ (angl. „Baltic Host 2009“) svečių dienoje.

Renginyje taip pat dalyvavo Estijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius Riho Terras, Estijos kariuomenės vadas leitenantas generolas Antsas Laaneotsas, Estijos gynybos ministerijos sekretorius Lauris Tummas, Estijos vidaus reikalų ministerijos sekretorius Märtas Kraftas, Latvijos kariuomenės vadas generolas Juris Maklakovas, Latvijos gynybos ministerijos Krizių valdymo departamento direktorius Jānis Garisonas, JAV pajėgų Europoje vado pavaduotojas planavimui brigados generolas Joe Ramirezas, NATO greitojo reagavimo pajėgų (Strike Force NATO) politinis patarėjas Jamesas Bergeronas, kiti svečiai.

Renginio metu svečiams buvo pristatyti pratybų tikslai, uždaviniai, pratybų scenarijus, pagal kurį pratybų dalyviai modeliavo įvairias situacijas, kėlė problemas ir ieškojo jų sprendimo būdų, susidūrus su tokiomis problemomis, pavyzdžiui kaip pabėgėlių antplūdis, uostų darbuotojų streikas ir masinės demonstracijos, kt.

„Šiose pratybose mūsų šalies kariai ir civiliai pareigūnai kartu su savo kaimynais tobulina veiksmų koordinavimą vykdant paramos suteikimo atvykstančioms sąjungininkų pajėgoms operacijas. Logistinio suderinamumo užtikrinimas yra labai svarbus visose operacijose, ypač didelio masto ir tarptautinėse. Todėl šios pratybos suteikia puikią progą pratybų dalyviams tobulinti savo veiksmus, nustatyti galimus trūkumus ir suderinti reikiamus teisės aktus,“ - po pratybų pristatymo kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. V.Tutkus.

Pratybos „Baltijos šeimininkas 2009“ vyksta kovo 2-6 d. Estijos nacionalinio gynybos koledžo Treniruoklių centre. Pagrindinis jų uždavinys - didinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių logistinį suderinamumą, stiprinti ir efektyvinti bendradarbiavimą vykdant priimančiosios šalies paramos operacijas.

Pratybose be Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministerijų ir kariuomenės atstovų dalyvauja ir Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos ministerijų, kitų civilinių institucijų, su kuriomis būtina koordinuotis užtikrinant priimančiosios šalies paramą, specialistai. Mokymuose taip pat dalyvauja ir žaidėjų - atvykstančių sąjungininkų pajėgų - vaidmenis atlieka Lenkijos bei Didžiosios Britanijos kariai, tarnaujantys NATO greitojo reagavimo pajėgų (angl. Strike Force NATO) vadavietėje Neapolyje (Italija) ir Štutgarte (Vokietija) dislokuotų JAV pajėgų Europoje vadavietės kariai. Iš viso pratybose dalyvauja daugiau kaip 100 karių ir civilių.

Priimančiosios šalies parama - tai civilinė ir karinė pagalba, kurią esant taikai, ekstremalioms situacijoms, krizei ir konfliktui suteikia priimančioji šalis sąjungininkų pajėgoms ir organizacijoms, dislokuotoms ir veikiančioms priimančiosios šalies teritorijoje arba vykstančioms per ją tranzitu. Tokios pagalbos pagrindą sudaro pasirašyti susitarimai tarp atitinkamų priimančiųjų šalių ir „siunčiančiųjų šalių ” ir (arba) NATO vadovybės.

Priimančiosios šalies parama yra labai svarbi užtikrinant visų rūšių pajėgų išsilaikymą. Dvišaliai ir daugiašaliai susitarimai, kuriuose atsižvelgiama į NATO operacinius reikalavimus, prisideda prie pajėgų apsaugos ir suteikia reikalingą logistinę paramą bei infrastruktūrą jas priimti, joms judėti ir jas panaudoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų