V.Ušackas Vašingtone ragino nepamiršti Gruzijos ir Ukrainos

Pirmojo darbo vizito JAV metu Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas antradienį Vašingtono Johno Hopkinso universitete skaitė paskaitą „Vakarai, Rusija ir Rytų Europa: nauji iššūkiai, naujos galimybės“. Daugiausiai dėmesio ministras skyrė ekonomikos gaivinimui Rytų Europoje, energetikos, transatlantinio bendradarbiavimo ir santykių su Rusija klausimams.

Ministras kalboje akcentavo, kad šiais ekonominio sunkmečio laikais būtų didelė klaida užsisklęsti savyje ir pasiduoti protekcionistinėms pagundoms. Ministras pabrėžė, kad ES ir JAV turėtų rodyti laisvosios rinkos ir laisvosios prekybos principų laikymosi pavyzdį likusiam pasauliui.

„Ekonominio sulėtėjimo metu būtina skatinti, o ne riboti laisvąją prekybą“, - sakė Lietuvos diplomatijos vadovas, išreikšdamas viltį, kad JAV išliks ištikima laisvosios prekybos principams, o tai paskatins ir kitas šalis laikytis įsipareigojimų Pasaulio prekybos organizacijai.

Kalbėdamas apie Ukrainą, Gruziją ir kitas Rytų Europos valstybes bei jų kelią demokratijos ir laisvosios rinkos link globalios ekonominės krizės laikotarpiu, ministras V.Ušackas pabrėžė, kad Europos Sąjunga ir JAV turėtų glaudžiau bendradarbiauti integruojant šias šalis į kuriamą bendrą ES energetinę rinką, padedant ruošti bendrą Rytų kaimynystės šalių ekonominio gaivinimo planą bei skatinant šių šalių lyderius veikti sutelktai ir išvien sprendžiant ekonominius, socialinius ir politinius iššūkius.

Pirmadienį V.Ušackas susitiko su JAV Valstybės sekretore ir aptarė dvišalių santykių, saugumo ir kitus tarptautinės politikos klausimus.


Šiame straipsnyje: ušackasClinton

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių