Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė atnaujina Saulėlydžio komisijos darbą

2013-03-19 13:35
Vyriausybė atnaujina Saulėlydžio komisijos darbą
Vyriausybė atnaujina Saulėlydžio komisijos darbą / Vytauto Petriko nuotr.

Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė atnaujina Saulėlydžio komisijos darbą. Tik ji iš pavadinimo išbraukė žodį „saulėlydis“. Tai reiškia, kad daugiau dėmesio bus skiriama ne nereikalingoms įstaigoms naikinti, o viešajam valdymui tobulinti.

Ambicijų mažiau

Bent taip tvirtina šios komisijos, nuo šiol vadinamos Viešojo valdymo tobulinimo komisija, pirmininkas, ministro pirmininko kanclerio pavaduotojas Remigijus Motuzas.

Andriaus Kubiliaus premjeravimo laikais Saulėlydžio komisija buvo užsimojusi įgyvendinti dideles reformas, tačiau ne vieną jų numarino Seimas. Per ketverius metus minėta komisija sumažino valstybės tarnybos augimą, naujų įstaigų steigimąsi. Tačiau tuo ambicijos ir baigėsi.

R.Motuzas aiškino, kad pagrindinės komisijos darbo kryptys šiek tiek keisis. „Anksčiau ši komisija asocijavosi su įstaigų naikinimu ar reorganizacija, – tai ir reiškia saulėlydžio vardas, – o mes tai šiek tiek tęsime, tačiau pagrindinį dėmesį skirsime viešajam valdymui tobulinti platesne prasme“, – aptakiai aiškino R.Motuzas.

Siūlys didinti algas?

R.Motuzas aiškino, kad komisija posėdžiaus vieną kartą per mėnesį, o artimiausias posėdis įvyks jau kitą savaitę. Komisijos pirmininkas patvirtino, kad pagrindinė artimiausių posėdžių tema bus atlyginimai viešajame sektoriuje. Bent jau Vyriausybės programoje numatyta juos kelti.

„Problema dėl atlyginimų viešajame sektoriuje didelė. Ir ta tema susijusi su emigracija. Ji vyksta, be kita ko, ir dėl to, kad viešajame sektoriuje atlyginimai maži. Taigi peržiūrėsime mokėjimą už darbą valstybės tarnyboje ir teiksime pasiūlymus“, – dėstė R.Motuzas.

Komisijos planuose daug kalbama apie vieno langelio principą. R.Motuzas tikslino, kad komisija artimiausiu metu aiškinsis, ar licencijas išduodančių įstaigų skaičius ne per didelis, ir siūlys sprendimus, kaip tų institucijų sumažinti.

Kad ir ką pasiūlytų komisija, galutinį žodį bet kokiu atveju turės tarti Seimas ar Vyriausybė.

Tai tik pradžia

Ekonomistė Rūta Vainienė, Saulėlydžio komisijoje dirbusi A.Kubiliaus premjeravimo laikais, sakė, kad komisija nuveikė nemažai didelių darbų.

„Mums pavyko pasiekti rezultatų naikinant perteklines institucijas arba optimizuojant esamas“, – komisijos darbą gyrė R.Vainienė. Tiesa, ne viskas pavyko. R.Vainienės teigimu, norėta pertvarkyti visą viešosios tarnybos sistemą, imtis struktūrinio biudžeto subalansavimo, bet to nepavyko pasiekti.

Tačiau ji pabrėžė, kad šie darbai ilgalaikiai. „Mano manymu, komisija savo darbą tik pradeda. Ir jį turi tęsti. Sveikinu premjerą, nusprendusį šią iniciatyvą pratęsti. Komisija buvo darbinga, ypač, kai jai vadovavo Jurgita Šiugždinienė“, – kalbėjo R.Vainienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų