Vyriausybė nuo gegužės atšaukė ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19

Vyriausybė trečiadienį atšaukė daugiau nei dvejus metus galiojusią ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19 – šis teisinis režimas nustos galioti nuo gegužės 1-osios.

Sprendimą Ministrų kabinetas priėmė jau daugiau nei du mėnesius nuosekliai mažėjant naujų koronaviruso atvejų bei į ligonines guldomų pacientų, taip pat pasiekus didesnį nei 80 proc. visų gyventojų imunizacijos lygį.

„Atsižvelgiant į tai, kad dominuojant omikron atmainai ir esant labai aukštam visuomenės imunizacijos lygiui, netaikant beveik jokių pandemijos kontrolės priemonių, epidemiologinė situacija gerėja, šiuo metu tęsti ekstremalią situaciją nėra pagrindo“, – teigiama Vyriausybės sprendime.

Numatoma, kad visus sprendimus valdant COVID-19 situaciją, pavyzdžiui, dėl testavimo, protrūkių tyrimo, infekcijos kontrolės ir kt. priiminės atitinkamų sričių ministrai.

Šiuo metu dauguma anksčiau įvestų ribojimų yra panaikinti, išlieka reikalavimai dėvėti kaukes gydymo, globos įstaigose ir viešajame transporte.

Asmenų, sergančių COVID-19, izoliacija sutrumpinta iki penkių dienų, netaikomi ir izoliacijos reikalavimai turėjusiems kontaktą su sergančiuoju.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys patikino, kad sprendimai priimti pasitarus su ekspertais. Jis teigė, kad sprendimas nereiškia, kad bus skiriama mažiau dėmesio COVID-19 valdymui – testavimas ir vakcinacija persikels į gydymo įstaigas, taip pat toliau bus atliekami sekoskaitos tyrimai. Dėl testavimo spręs šeimos gydytojai, o testuojami bus tik turintieji COVID-19 simptomus.

Visiems šiems dalykams bus rekomendacijos, noriu pabrėžti, kad kažkokie reikalavimai ar kas, jie tiesiog išnyksta – tokie dalykai, kaip privalomos izoliacijos išnyksta, gyvenimas sugrįžta į rekomendacijas, į tai, kaip mes elgiamės, ar tai būtų tuberkuliozė, ar gripas.

„Pasiruošime rudeniui, nes labai natūralu, kad rudenį, visiškai tikėtina, gali būti kažkokie sergamumo padidėjimai. Bet net jeigu ką ir baugina tie skaičiai šiuo metu, net ir tie, kurie dabar yra, lygiai taip pat jie yra panašūs dėl gripo atvejų“, – kalbėjo A. Dulkys.

Jis akcentavo, kad renginiams, maitinimo paslaugoms, švietimui ir kitoms sritims, įskaitant kaukių dėvėjimą įvairiose vietose, bus taikomos tik rekmendacijos, bet ne prievolė.

„Visiems šiems dalykams bus rekomendacijos, noriu pabrėžti, kad kažkokie reikalavimai ar kas, jie tiesiog išnyksta – tokie dalykai, kaip privalomos izoliacijos išnyksta, gyvenimas sugrįžta į rekomendacijas, į tai, kaip mes elgiamės, ar tai būtų tuberkuliozė, ar gripas“, – tikino ministras.

Statistikos departamento duomenimis, nuo pandemijos pradžios šalyje iš viso patvirtinta per 1 mln. koronaviruso atvejų, nuo COVID-19 mirė per 9 tūkst. žmonių.

Sergamumas COVID-19 mažėja nuo vasario pradžios – naujų atvejų rodiklis 100 tūkst. gyventojų trečiadienio duomenimis siekia 551, teigiamų testų nustatoma apie penktadalį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O lietuvoje yra dar vyreusybe ten tik vagiu klanas saudyti visus 141 ir bus lietuvoje tvarka

Nu jo

Nu jo portretas
Vėl kremliaus vergo brazovskio šunauja nepatenkinta, netinka.

neatsipalaiduokit

neatsipalaiduokit portretas
nes pasiūlė pratęsti ypatingą padėtį, nors niekas iš kaimynų tokių priemonių neįvedė. Valdžia mano kad žmogeliai taip apsidžiaugs kad nebėra covido, jog nepastebės ne mažiau pavojingos visuomenei ypatingosios padėties. Cenzūra, susibūrimų ribojimas, kitaminčių sekimas - po karo priedanga gimsta diktatūra. Atsimerkim.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių