Vyriausybė siūlo tam tikrais atvejais leisti santuokas nutraukti notarams

  • Teksto dydis:

Vyriausybė siūlo leisti santuokas nutraukti notarams, jei sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų ir sutaria dėl turto padalijimo.

Ministrų kabinetas trečiadienį bendru sutarimu pritarė Teisingumo ministerijos teikiamiems projektams, kuriais notarams būtų perduodama dalis apylinkių teismų funkcijų, jei jos nesusijusios su ginčo sprendimu.

Tai būtų santuokos nutraukimas ir gyvenimo skyrium sutuoktinių bendru sutikimu patvirtinimas, kai sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų, teismo leidimas keisti vedybų sutartį, taip pat teismo leidimas nekilnojamojo daikto, kuris yra šeimos turtas, sandoriams sudaryti.

Pataisas pristatęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sakė, kad pakeitimai leis pagreitinti sudėtingų civilinių bylų nagrinėjimą ir sumažins apylinkių ir apygardų teismų krūvį.

„Dalį apylinkių teismų sprendžiamų klausimų, kurie nesusiję su ginčo sprendimu, siūlome perduoti aukštą visuomenės pasitikėjimą turintiems teisės profesionalams, notarams. Atsisakyti dalies teismų funkcijų ragina ir Valstybės kontrolė, siūlomi pakeitimai leistų reikšmingai, apie 13 proc., sumažinti apylinkių teismų krūvį“, – pristatymas pataisas sakė ministras.

Taip pat numatoma keisti apylinkių ir apygardų teismų krūvio balansą – dalį apygardų teismų pirmąja instancija nagrinėjamų civilinių bylų siūloma perduoti nagrinėti apylinkių teismams.

Apylinkių teismai nagrinėtų bylas, kai ieškinio suma yra iki 100 tūkst. eurų, šiuo metu ši suma siekia 40 tūkst. eurų.

Ministerija teigia, kad tai apie 9 proc. sumažintų apygardų teismų darbo krūvį, paspartintų sudėtingesnių bylų nagrinėjimą.

Teikiamus įstatymų projektus dar turės svarstyti ir dėl jų priėmimo balsuos Seimas.

Europos Komisijos pernai paskelbtos Europos Sąjungos (ES) teisingumo rezultatų suvestinės duomenimis, Lietuvos teismai pagal pirmosios instancijos teismuose gaunamų civilinių bylų skaičių yra antroje vietoje, ją lenkia tik Rumunija.

„Tai iš dalies susiję ir su nacionalinio teisinio reguliavimo ypatumais, pirmiausiai, su tam tikrų teisinių klausimų sprendimo priskyrimu teismams – galiojantys įstatymai pareigą kreiptis į teismą nustato ir tokiais atvejais, kai ginčo nėra“, – siūlymą argumentuoja ministerija.

Pernai apylinkių teismuose išnagrinėtos 155,6 tūkst. civilinės bylos, iš jų 60 tūkst. – dėl teismo įsakymo išdavimo, 12 tūkst. – dėl teismo leidimų nekilnojamojo turto sandoriams sudaryti, jeigu pareiškėjai turi nepilnamečių vaikų, 7,7 tūkst. – dėl santuokos nutraukimo abiejų sutuoktinių bendru sutikimu.

„Daugiau nei 50 proc. apylinkių teismų išnagrinėtų civilinių bylų sudarė bylos, kuriose teismai nesprendė teisinio ginčo. Tai lemia neracionalų laiko ir finansinių kaštų eikvojimą tiek žmonėms, tiek valstybei bei neprisideda prie efektyvaus teismų sistemos veikimo“, – sako Teisingumo ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkėja

rinkėja portretas
lobistinis siekis. Iškreiptas pasiteisinimas. Ne šios bylos apkrauna teismus. Vienu kitu nueinančiųjų malkų skaldymu valstiečių ministras šelpia pertekusius notarus atimdamas iš smulkiųjų advokatų pajamas. klaida. didžiulė klaida. Žmonėms nenaudinga vien tidėl kad notarų mažai ir patekimas pas juos žmonėms sudėtingas.

Gal šitaip?

Gal šitaip? portretas
Tada vyriausybė gali leisti santuokas registruoti ir rajonų merams - visvien jos būna trumpalaikės, Tuomet notarų santuokų nutraukimas ir jų registracija įgaus visai kitą prasmę. Visos operacijos atitiks vienodą svarbos lygį.

Kodėl nepiginat

Kodėl nepiginat portretas
juridinių paslaugų susijusių su santuokos sukūrimu, pagalba šeimom, tom pačiom skyrybom ir pan.? Iš kur šeimos ar jaunuoliai gali turėti pinigų begalei sugalvotų reikalavimų ir formalumų ?Viskas turėtų būti apmokestinta tik simboliškai. Tada negyventų pusę amžiaus susidėję
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių