Pereiti į pagrindinį turinį

Žemės ūkio viceministru susidomėjo STT dėl dovanų gauto išmaniojo telefono

2010-12-14 07:53
Įtampa: pareigūnai kol kas nenusprendė, ar A.Macijauskui pareikš įtarimusā
Įtampa: pareigūnai kol kas nenusprendė, ar A.Macijauskui pareikš įtarimusā / Gedimino Bartuškos nuotr.

Žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas atsidūrė korupcinius nusikaltimus tiriančių teisėsaugos institucijų akiratyje. Įtariama, kad šis ir keli kiti pareigūnai galėjo gauti brangių dovanų iš informacinių technologijų bendrovės.

Inicijavo STT

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) inicijavo tyrimą, ar 42 metų A.Macijauskas ir dar kai kurie Žemės ūkio ministerijos darbuotojai nepiktnaudžiavo padėtimi ir ar nepadarė tarnybinio nusižengimo, iš bendrovės "Baltic Amadeus infrastruktūros paslaugos", kaip įtariama, priimdami dovanotus brangius išmaniuosius telefonus.

Įtariama, kad ši bendrovė savo vardu įsigijo penkis "iPhone" aparatus, kuriuos perdavė naudotis žemės ūkio viceministrui A.Macijauskui ir neįvardijamam Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos darbuotojui. Kalbama, kad kai kurie telefonai kaip dovanos atiteko ir šių darbuotojų žmonoms.

Teisėsaugos pareigūnai tiria versiją, ar po kelis tūkstančius litų kainuojantys aparatai netraktuotini kaip kyšis valdininkams. Bendrovė "Baltic Amadeus infrastruktūros paslaugos" turi nemažai sutarčių su Žemės ūkio ministerija, kai kuriais jos padaliniais, tarp jų ir NMA, yra laimėjusi ne vieną programinės įrangos tiekimo konkursą.

Tyrimas jau vyksta

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius pripažino, kad STT iniciatyva "yra vykdomas toks ikiteisminis tyrimas".

Pasak prokuroro, tyrimas vyksta nuo lapkričio ir jis jau "nebėra pradinės stadijos". Tačiau nuo platesnių komentarų, faktų patvirtinimo arba paneigimo G.Tarasevičius susilaikė. "Tikrai dar reikia daug ką patikrinti, daug informacijos, medžiagos surinkti. Todėl plačiau komentuoti šį tyrimą šiandien nėra galimybių", – sakė prokuroras.

Jis tik atkreipė dėmesį, kad atliekant tyrimą, be kita ko, tikrinama, "kokiais pagrindais privati bendrovė galėjo perduoti atitinkamą aparatūrą tam tikriems valstybės tarnautojams ar buvo už ją atsiskaityta, kaip ja naudojamasi ir kas už tai moka".

"Turime išsiaiškinti, buvo piktnaudžiauta ar ne. Iki to – dar ilgokas kelias ir dar daug ką reikia padaryti, daug ką patikrinti", – teigė G.Tarasevičius.

Vengia komentarų

STT atstovai nekomentuoja savo inicijuoto tyrimo dėl aukšto Žemės ūkio ministerijos valdininko ir kitų valstybės tarnautojų įtariamos korupcijos ar piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Pats A.Macijauskas vakar irgi nepakomentavo teisėsaugos vykdomo tyrimo. Jis iki vakaro neatsiliepė savo mobiliuoju telefonu.

Žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius vakar buvo išvykęs į užsienį, todėl taip pat nebuvo pasiekiamas.

Komentarų nepateikė ir "Baltic Amadeus infrastruktūros projektai". Vakar bendrovės atstovė popiet tik užsirašė dienraščio užduotus klausimus ir pažadėjo "kiek įmanoma greičiau pabandyti" pateikti atsakymus.

Telefonai priklauso NMA?

ŽŪM Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Vilius Rekevičius sakė žinąs "šią telefonų istoriją", nes ji jau esą buvo tiriama ministerijoje.

Pasak V.Rekevičiaus, išmanieji telefonai buvo įsigyti NMA ir neva iškart įrašyti į agentūros balansą: "Jie nepriklauso jokiai privačiai bendrovei."

Tačiau Viešųjų ryšių skyriaus vadovas negalėjo pasakyti, kokia bendrovė pardavė aparatus. Jis sutiko, kad paprastai telefonai įsigyjami iš telekomunikacijų, bet ne informacinių technologijų ar kitokia veikla užsiimančių bendrovių.

Paklaustas, kodėl tuomet viceministras A.Macijauskas naudojasi ne ministerijai, bet NMA neva priklausančiu telefonu, V.Rekevičius atsakė: "Geras klausimas... Šiaip šis viceministras kuruoja NMA pagal einamas pareigas. Matyt, toks būtų logiškas paaiškinimas."


Laimėjo daugiatūkstantinį konkursą

"Baltic Amadeus infrastruktūros projektai" savo interneto puslapyje skelbia, kad šios bendrovės partneriai ir klientai yra ne viena valstybės įstaiga, tarp jų – ir Žemės ūkio ministerija bei prie jos dirbančios NMA ir Nacionalinė žemės tarnyba.

Žemės ūkio ministerijos interneto puslapyje skelbiamoje viešųjų pirkimų skiltyje nurodoma, kad šių metų vasarį įvyko "supaprastintas atviras konkursas" įsigyti "programinių ir integracinių modulių, skirtų elektroniniu būdu gautiems klausimams / prašymams administruoti ir atsakymams tvarkyti, sukūrimo paslaugą". Prie tiekėjų, kurie gali būti arba yra suinteresuoti paslaugos tiekimu, nurodyta "bendrovė "Baltic Amadeus" ir kiti". Ministerija informavo, kad konkursą laimėjo "Baltic Amadeus", su kuria šių metų gegužę buvo pasirašyta 109 tūkst. litų vertės sutartis teikti nurodytas paslaugas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų