Pereiti į pagrindinį turinį

Žurnalisto idėja Lietuvai – tapti saugiausia valstybe pasaulyje

2017-11-02 08:32

Šiuo metu šalyje susidariusi situacija, kai vyresnio amžiaus žmonės bijo išeiti į pensiją, jaunos šeimos bijo susilaukti vaikų, homoseksualūs žmonės bijo viešai kalbėti apie meilę ir kurti gyvenimą kartu.

Mindaugas Aušra
Mindaugas Aušra / Asmeninio archyvo nuotr.

Darbuotojai bijo būti atleisti, bijo nesusirasti darbo. Tai pastebi LRT RADIJO žurnalistas Mindaugas Aušra. „Mano idėja Lietuvai – tapkime saugiausia valstybe pasaulyje, [...] kad kiekvienas pilietis jaustųsi apsaugotas valstybės, kad jis žinotų, jog rūpi valstybei“, – teigia M. Aušra ir dalijasi savo idėja Lietuvai.

Žurnalisto pastebėjimu, šiuo metu šalyje susidariusi situacija, kai vyresnio amžiaus žmonės bijo išeiti į pensiją, jaunos šeimos bijo susilaukti vaikų, homoseksualūs žmonės bijo viešai kalbėti apie meilę ir kurti gyvenimą kartu. Darbuotojai bijo būti atleisti, bijo nesusirasti darbo.

„Valstybė prašo mūsų, kad ją išlaikytume, mokėtume mokesčius, būtume geri piliečiai, socialiai atsakingi, aktyvūs bendruomenės nariai. Tačiau, atrodo, kad atgal nelabai ką ir gauname. Tai – pusėtinos kokybės sveikatos ir švietimo paslaugos – viskas. O ar daugelis iš mūsų jaučiasi apsaugoti valstybės?“ – svarsto žurnalistas.

Kuo pilietis jaučiasi saugesnis, tuo jis yra laimingesnis, tuo jis mažiau linkęs slėpti mokesčius.

M. Aušros manymu, saugumo jausmas glaudžiai susijęs su orumu. Kuo žmogus oriau jaučiasi gyvendamas Lietuvoje, tuo jis jaučiasi ir saugesnis, jaučia, kad rūpi savo šaliai.

„Aš manau, kad tai kartu yra ir emigracijos priežastis, nes, jeigu mes nepatogiai ir negerai jaučiamės valstybėje, tai nusprendžiame ją palikti ir vykti į tokią valstybę, kur piliečiai jaučiasi saugūs, kad ir į tą pačią Jungtinę Karalystę, Airiją ar Vokietiją“, – pastebi M. Aušra.

Žurnalistas teigia, kad labai dažnai užsienio žiniasklaida sudaro saugiausių valstybių reitingus. Šie dažnai remiasi kriminalinio saugumo kriterijais, t. y., šalis turi pasižymėti mažiausiu kriminalų lygiu. Tačiau taip pat yra tokių reitingų, kurie saugumą susieja su laimės indeksu.

„Taigi prieiname prie to, kad kuo pilietis jaučiasi saugesnis, tuo jis yra laimingesnis, tuo jis mažiau linkęs slėpti mokesčius. [...] Žmonės turi labai daug baimių, o, kai jų daug, baimės virsta pykčiu ant valdžios, netolerancija kitiems“, – teigia M. Aušra.

LRT RADIJO žurnalistas siūlo pradėti įgyvendinti idėją nuo trijų skaudžiausių dalykų šalyje. Pirma, tai parama jaunoms šeimoms ir apskritai jaunimui, nes, M. Aušros manymu, skurdo problemos prasideda būtent nuo tada. Jei didėtų parama jaunoms šeimoms, galbūt spręstųsi ir demografinės problemos.

„Tada yra orios senatvės užtikrinimas. Manau, kad tai, kas vyksta šiuo metu, dar nėra tai. Tam tikra prasme, tai yra tik pasididžiavimas, kad mes duodame jums keliasdešimt eurų [daugiau], bet tai nėra ta tikroji parama kaip rodo Vakarų praktika“, – mano M. Aušra.

Trečias dalykas, anot žurnalisto, kontraversiškas, bet Lietuvai taip pat svarbus, nes parodytų, kad mūsų šalis – atvira valstybė ir jai rūpi kiekvienas pilietis be išimties, tai – civilinės partnerystės įteisinimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų