Pereiti į pagrindinį turinį

A.Butkevičius išteisintas papirkimo byloje, G.Kazakui skirta bauda

2011-09-23 11:16
A.Butkevičius išteisintas papirkimo byloje, G.Kazakui skirta bauda
A.Butkevičius išteisintas papirkimo byloje, G.Kazakui skirta bauda

Teismas ketvirtadienį išteisino buvusį Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narį Audrių Butkevičių galimo papirkimo byloje, o kitam buvusiam Vilniaus valdžios atstovui Gintarui Kazakui skirta 22,1 tūkst. litų bauda.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gedgaudas Norkūnas Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo prašė abu pripažinti kaltais dėl papirkimo ir G.Kazaką realiai įkalinti pusketvirtų metų, o A.Butkevičių nuteisti pusantrų metų laisvės atėmimo, vykdymą atidedant dvejiems metams.

Teismas nusprendė, kad G.Kazakas yra kaltas dėl pasiūlymo duoti kyšį ir kyšio perdavimo. Iš viso subendrinus bausmę, bauda turėjo siekti 26 tūkst. litų, tačiau įskaičiavus sulaikymo laiką, ji sumažėjo iki 22,1 tūkst. litų.

G.Kazakas pripažintas kaltu dėl 2007 metų rugsėjo 28 dienos įvykio, kai jis susitiko su tuomet jau su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bendradarbiavusiu konservatoriumi Vidu Urbonavičiumi. Tuomet kaltinamasis konservatoriui pasiūlė kyšį dėl bendrovės „Lazdynų būstas“ privatizavimo.

V.Urbonavičius teismo posėdyje yra tvirtinęs, kad G.Kazakas tuomet jo paprašė paveikti Privatizavimo komisijos narę konservatorę Birutę Galinienę, kad ši balsuotų už privatizavimo sutartį. Už tai, pasak konservatoriaus, jam siūlytas atlygis, kurį jis turėjo pasidalyti su Privatizavimo komisijos nare.

Buvęs tarybos narys kaltu pripažintas ir dėl 2008 metų sausį duoto kyšio V.Urbonavičiui. Kyšis siūlytas vėl norint per V.Urbonavičių paveikti B.Galinienę, kad ši balsuotų už bendrovės „Corpmanagement“, kuri per viešą konkursą buvo nusipirkusi Misionierių ligoninės patalpas, atleidimą nuo 2 mln. litų delspinigių. Kyšio, perduoto konservatoriui, dydis siekė 10 tūkst. litų.

Pasak teisėjo Petro Karvelio, pagal nusikalstamos veikos modelį veikę teisėsaugininkai tinkamai ištyrė šias nusikalstamas veikas ir surinkti duomenys bei su STT bendradarbiavusio V.Urbonavičiaus parodymai vertinti kaip tinkami įrodymai, patvirtinantys G.Kazako kaltę.

Tačiau dėl trijų epizodų, remiantis teismo nutartimi, G.Kazakas išteisintas.
Pirmiausia, teismas atmetė kaltinimą dėl galimo 2007-ųjų rugpjūčio G.Kazako susitarimo su A.Butkevičiumi papirkti V.Urbonavičių, esą tai paremta tik V.Urbonavičiaus manymu, o nusikalstamos veikos modelis pradėtas netinkamai.
Dėl tų pačių argumentų atmestas ir kaltinimas A.Butkevičiui.

A.Butkevičius, anot kaltintojo, 2007-ųjų rugpjūčio pabaigoje norėjo, kad V.Urbonavičius per slaptą balsavimą dėl bendrovės „Vilniaus pramogų parkas“ vykdymo priežiūros komisijos pirmininko skyrimo palaikytų Olego Gluchovo, o ne Arūno Štaro kandidatūrą. Už tai neva duota 5 tūkst. litų.

„V.Urbonavičius teikė informaciją STT, bet ta informacija buvo tik prielaidų lygyje. Pats V.Urbonavičius sakė, kad jam susidarė įspūdis, jog A.Butkevičius prasilenkia su įstatymu“, - kalbėjo teisėjas.

Pasak P.Karvelio, tokiu būdu nusikalstamos veikos imitavimo modelis taikytas ne rengiamam ar daromam nusikaltimui, bet „rengiamiems nusikaltimams ateityje“ ir valstybė išprovokavo A.Butkevičių nusikalsti.

G.Kazakas išteisintas ir dėl to, kad, pasak V.Urbonavičiaus, 2008 metų kovą už atėjimą į Nepriklausomą frakciją konservatoriui kaltinamasis siūlė 150 tūkst. litų. V.Urbonavičius pasakojo, kad balandžio mėnesį jam perduota 14,5 tūkst. eurų (per 50 tūkst. litų).
Teisėjo teigimu, teisėsaugininkai, nustatę sausio įvykdytą nusikaltimą - kyšio perdavimą, turėjo išsyk pareikšti įtarimus.

"Valstybė, nenutraukusi imitavimo modelio veiklos, paskatino G.Kazaką padaryti tuos veiksmus, kuriais jis kaltinamas", - tvirtino teisėjas P.Karvelis.
Jo teigimu, valstybė išprovokavo kaltinamąjį daryti sunkesnius nusikaltimus.

Teisėsaugos pareigūnai baudžiamąją bylą baigė tirti ir teismui perdavė 2008-ųjų gruodžio pabaigoje.
Nuosprendis per 20 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Korupcijos skandalo istorija

2008 m. balandžio 24 d. dėl įtarimų kyšininkavimu buvo sulaikytas Vilniaus vicemeras Evaldas Lementauskas. Panašūs įtarimai pateikti dar dviem Vilniaus tarybos nariams – A.Butkevičiui ir G.Kazakui.

2008 m. balandžio 28 d. sulaikytasis E.Lementauskas per advokatą įteikė atsistatydinimo iš vicemero pareigų raštą.

2008 m. gegužės 23 d., po mėnesį trukusio arešto, iš Lukiškių kalėjimo išleistas kyšininkavimu įtariamas G.Kazakas, tačiau jam laikinai uždrausta grįžti į Vilniaus miesto tarybą.

2008 m. birželio 20 d. E.Lementauskas išleistas iš Lukiškių kalėjimo. Čia jis praleido du mėnesius.

2008 m. gruodžio 18 d., po aštuonių mėnesių priverstinės pertraukos, G.Kazakui buvo leista grįžti dirbti į Vilniaus miesto tarybą.

2009 m. sausio 27 d. Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas pradėjo nagrinėti bylą dėl galimo E.Lementausko kyšininkavimo. E.Lementausko, G.Kazako ir A.Butkevičiaus baudžiamąją bylą STT ir Generalinė prokuratūra pradėjo tirti kartu, tačiau tyrimo pabaigoje jas išskyrė – esą taip jos bus greičiau išnagrinėtos teismuose.

2009 m. kovo 16 d. Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas pradėjo nagrinėti bylą dėl galimo A.Butkevičiaus ir G.Kazako kyšininkavimo.

2011 m. Seimas nusprendė neatimti teisinės neliečiamybės iš parlamentaru tapusio E.Lementausko, jo bylos nagrinėjimas sustabdytas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų