Ambasadorius V. Purlys: Šv. Patriko diena svarbi ir Airijos lietuviams

Savaitgalį viso pasaulio airiai, taip pat lietuviai, gyvenantys Airijoje, švęs Šv. Patriko dieną. Šiai progai skirti renginiai jau rytoj prasidės ir Vilniuje.

Švenčiama ne tik Airijoje

Nuo XVII a. pradėta minėti Šv. Patriko – Airijos globėjo – diena kovo 17-ąją švenčiama ne tik Dubline ir kituose Airijos miestuose, bet ir airių visame pasaulyje, ypač ten, kur didelės airių bendruomenės – Jungtinėse Valstijose, Jungtinėje Karalystėje, Australijoje.

Paprašytas papasakoti, kaip Šv. Patriko dieną mini Airija, Lietuvos ambasadorius Airijoje Vidmantas Purlys teigė, kad pagrindinis šventės akcentas yra paradas. Pasak jo, šiose įspūdingose eitynėse dalyvauja teatralizuotos grupės, šokių, muzikos ir kiti meno kolektyvai, įvairios pilietinės ir kitos organizacijos.

„Tai didžiausias renginys Airijoje, sutraukiantis ne tik Airijos žmones, bet ir didžiulį turistų būrį iš viso pasaulio. Šv. Patriko dienai puošiamasi tradicine Airijai žalia spalva, žmones segasi trilapį dobilą, kuris yra nacionalinis Airijos augalas, dėvi žalius apsiaustus, kepures ir panašiai. Be parado, vyksta daug kitų renginių, gatvės vaidinimų, fejerverkų, atrakcionų. Šv. Patriko diena yra graži, džiaugsminga šventė, kurioje dalyvauja dauguma gyventojų“, - pasakojo ambasadorius.

Paraduose – mūsų trispalvė

Lietuviai Airijoje, V. Purlio teigimu, taip pat švenčia Šv. Patriko dieną, dalyvauja paraduose, kuriuose galima išvysti ir lietuvišką trispalvę.

„Tai jau tapę gražia tradicija Airijoje. Žinau, kad šiais metais lietuviai dalyvaus Dublino, Korko, Monachano miestų paraduose. Šv. Patriko diena nepaiso tautybių, manau, ji svarbi ir Airijos lietuviams, vienai gausiausių tautiečių bendruomenių už Lietuvos ribų – Airijoje gyvena ne mažiau nei 70 tūkst. lietuvių“, - sakė ambasadorius.

Nacionalinės airių šventės tradicija plinta ir kitose šalyse, neaplenkdama ir mūsiškės. Jau rytoj sostinėje tekanti Vilnia, kaip ir Čikagos Ilinojaus upė, nusidažys žalia spalva.

Jei leis oro sąlygos, Airijos šokėjų grupė, atkeliavusi iš pačios Airijos, Užupio kavinės lauko terasoje atliks keletą tradicinių airiškų šokių. Čia susiburs tradiciniai medžiokliniai Airių seteriai, traukiantys akį raudonmedžio spalvos kailiu.

„Puiku, kad Šv. Patriko diena švenčiama ir Lietuvoje. Tai leidžia mums geriau pažinti gražias Airijos tradicijas, savitą kultūrą, daugiau sužinoti apie daug kuo į mus panašią, svetingą, pasauliui atvirą ir laisvę mylinčią tautą“, - sakė Lietuvos ambasadorius Airijoje V. Purlys.

Pažaliuos Katedros bokštas

Šeštadienio vakarą vilniečiai išvys, kaip Vilniaus katedros varpinės bokštas, dėka Airijos turizmo agentūros, kuri skatina ir organizuoja pasaulinę kampaniją „Žalia“ ( angl. – „Global Greening“), pirmą kartą taps žalias. Per Šv. Patriko dieną Airijoje svarbesni miestų pastatai puošiami žalia spalva, ja nusidažo ir keletas kitų žinomų pasaulio objektų: Sidnėjaus operos teatras, Gizos piramidės, Kristaus Atpirkėjo statula Rio de Žaneire.

Airijos ambasadorė Lietuvoje ir šio renginio globėja Philomena Murnaghan džiaugėsi, kad šiemet, kai Airija ir Lietuva perima pirmininkavimą ES Tarybai (nuo 2013 m. sausio 1 d. – Airija, nuo 2013 m. liepos 1 d. iki gruodžio 1 d. – Lietuva), Lietuva prisijungia prie pasaulinės kampanijos „Žalia“. Pasak jos, taip Vilniaus katedros varpinės bokštas prisijungia prie kitų žinomų pasaulio objektų ir tai yra puiki galimybė mūsų šalyje skleisti informaciją apie Airiją, taip pat apie Vilnių Airijoje.

KITI ŠV. PATRIKO DIENOS RENGINIAI VILNIUJE

Kovo 16.

17 val. visi kviečiami į barą „Piano Man“ Islandijos gatvėje, kur bus galimybė pasimokyti airiškų šokių.

Kovo 17 d.

12.30 val. viešbutyje „Novotel“ vyks tradicinių Airiškų patiekalų ir gėrimų degustacija. Bus rengiami airiški priešpiečiai, lankytojai galės vėl pamatyti airiškus šokius, skambės airiška muzika. Vietas reikia rezervuoti iš anksto.

Kovo 18 d.

13 val. Vilniaus miesto savivaldybės 2 a. fojė (prie Tarybos posėdžių salės) vyks airių šokėjų pasirodymas. Renginys nemokamas.

18 val. Vilniaus mokytojų namuose vyks Airijos paveldo pristatymas, kurį vilniečiams parengė Airijos ambasada. Po prezentacijos – Airijos šokėjų pasirodymas ir airiškų patiekalų bei gėrimų degustacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis į Mokytojų namus. Bilieto kaina – 20 litų.


Šiame straipsnyje: Šv. Patriko dienaAirijaairiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių