Pereiti į pagrindinį turinį

Aštuntajame „Sirenų“ festivalyje gausu netikėtumų

Aštuntajame „Sirenų“ festivalyje gausu netikėtumų
Aštuntajame „Sirenų“ festivalyje gausu netikėtumų / Teatro archyvo nuotr.

Šįvakar Vilniuje prasidėjo aštuntasis tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“. Jo neformalus šūkis – „Netikėti šiuolaikinio Europos teatro maršrutai“.

„Sirenų“ festivalį pradėjo lietuviškas spektaklis – Keistuolių teatro „Vasarotojai“. Iš viso festivalio lietuviškų spektaklių programoje bus galima pamatyti naujausius Oskaro Koršunovo, Gintaro Varno, Agniaus Jankevičiaus, Artūro Areimos, Vido Bareikio, Kristiano Smedso spektaklius.

„Sirenos“ kaukia jau 8 metus – ne visada garsiai, tačiau nepaneigiamai turi išskirtinį veidą. Pradėdami festivalį galvojome, kad nepristatysime tradicinių teatro, muziejinių vertybių. Jos irgi vertos dėmesio, bet mūsų festivalis visada ieškojo naujos teatro realybės, tų paribių, kitokio teatro ir kiekvienas metais mes tą darome“, – kalbėjo festivalio „Sirenos“ meno vadovė Audra Žukaitytė.

Festivalio užsienio programą nacionaliniame dramos teatre spalio 3-iąją pradės vengrų trupės Hoppart spektaklis „Koriolanas“ pagal Šekspyrą. Šis spektaklis buvo pasirinktas vietoje Eimunto Nekrošiaus „Kaligulos“, statyto Maskvoje, kai, susirgus aktoriui Jevgenijui Mironovui, spektaklio atvežti į Vilnių nepavyko. Į šias dienas perkeltoje Šekspyro tragedijoje vengrai nagrinėja tapatybės klausimą, ir kaip gyventi demokratijos amžiuje, kai herojai nebereikalingi.

„Užsienietišką programą atidarysime naujos trupės iš Budapešto, jau laimėjusios savo šalyje daug apdovanojimų, spektakliu   „Koriolanas“. Jis prieš kelias dienas buvo paskelbtas geriausiu nepriklausomu spektakliu Vengrijoje“, – pasakojo A. Žukaitytė.

Iš viso festivalyje spektaklius rodys trys užsienio trupės, be minėtų vengrų, italai vaidins spektaklį „Raudonasis įtūžis“, o performanso atlikėjų grupė „Gob Squad“ surengs pasirodymą „Super night shot“. Daugiau nei 15 metų performansus, hepeningus ir instaliacijas kuriantys britų ir vokiečių menininkai prieš pat savo pasirodymus vaidins keturis Vilniaus gatvėmis klaidžiojančius personažus, filmuos juos vaizdo kameromis, o „Menų spaustuvėje“ susirinkę žiūrovai keturiuose ekranuose matys gyvai montuojamą įtempto siužeto veiksmo filmą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų