Pereiti į pagrindinį turinį

Grasinimų nužudyti Vyriausybės atstovą byla susidomėjo parlamentarai

2010-07-09 13:37
Grasinimų nužudyti Vyriausybės atstovą byla susidomėjo parlamentarai
Grasinimų nužudyti Vyriausybės atstovą byla susidomėjo parlamentarai / Mindaugo Ažušilio ir Roko Medonio nuotr.

Seimo nariai ketina „ant kilimėlio“ kviestis generalinį prokurorą Darių Valių. Jiems nesuprantama, kodėl netiriama byla dėl grasinimų nužudyti Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje Jurgį Jurkevičių.

Šia byla parlamentarai susidomėjo po praėjusią savaitę Seime vykusios J.Jurkevičiaus spaudos konferencijos, kurios metu, paklaustas kaip vyksta ikiteisminis tyrimas dėl gautų grasinimų, J.Jurkevičius atsakė, jog apie bylos eigą žino tik tiek, kiek skelbiama spaudoje.

Nors ikiteisminį tyrimą atliekanti generalinė prokuratūra žadėjo, kad ši byla teismui bus perduota jau sausio mėnesį, net ir praėjus pusmečiui, jokių žinių iki šiol nėra. „Iš prokuratūros negaunu jokios informacijos“, - portalui 1diena.lt sakė Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje.

Grasinantį laišką J.Jurkevičius elektroniniu paštu gavo pernai rugsėjo 17 d. Jame teigiama, kad jei jis nenutrauks savo veiklos, su juo bus susidorota. „Siūlau tau sustoti, kitaip gyvenimą baigsi kitame pasaulyje. Stebime tave, saugokis“, - lenkų kalba parašytame laiške grasino anonimas.

Iškart po šio laiško gavimo J.Jurkevičius kreipėsi į teisėsaugos institucijas.

Rugsėjo 21 d. Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų valstybės tarnautojui. Buvo nustatyta, kad laiškas išsiųstas iš Lenkijoje esančio serverio. Jis buvo nustatytas ir nors, jau prieš Naujuosius generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Simonas Slapšinskas teigė, kad laiško autorius tuoj bus surastas ir patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, byla nebaigta iki šiol.

Šis grasinantis laiškas siejamas su tiesiogine J.Jurkevičiaus veikla. Rugsėjo 14 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos apeliacinį skundą, kuriuo buvo prašoma palikti rajone kaboti gatvių pavadinimus ne tik lietuvių, bet ir tautinių mažumų kalbomis. Šis sprendimas paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, įpareigojantį ant pastatų kabinti gatvių pavadinimų lenteles tik lietuvių kalba.

Kadangi sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas, nuo spalio 14 d. visos gatvių pavadinimų lentelės kitomis kalbomis turėjo būti nukabintos, tačiau to nebuvo padaryta. Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje teismo sprendimo nevykdančią Šalčininkų rajono savivaldybės administraciją įspėjo ir pagrasino, kad kreipsis į antstolius.

Pirma grasinę mokėti baudas tiek kiek reikės, vėliau Vilniaus krašto lenkai pakeitė savo nuomonę. Buvo pranešta, kad gatvių pavadinimai lenkų ir rusų kalbomis panaikinti, liko, kaip to ir reikalaujama, tik užrašai lietuvių kalba.

Tai buvo ne tiesa. Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnyba kartu su Valstybine kalbos inspekcija atliko tyrimą Vilniaus rajono savivaldybėje.

Nors prieš daugiau nei metus įsiteisėjo Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas įpareigojęs Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorę pakeisti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles keturiose Vilniaus rajono savivaldybės gyvenviečių gatvėse, nustatyta, kad dvikalbės gatvių pavadinimų lentelės yra likusios ne tik vienoje iš gatvių, dėl kurių Vyriausybės atstovas jau buvo kreipęsis į teismą, bet ir dar daugiau negu dvidešimtyje Vilniaus rajono savivaldybės gatvių.

Atsižvelgiant į tyrimo metu surinktą informaciją Vyriausybės atstovas pateikė Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriui reikalavimą nedelsiant vykdyti valstybinės kalbos įstatymo ir Pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimo, keitimo ir įtraukimo į apskaitą taisyklių nuostatas.

Dėl nepakeistų gatvės pavadinimo lentelių Liepų alėjoje, Raudondvaryje, kurias pakeisti jau buvo įpareigojęs Vilniaus apygardos administracinis teismas, Vyriausybės atstovas kreipėsi į antstolį su vykdomuoju raštu. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų