Kariškį įklampino keli tauriųjų gėrimų buteliai

Laikinai nuo pareigų nušalintas Lietuvos kariuomenės Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas Gediminas Reutas stojo prieš teismą dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Medikai liudyti nenori

Kauno miesto apylinkės teisme pirmadienį ryte atversta atsargos majoro baudžiamoji byla, kurioje jis kaltinamas paėmęs 500 litų kyšį, o taip pat du butelius alkoholinių gėrimų ir galiausiai savo pavaldiniui nurodęs suklastoti oficialų dokumentą. Anot prokurorės, taip buvo ne tik pažeisti Karininkų ramovės nuostatai, bet ir diskredituotas valstybės tarnautojo vardas. Teisiamasis savo kaltę pripažino tik iš dalies.

Be visuomenėje gerai žinomo kariškio, netikėtai tapusio teisiamuoju, byloje esama ir daugiau tam tikruose sluoksniuose žinomų žmonių pavardžių. Tiesa, pastariesiems suteiktas liudytojų statusas. Tai Kauno medicinos universiteto klinikų Akių ligų klinikos vadovas habilituotas daktaras profesorius Vytautas Jašinskas ir Kauno apskrities Žiegždrių psichiatrinės ligoninės direktorė Valdonė Matonienė.

Minėti medikai pirmadienį teisme nepasirodė, atsiuntę prašymus nagrinėti bylą jiems nedalyvaujant, tačiau teismas nutarė pakartotinai išsiųsti šaukimus ir vienus pagrindinių liudytojų vis dėlto apklausti kitame teismo posėdyje, kuris vyks lapkričio pabaigoje.

Penkiasdešimtmetis G.Reutas į Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų akiratį įkliuvo dar pernai rudenį. Tuomet, apie tris mėnesius jį sekę pareigūnai specialiomis priemonėmis užfiksavo, kaip Karininkų ramovės vadovui buvo įteikti kyšiai - vokas su 500 litų, o vėliau ir keli buteliai alkoholinių gėrimų. Visus šiuos epizodus užfiksavo G.Reuto kabinetą slapta stebėjusios vaizdo kameros. Ši medžiaga tapo vienais pagrindinių įkalčių.

Jubiliejus virto vakarone

Bylos duomenimis, praėjusių metų liepą į G.Reutą kreipęsis V.Jašinskas žodžiu paprašė suteikti Karininkų ramovės salę jo motinos 80-mečio jubiliejui atšvęsti. Vėliau už tai medikas atsidėkojo palikdamas vokelį su 500 litų kupiūra. Kaltinamasis teisme tikino nei vokelio, nei pinigų nematęs ir niekur nepanaudojęs: „Nemačiau. Pas mane vyko remontas, į kabinetą buvo sunešti gal šeši stalai, tai ant kurio iš jų buvo tas vokelis padėtas, net nežinau. Be to, tai buvo skirta ne man, o prašyta perduoti ir atsidėkoti švente besirūpinusiam personalui. Kratas pareigūnai vykdė praėjus beveik pusmečiui, tad jų metu rasti pinigai niekuo nesusiję su minėtu vokeliu. Tai buvo aukos Ramovės atstatymui.“

Šioje byloje kaltinimus palaikanti Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Genė Ramanauskienė pastebėjo, kad Lietuvos kariuomenės Kauno įgulos karininkų ramovės nuostatuose numatyta, jog jos patalpos skirtos tik Krašto apsaugos sistemos renginiams. Tuo tarpu garbaus amžiaus moters jubiliejus su tuo neturi nieko bendra ir prieštarauja minėtoms taisyklėms.

Kaltinamasis šią repliką atrėmė tvirtindamas, kad V.Jašinsko senelis buvo nusipelnęs kariškis.

„Ar prašydamas salės motinos šventei pats Vytautas Jašinskas jums apie tai minėjo?“, - išsyk sumojusi, kad kaltinamasis ieško būdų pasiteisinti, paklausė prokurorė.

„Man nereikia nieko sakyti. Apie Jašinskų šeimą išleista knyga, kuri yra pas mus bibliotekoje. Aš domiuosi istorija ir pats žinojau apie šios šeimos sąsajas su kariškiais. Juk čia jokios slaptos informacijos nėra, - atkirto teisiamųjų suole atsidūręs G.Reutas. - Nejaugi ir generolo Plechavičiaus seseriai atėjus pas mane, turėčiau klausti, ar ji tikrai kariškio giminaitė?“

Prašymą surašė solistas

Galiausiai išaiškėjo ir daugiau šios istorijos aplinkybių. Prieš kiekvieną renginį privalu parašyti prašymą. Tąkart vietoje V.Jašinsko tokį raštą, G.Reuto nurodymu, parengė vienas iš Karininkų ramovės darbuotojų Kauno muzikinio teatro solistas Juozas Janušaitis. Prašymo tekstą jam padiktavo pats Ramovės vadovas, vėliau teisme gynęsis, esą tik pateikė prašymo pavyzdį, bet teksto nediktavo.

„Prašome leisti organizuoti Ramovės patalpose renginį-vakaronę kartu su medicinos darbuotojais“, - buvo rašoma prašyme.

Prokurorės paklaustas, ar garbingas jubiliejus išties yra tas pats, kas renginys-vakaronė, G.Reutas pripažino padaręs klaidą, mat galėjęs renginį aprašyti kur kas išsamiau, kad vėliau tokių klausimų ir abejonių nekiltų. Anot jo, minėtame jubiliejuje išties dalyvavo daug garsių medikų.

Į klausimą, kodėl prašymą rašė ne pats V.Jašinskas, o Ramovėje dirbantis muzikantas, kaltinamasis atsakė, kad būtent pastarajam buvo patikėta kuruoti renginį ir jis ten atliko meninę programą, o raštiškas prašymas apskritai tebuvęs biurokratinis formalumas.

Liudytoju pripažintas muzikantas dar ikiteisminio tyrimo metu sakė buvęs savo viršininko apgautas. Vakar jis vos neužsitarnavo baudos už tai, kad nepasirodė teisme, nors šaukimą buvo gavęs. Prokurorė siūlė liudytoją nubausti, bet teisėja nutarė duoti dar vieną šansą: „Jei kitame teismo posėdyje nepasirodys, tuomet jau bausime.“

Butelis už meilę menui

Kitas bylos epizodas iš pažiūros atrodo gan kurioziškai. G.Reutui mesti kaltinimai priėmus kyšį - 28 litų vertės 0,7 litro talpos brendžio „Grand Cavalier“ butelį. Jį įteikė Kauno Miko Petrausko muzikos mokyklos mokytoja Liudmila Daunorienė, kuriai buvo leista Karininkų ramovės salėje surengti moksleivių koncertą „Linksmasis akordeonas“.

Liudydama teisme, moteris teigė taip tenorėjusi atsidėkoti G.Reutui už gerą širdį: „Prieš tai trijose ar net keturiose įstaigose už salės nuomą paprašė didelių sumų, o mes pinigų neturėjome. Karininkų ramovėje mums niekas nekainavo. Kažkada ten veikė ir mūsų muzikos mokykla. Net neabejoju, kad ir be to butelio koncertas būtų įvykęs. Jį nunešiau Ramovės vadovui, užjaučiančiam meną. Negalvojau, kad konjakas gali žmogui taip pakenkti.“

Muzikos mokytoja pridūrė, kad G.Reutas liepęs pasiimti jos atneštą butelį, bet ji „dovanėlę“ vis tiek palikusi Ramovės vadovo kabinete ant stalo.

Teismas vėl atkreipė dėmesį, kad muzikos mokyklos auklėtinių koncertas su Krašto apsaugos sistema niekuo susijęs nebuvo. Kaltinamasis tvirtino, kad tarp susirinkusiųjų paklausyti koncerto buvo ir nemažai kariškių.

Vėl trys mėnesiai be darbo

Paskutinis G.Reutui inkriminuojamas kyšininkavimo atvejis vėlgi susijęs su alkoholiniais gėrimais. Butelį nenustatyto gėrimo pernai rudenį įteikė Žiegždrių psichiatrinės ligoninės direktorė V.Matonienė, irgi norėjusi surengti pobūvį išvaizdžioje Karininkų ramovės salėje. Deja, sutartas gydymo įstaigos penkiasdešimtmečio minėjimas dėl neaiškių aplinkybių neįvyko.

„Tai buvo mūsų, kaip draugystės ženklas. Net nežinau ar jie buvo skirti man asmeniškai, ar Ramovei. Tie buteliai mano apsisprendimo neįtakojo, nes mūsų nuostatai leidžia organizuoti šventes, koncertus. Visas dovanas panaudojame pagal paskirtį - paveikslus pakabiname, gėrimais pasivaišiname. Negeriame, o tik paragaujame. Pavyzdžiui, ligoninės vadovės kaip savotišką suvenyrą įteiktas butelis buvo suvartotas atidengus generolo Plechavičiaus paminklą. Juk pasitaiko pasisėdėjimų prie kavos ir panašiai“, - atsakinėdamas į teisme užduotus klausimus atsakinėjo G.Reutas.

Vakarykščio teismo posėdžio pabaigoje spręstas klausimas dėl laikino G.Reuto nušalinimo nuo pareigų. Prokurorei prašant pratęsti terminą dar trims mėnesiams, kaltinamasis nesusitvardė: „Kas vaikus mano prižiūrės? Metai laiko vaikai be maisto, be nieko. Ar jums negėda?“

Atsargos majoras savo prašymą grąžinti į Karininkų ramovės vadovo pareigas motyvavo tuo, kad šiuo metu jo pajamos tėra 790 litų siekianti pensija, už kurią jis negalįs išlaikyti mokyklinio amžiaus atžalų. Vis dėlto teismas nutarė laikiną nušalinimą nuo pareigų pratęsti dar trims mėnesiams, mat G.Reutui inkriminuojami nusikaltimai tiesiogiai susiję su jo eitomis pareigomis.


Šiame straipsnyje: reutas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių