Pereiti į pagrindinį turinį

L. Bendžiūnaitė: atlikti Mocartą – tarsi dainuoti scenoje nuogam

2011-03-23 17:24
L. Bendžiūnaitė: atlikti Mocartą – tarsi dainuoti scenoje nuogam
L. Bendžiūnaitė: atlikti Mocartą – tarsi dainuoti scenoje nuogam

Metų atradimo titulą už sukurtus operos vaidmenis Lietuvos metų moters apdovanojimuose pelniusi solistė Lauryna Bendžūnaitė šiuo metu išgyvena intensyviausią kūrybinį laikotarpį. Kartu su operos legenda Kiri Te Kanawa ji ruošia pasirodymus įvairiose Europos scenose, tarp jų – ir Paminos vaidmenį bohemiečių statomoje V. A. Mocarto operoje „Užburtoji fleita“ balandžio 15-17 d.

Muzikiniuose projektuose Švedijoje, Olandijoje, Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Austrijoje šiuo metu dalyvaujanti solistė džiaugiasi, kad turi galimybę pasirodyti ir Lietuvoje.

„Lietuva yra mano namai – čia gera grįžti ir dainuoti. Namo mane parveda meilė ir visi su šiuo jausmu sukurti vaidmenys“, – sako trisdešimtmetė dainininkė. 

L. Bendžiūnaitė „Užburtojoje fleitoje“, kurią režisavo Dalia Ibelhauptaitė, pasirodė dar prieš trejus metus, tačiau balandžio mėnesio spektakliuose ji pirmą kartą atliks Paminos vaidmenį. Šią partiją dainininkei padeda ruošti garsūs pasaulio menininkai. 

„Muzikinę dalį parengiau su savo mokytoju Jonathan Papp ir vienu iš pagrindinių pasaulio tenorų Dennis O'Neill. Nemažai dirbau ir su Kiri Te Kanawa, ji mane stipriai kuravo, nes pati yra dainavusi „Užburtoje fleitoje“. Be to, muzikos akademijoje vienas iš mano baigiamųjų darbų buvo apie „Užburtąją fleitą“, tad mano žinios apie šią Mocarto operą yra tikrai puikus pagrindas kuriant vaidmenį“, – sako solistė. 

L. Bendžiūnaitės teigimu, atliekant V. A. Mocarto kūrybą svarbiausia daryti tai, ko prašo kompozitorius. 

„Dainuoti Mocartą yra tas pats, kas dainuoti scenoje nuogam, atlapa siela. Čia nieko nepaslėpsi. Mocartas yra tobulas, todėl nieko nereikia daugiau daryti, kad būtų gražu. Atlikti Mocarto muziką man yra tikras malonumas, o kalbant bendrąja prasme – tai yra kelias į meistrystę“, – kalba dainininkė. 

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas Gintaras Rinkevičius teigia, kad jauniems solistams V. A.  Mocarto operų vaidmenys – tikra balso mokykla.  

„Mocarto kūryba sudėtingesnė už Wagnerio, Bizet ir Donizetti. Jauno žmogaus balsą ji paruošia kitiems stiliams, padeda tobulėti. Tai pagrindas, nuo kurio galima atsispirti, ir kartu muzika be jokių ribų tobulumui“, – sako dirigentas G. Rinkevičius. 

Anot G. Rinkevičiaus, kuris diriguos LVSO „Užburtosios fleitos“ spektakliuose, šis kūrinys išliko vienas iš svarbiausių menininko emociniame aukso fonde.

„Visada gera sugrįžti prie šios Mocarto operos. Dar savo karjeros pradžioje 1986 m. tarptautiniame Vengrijos dirigentų konkurse atlikdamas ištrauką iš „Užburtosios Fleitos“ laimėjau antrąją vietą bei specialųjį prizą už geriausią Mocarto interpretaciją, – prisimena G. Rinkevičius. – Man šis kūrinys ypatingas ne tik muzikine išraiška, bet ir kaip įdomi filosofinė pasaka apie išmintį, protą, gamtą“.

Operos „Užburtoji fleita“ spektakliai Vilniaus kongresų rūmuose vyks balandžio 15-17 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų