Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje premjera apie Betmeną - be papildomos apsaugos

2012-07-24 10:54
Lietuvoje premjera apie Betmeną - be papildomos apsaugos
Lietuvoje premjera apie Betmeną - be papildomos apsaugos / „Acme Film“ archyvo nuotr.

Penktadienį sostinės kino teatruose įvyks krauju Jungtinėse Valstijose paženklinto filmo apie Betmeną „Tamsos riterio sugrįžimas“ premjera. Baimės banga, kad kas nors gali nutikti ir Lietuvos kino teatruose, iki mūsų šalies neatsirito.

Saugos priemonių nesiėmė

Praėjusį penktadienį Jungtines Valstijas sukrėtė dar vienas žiaurus išpuolis – 24-erių Jamesas Eagenas Holmesas kino teatre Kolorado valstijoje nušovė 12 žmonių, dešimtis sužeidė. Išpuolis buvo įvykdytas per filmo apie Betmeną „Tamsos riterio sugrįžimas“ seansą.

Praėjusį šeštadienį filmas pradėtas rodyti ir Lietuvos kino teatruose. Tiesa, seansai išankstiniai, todėl jų dar labai nedaug. Premjera laukia penktadienį, liepos 27 d. Ar, atsižvelgdami į įvykius Jungtinėse Valstijose, sostinės kino teatrai imsis specialios apsaugos per šio filmo seansus?

„Kadangi jau patvirtinta, kad tai ne terorizmo atvejis, o greičiausiai tik pavienis psichinis atvejis, tai ko čia besigriebsi. Nes tada, matyt, turėtume saugotis per visus filmus, bijodami, kad kas nors ateis ir ką nors bloga padarys. Šiandien yra trečia diena, kai filmas rodomas, renkasi normali publika, kai pažiūri į veidus – ne buduliai“, - situaciją apibūdino kino teatrų „Forum Cinemas“ projektų vadovas Gintaras Plytnikas.

Sveikam neturi įtakos

Kad ir koks įtaigus būtų kino filmas, pašnekovo teigimu, psichiškai sveikam žmogui jis negali padaryti tokios įtakos. „Esu šimtu procentų įsitikinęs, kad pats filmas kaip daiktas negali užkabinti sveiko žmogaus, kaip nutiko tam vargšeliui. Manau, jis turi psichikos problemų, jo poelgius, kaip ir Breiviko Norvegijoje, turėtų aiškintis jau kitos srities specialistai“, - sakė projektų vadovas.

Nuo tokių išpuolių nesame apsaugoti ir vargu, ar galėsime apsisaugoti, nes niekada nežinai, kas kitam gali šauti į galvą. Kaip ir praėjusių metų įvykis viename Rygos kino teatrų, kuriame vienas žiūrovų per psichologinio trilerio „Juodoji gulbė“ seansą nušovė kitą dėl to, kad jis per garsiai valgė spragėsius.

„Tokie įvykiai yra visiškas absurdas. Mes, matyt, negalime apsisaugoti nuo psichų. Be abejo, jie renkasi tokias vietas, kuriose yra matomi, nori būti dėmesio centre“, - apie liūdną realybę kalbėjo G.Plytnikas.

Susitapatina su herojais

Neatspėsime ir nenumatysime, kam ir kada gali šauti į galvą tapti vienu iš išgalvotos realybės herojų, kaip J.E.Holmesas susitapatino su Džokeriu – piktadariu iš filmų apie Betmeną. Psichologų vertinimu, tokių problemų dažniausiai turi žmonės, sergantys maniakine depresija arba šizofrenija.

„Ir juos tie dalykai veikia. Bet kažkas yra gerai pasakęs, kad kol kinas nebuvo toks populiarus, arba kai jo dar visai nebuvo, maniakai sekdavo knygų herojais. Susitapatindavo su jais ir imituodavo jų veiksmus“, - kad ne tik kino filmai gali lemti psichikos sutrikimų turinčių žmonių veiksmus, sakė pašnekovas.

Kaip teigė G.Plytnikas, kiekvienas mūsų, eidamas gatve, gali „sutikti dar didesnį psichą, kuriam užeis noras šaudyti ar skersti“. O kalbant apie filmus, yra ir drastiškesnių, tačiau vis tiek rodomų kino teatruose.

„Kaip, pavyzdžiui, „Kovos klubas“. Po tokio filmo iš tiesų adrenalinas kyla ir norisi eiti ką nors daryti. Tai yra tokių filmų. Bet „Tamsos riterio sugrįžimas“... Neįsivaizduoju, gal jis koks užkeiktas“, - svarstė pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų