Pilaitėje turi atsirasti nauja poliklinika, mano gyventojai

Septyni iš dešimties Pilaitės seniūnijos gyventojų mano, kad šioje seniūnijoje turi būti pastatytas naujas, modernus  „Karoliniškių poliklinikos“ Pilaitės filialo pastatas.

Tai parodė rugpjūčio viduryje atlikta Pilaitės gyventojų nuomonės apklausa. Nuo 1992 m. „Karoliniškių poliklinikos“ Pilaitės filialas yra įsikūręs daugiabučiame gyvenamajame name, patalpoms būtina rekonstrukcija.

Tikimasi, kad 2011 m. iš Valstybės investicijų programos bus skirta lėšų naujo poliklinikos filialo pastato statyboms. 

„Pilaitė yra gana specifinis Vilniaus rajonas. Pirma, čia nemažai gyventojų gyvena socialiniuose ir neįgaliesiems pritaikytuose būstuose, todėl ypač svarbu šiems žmonėms užtikrinti kokybišką ir prieinamą pirminę sveikatos prižiūrą. Antra, seniūnija sparčiai plečiasi. Pagal Vilniaus miesto ir rajono plėtros perspektyvas, prognozuojama, kad gyventojų skaičius čia padvigubės. Trečia, tai bene toliausiai nuo miesto centro nutolęs mikrorajonas. Akivaizdu, kad nauja ir moderni poliklinika Pilaitei yra būtina“, - sako VšĮ „Karoliniškių poliklinikos“ direktoriaus pavaduotoja klinikiniam darbui Margarita Batūrienė.

Jos teigimu, naujo poliklinikos filialo pastato statybos projektas jau senokai yra patvirtintas, išspręsti ir sklypo, skirto šiai statybai, klausimai.

„Jei tik būtų surasti reikalingi 2,5 – 3 milijonai litų, statybos darbus galėtume pradėti kad ir rytoj, o po pusantrų metų Pilaitės gyventojai galėtų džiaugtis nauja poliklinika“, - sako M. Batūrienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), besirūpinančios valstybės investicijomis į sveikatos apsaugos infrastruktūrą, kanclerio Rimanto Remeikos teigimu, dabartinė patalpų, kuriose įsikūręs „Karoliniškių poliklinikos“ Pilaitės filialas būklė yra apgailėtina, ją būtina keisti.

„Visa sveikatos politika remiasi į pirminės sveikatos priežiūros grandies stiprinimą. Siekiame, kad būtiniausios kasdienės pagalbos, nesudėtingos diagnostikos paslaugos artėtų prie žmogaus. SAM primygtinai siūlys Vyriausybei ir Seimui skirti lėšų naujos poliklinikos Pilaitėje statybai“, - sako R. Remeika.

Dirbant drauge su Pilaitės gyventojų bendruomenėmis dar prieš keletą metų buvo parengti poliklinikos filialo statybos projektai, su Vilniaus miesto savivaldybės politikais suderinti būsimi veiksmai.

„Dėl politikų kaitos Vilniaus miesto savivaldybės taryboje šis klausimas buvo pamirštas. Tikimės, kad dabar, kai gyventojų nuomonė šiuo klausimu yra labai aiški, Vilniaus politikai grįš prie Pilaitės gyventojų sveikatos priežiūros problemų sprendimo“, - sako R. Remeika.

Parengtame „Karoliniškių poliklinikos“ Pilaitės filialo naujo pastato projekte yra numatytos galimybės plėsti teikiamų pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugų spektrą. Be šiuo metu prieinamų būtiniausių paslaugų, ketinama sudaryti galimybes odontologijos, laboratorinių tyrimų, rentgenologinių tyrimų, ambulatorinės slaugos, profilaktinių sveikatinimo priemonių ir kt. paslaugoms teikti.

Kaip rodo Pilaitės gyventojų nuomonės apklausa, naujos poliklinikos poreikį santykinai dažniau pažymi moterys, vyresnio amžiaus žmonės, pensininkai, darbininkai/techniniai darbuotojai bei gyventojai su vidutinėmis (501-1000 Lt.) pajamomis, tenkančiomis vienam nariui. 

Apklausos rezultatai parodė, jog daugumai Pilaitės mikrorajono gyventojų (83%) yra svarbu, jog šalia namų veiktų poliklinika. Šešiems iš dešimties apklaustųjų (57%) šis faktas yra labai svarbus.

Kone absoliuti Pilaitės gyventojų dauguma (91%) mano, jog dabartinės poliklinikos veikla negali būti nutraukta tol, kol nebus pastatyta naujoji.

„Karoliniškių poliklinikos“ užsakymu Pilaitės seniūnijos gyventojų visuomenės nuomonės apklausą apie poliklinikas 2010 rugpjūčio 16-22 dienomis atliko rinkos tyrimų kompanija „Synopticom”. Telefoninio interviu būdu buvo apklaustas 501 Pilaitės seniūnijos gyventojas.


Šiame straipsnyje: pilaitėpoliklinika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių