Per šalčius mirtinai sušalti galima per pusvalandį

Pirmasis šios žiemos savaitgalis, kai temperatūra nukrito žemiau dešimt laipsnių šalčio, pareikalavo pirmųjų aukų. Greitosios medicinos pagalbos stoties duomenimis, Vilniuje savaitgalį galūnes apšalo pora žmonių. Kol kas apie mirtinai šalusius žmonės informacijos nėra. Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė ragina pasirūpinti savo sveikata.

Judėti, valgyti,  nevartoti alkoholio

„Svarbiausia - nevartoti alkoholio. Tai pagrindinė sušalimo priežastis. Alkoholis išplečia kraujagysles ir atrodo, kad šilta, neleidžia adekvačiai įvertinti situacijos“, - patarimus dalijo moteris.

Pasak pašnekovės, taip pat labai svarbu sočiai pavalgyti ir nebūti tuščiu skrandžiu. Gyventojai, ypač vyresnio amžiaus, raginami kuo mažiau laiko praleisti lauke.

„Pagyvenę asmenys turėtų būti namie. Jei netyčia lauke juos ištiktų infarktas, ar jie paslystų, sušalti užtektų pusvalandžio“, - pasakojo V.Pumputienė.

Pasak pašnekovės, sušalti esant ypač žemai temperatūrai didesnė tikimybė vaikams, kurių termoreguliacinė sistema dar nėra pilnai išsivysčiusi bei vyresnio amžiaus žmonėms, kurių lėtesnė medžiagų apykaita.

Nejudant šaltyje per pusvalandį kūno temperatūra gali nukristi žemiau 35 laipsnių. Kai temepratūra sumažėja dar trimis laipsniais, sutrinka asmens koordinacija. „Esame pastebėję, kad tokioje būsenoje žmonės nesuvokia, ką daro. Pavyzdžiui, nusivelka striukes ir dedasi po galva“, - pasakojo V.Pumputienė. Ekspertė dar kartą pabrėžė, kad didžiausias pavojus šalčio metu – alkoholis.

Laukdami viešojo transporto gyventojai taip pat turi pasirūpinti, kad nesušaltų. Pasak ekspertės, svarbu nuolat judėti. Taip pat gyvybiškai svarbu pasirinkti tinkamą aprangą ir avalynę. Batai turi būti gana laisvi, kojų pirštai – nesuspausti. Nors didesnis pavojus nušalti galūnes gresia esant drėgnam ir šaltam orui, vėjas taip pat padidina galimybes netekti galūnių.

Didesnė gaisrų tikimybė

Žiemą didesnė ne tik nušalimų, bet ir gaisrų tikimybė. Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Rimantas Steponavičius teigė, kad šį savaitgalį sostinėje didelių gaisrų dėl kaminų ar šildymo prietaisų nebuvo, tačiau apie saugumą pagalvoti reikia. 

„Šildymo įrenginių, krosnių ir kaminų būkle reikia pasirūpinti dar rudenį. Jei namas privatus, tai turi daryti savininkas. Daugiabučių šildymo įrenginių tvarka rūpinasi bendrijų atstovai“, - aiškino pašnekovas.

Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas pabrėžė, kad dažniausiai gaisrai kyla dėl įtrūkusių kaminų ar statybos metu neteisingai įrengtų prietaisų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių