Pereiti į pagrindinį turinį

Seime siūloma tirti Vilniaus šilumos ūkio valdymą

2010-06-03 17:17
Seime siūloma tirti Vilniaus šilumos ūkio valdymą
Seime siūloma tirti Vilniaus šilumos ūkio valdymą / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Seimo opozicijos atstovas siūlo sudaryti laikinąją komisiją, kuri narstytų klausimus, susijusius su Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutarties pratęsimu.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis siūlo Seimui priimti nutarimą dėl laikinosios komisijos "galimai neteisėtam ir neskaidriam Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties pratęsimo procesui ir Prezidentės vetuoto Šilumos ūkio įstatymo priėmimo aplinkybėms ištirti".

Parlamentaras siūlo komisijai per pusantro mėnesio truksiantį tyrimą atsakyti į kelis klausimus, tarp jų: "Ar yra požymių, kad Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties pratęsimo procesas yra neteisėtas ir neskaidrus? Ar yra požymių, kad Prezidentės vetuotas Šilumos ūkio įstatymo 10 straipsnio priėmimas buvo neskaidrus? Kurie valstybės ir savivaldybių politikai yra padarę galimai neteisėtus ir korupcinius veiksmus galimai neteisėto ir neskaidraus Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties pratęsimo proceso ir Prezidentės vetuoto įstatymo rengimo metu?"

V.Mazuronis įsitikinęs, kad pastaruoju metu sostinės savivaldybei pradėjus svarstyti klausimą dėl šilumos tinklų nuomos sutarties pratęsimo su „Vilniaus energijos“ valdytoja „Dalkia“, pratęsiant nuomą dviems dešimtmečiams ir numatant perėjimą prie biokuro naudojimo, "iškilo daugybė abejonių dėl sutarties pratęsimo proceso skaidrumo".

Seimo narys priminė, kad dar 2002 metais Valstybės kontrolė atliko Vilniaus savivaldybės dokumentų tyrimą ir pateikė galutinę išvadą, kurioje konstatavo: „Sutarties projekte numatytos nuomojamo turto perleidimo „Nuomininkui“, nuomos mokesčių mokėjimo, šiluminės energijos kainos nustatymo tvarka ir sąlygos neužtikrina tinkamo „Nuomininko“ įsipareigojimų vykdymo kontrolės mechanizmo. Tai gali sukelti neigiamas ekonomines pasekmes valstybei, Vilniaus savivaldybei ir vartotojams. Siekiant to išvengti, tikslinga spręsti klausimą dėl pilnos nuomos sutarties projekto techninės ekonominės ekspertizės skyrimo.“

Nepaisant to, anot V.Mazuronio, 2002 metų vasarį buvo pasirašyta bendrovės „Vilniaus šilumo tinklai“ turto nuomos sutartis, neatsižvelgus į Valstybės kontrolės pastabas. Todėl, Seimo nario nuomone, "yra daug požymių, leidžiančių teigti, jog sprendimo dėl nuomos sutarties pratęsimo su „Vilniaus energijos“ valdytoja „Dalkia“ priėmimas turi korupcijos požymių".

V.Mazuronis pastebėjo, kad, nors yra numatoma 670 milijonų litų investicija, kuri būtų atsiimta iš šilumos vartotojų, viešasis konkursas šiai sutarčiai nebuvo paskelbtas.

Be to, atkreipiamas dėmesys, kad sutarties su "Dalkia" projektas remiasi Prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotu Šilumos ūkio įstatymu. "Prezidentės nuomone, Seimo priimtos pataisos šilumos tiekėjams leistų nevaržomai didinti paslaugų kainas, - yra paliekamos akivaizdžios spragos šilumos gamybos monopolininkams pelnytis gyventojų sąskaita, nevaržomai didinant šilumos kainą, prisidengus biokuro ir kitų atsinaujinančių šaltinių naudojimu šilumos energijai gaminti. Perspėjama, kad nepriklausomam šilumos gamintojui nustačius didžiausią galimą kainą, šilumos tiekėjas privalės ją supirkti, todėl sumažės poreikis šilumai iš iškastinio kuro. Tokiu atveju dėl išaugusios savikainos Kainų komisija galėtų pakelti kainą, o po to iki šios ribos kainą padidinti ir šilumos iš biokuro gamintojas", - rašo V.Mazuronis savo pasiūlyme dėl laikinosios komisijos įsteigimo.

Taigi, pasak Seimo nario, "yra akivaizdu, jog skubinimas būtent dabar priimant sprendimą dėl Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties pratęsimo su „Vilniaus energijos“ valdytoja „Dalkia“, būtų šiurkščiai pažeisti piliečių ir valstybės interesai."

"Akivaizdu, jog sprendimo priėmimo procesas jau dabar turi eilę ryškių korupcijos požymių", - neabejoja politikas.

Seimo nario iniciatyva dėl laikinosios tyrimo komisijos įsteigimo turi būti patvirtinta plenariniame posėdyje visų dalyvaujančių parlamentarų balsų dauguma.

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje dabar daugumą yra sudariusios Tėvynės sąjungos ir Socialdemokratų partijos, kurios Seime irgi turi pakankamai balsų pasiūlymo dėl laikinosios komisijos sudarymo atmetimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų