Šimtai vėžiautojų susirinko naktinei medžioklei prie Balsio ežero

Prie Didžiausio iš Žaliųjų – Balsio ežero penktadienio vakarą suplūdo šimtai vėžiavimo mėgėjų ir profesionalų.

Pavilnių ir Verkių regioninio parko direkcijos ir Lietuvos gamtos fondo organizuota supažindinimo su invaziniais rainuotaisiais vėžiais akcija, sulaukė netikėto gyventojų susidomėjimo. Kibirėliais, tinkleliais ir žibintuvėliais ginkluoti žmonės jau nuo vakaro rinkosi Balsio ežero paplūdimyje prie čia pat organizatorių sukurto laužo.

Pirmiausia svečiai išklausė specialistų paskaitos apie nuo seno Lietuvoje gyvenančius plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius, bei neseniai parsiradusius agresyvius jų giminaičius iš Amerikos žemyno – rainuotuosius vėžius. Pastaruosius ir buvo raginama medžioti, bei mesti į čia pat ant laužo katile kunkuliuojantį vandenį.

„Vienintelis būdas šiuos vėžius išnaikinti – juos gaudyti, virti ir valgyti. Jau bemaž dvi dešimtis metų jie sparčiai plinta mūsų vandens telkiniuose ir yra labai agresyvūs. Atėjūnai yra mažesni, už nuo seno Lietuvoje gyvenančius vėžius, bet labai aršūs. Be to nors patys neserga, tačiau platina vėžių marą, kuriam nei plačiažnypliai, nei siauražnypliai nėra atsparūs“, - pasakojo prie laužo susispietusiems vėžiautojams vienas iš lektorių.

Vėliau žmonės išsiskirstė palei visą ežero pakrantę. bemaž kiekvienam atėjusiam šypsojosi sėkmė - į iš anksto paruoštus indus vienas po kito gulė žnyplietieji atėjūnai. Kai kurie žmonės čia pat skubėjo su savo laimikiu prie specialistų, pasitislinti, ar tai tikrai rainuotasis vėžys. Tačiau suklysti buvo beveik neįmanoma - iš Amerikos atkeliavę vėžiai jau baigia nukonkuruoti vietines veisles, ir pastarųjų atstovų beveik nebėra.

Portalo diena.lt kalbinta viena iš renginio organizatorių Pavilnių ir Verkių nacionalinio parko direktorė Vida Petiukonienė teigė esanti patenkinta renginio rezultatais. Moterį džiugino žmonių entuziazmas ir noras apsaugoti savo gamtą.

„Mūsų tikslas buvo pamokyti žmones vėžiauti, paaiškinti, tokių invazinių veslių kaip rainuotieji vėžiai vietiniai faunai keliamą pavojų. Tai pirmas kartas kai renkamės vėžiauti, bet ne pirmas kovos su „svetimybėm“ pavyzdys. Jau esame rengę akcijas, kai naikinome Sosnovskio barščius, uosialapius klevus. Tai taip pat iš svetur atvežti, labai greitai plintantys ir užgožiantys vietos augmeniją svetimkūniai“, - teigė V.Petiukonytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mmm

mmm portretas
saunuoliai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių