Žvejams užsimojus atgaivinti gilias tradicijas Lietuvoje turėjusią žuvies dieną ketvirtadienį Centrinė ūkininkų prekyvietė Ukmergės gatvėje kvepėjo žuvimi.
Rūšių įvairovė
Į smulkinto ledo pripiltas dėžes prekeiviai krovė ką tik sugautas gėrybes. Į Vilnių nuo Kauno marių žvejai skubėjo, vos ištraukę tinklus. Laimikis – didžiuliai riebūs švieži karpiai.
Tačiau tarp stalų nardantys turgaus lankytojai ties lietuviškai karpiais neapsistojo. Žuvies mėgėjus viliojo platus pasirinkimas, todėl kiekvienas galėjo rasti tai, ko nori – net sunku viską išvardyti.
Lede tysojo menkės, plekšnės, kuojos, vėgėlės, karosai, lydekos, ešeriai, starkiai, karšiai, seliavos, šamai, upėtakiai ir erškėtai. Pirkėjai galėjo įsigyti ir jūros gaidžių, juodosios doratos, lašišos filė, karpių mėsos.
Ikrai – perpus pigiau
Nenuskriausti ir egzotikos mėgėjai. Jiems siūlyta rožinių krevečių, moliuskų bei konservuotų lašišos ikrų.
Didžiuma žuvies sužvejota Lietuvoje, tačiau egzotiškesnės rūšys atvežtos iš Ispanijos, Norvegijos ir kitų jūrinių valstybių. „Vakar sugauta, šiandien jau atkeliavo pas mus. Todėl viskas tikrai šviežia“, - užtikrino bene daugiausiai žuvies rūšių pristatęs Laurynas Rimydis.
Jis garantavo, kad turguje viskas ne tik šviežia, bet ir bent jau 15-20 proc. pigiau. „Štai šie ikrai parduotuvėje kainuoja 124 litus, o pas mus perpus pigiau“, – pirštu baksnodamas į 500 g svorio 59,9 lito kainuojančius laukinės lašišos ikrus lygino L.Rimydis.
300 g lašišų žuvų ikrų jis siūlė įsigyti už 30,9 lito. Kilogramas moliuskų ūkininkų turguje apsilankiusiems gurmanas atsieitų 15,3 lito, rožinių krevečių – 39,9 lito.
Sustyguoti kiekius reikės laiko
Žuvies dieną iš žvejų rankų klientai pirko ne tik šviežią žuvį, bet ir rūkytą, sūdytą ar vytintą. Siūlyta rūkytos strimelės ir karšiai, vytintų plekšnių, pūgžlių, žiobrų, kuojų, stintenių, silpnai sūdytos silkės, skumbrės.
„Akys mato ir visko nori. Bet nemoku, kaip, tarkime, jūros gaidį paruošti“, – atsiduso viena klientė. „Na jau, šiais interneto laikais, kai receptų platybė, problemų tikrai nekils“, – potencialią klientę padrąsino vienas žuvies pardavėjas.
Žvejų žuvies rūšių asortimentas toks paltus, kad neprilygsta visų prekybos centrų žuvies skyrių pasiūlai kartu sudėjus. Ar nebaisu, kad lietuviai nedrįs eksperimentuoti, o ir klientų iš esmės nebus tiek daug, kad pavyktų viską parduoti?
„Tai – pirmas blynas, jis gali būti ir prisvilęs. Tačiau reikia pabandyti, o laikui bėgant pajusime, kiek ir ko reikia, kas turi didžiausią paklauso, o kas – jokios“, – kalbėjo Ukmergės gatvėje įsikūrusios turgavietės administratorius Mykolas Čiplys.
Patogu ir žvejams, ir klientams
Idėja atgaivinti žuvies dienos tradiciją esą kilo dėl to, kad turgaus klientai reiškė nusivylimą dėl menkos žuvies pasiūlos.
„Žvejai tai atvažiuodavo, tai ne, todėl klientai nežinodavo, kurią dieną ateiti. Todėl nusprendėme pasirinkti vieną dieną – taip patogiau ir žvejams, ir pirkėjams“, – aiškino M.Čiplys.
„Ketvirtadienis – „žuvies diena“, buvo puiki senolių tradicija. Pamenu, kaip tais laikais kiekvieną ketvirtadienį visose valgyklose būdavo patiekiama žuvis. Geras tradicijas reikia puoselėti, todėl ir ėmėmės iniciatyvos, pradėdami šią tradiciją diegti turgavietėje“, – sakė Kauno marių žvejys Jonas.
Nuo šiol žuvies diena turguje Ukmergės gatvėje bus organizuojama kiekvieną ketvirtadienį 12–18 val.
Žuvies kainos už 1 kg
Erškėtas 23 Lt
Jūros gaidys 25,8 Lt
Juodoji dorata 23,3 Lt
Šamas 16 Lt
Menkė 8 Lt
Karpio mėsa 21 Lt
Lašiša 36 Lt
Upėtakis 18 Lt
Vytinta plekšnė 24 Lt
Silpnai sūdyta silkė 8 Lt
Marinuota skumbrė 15 Lt
Naujausi komentarai