Pereiti į pagrindinį turinį

VDFF: dokumentininkai kuria filmus ne tik apie paukščiukus

2011-09-22 02:04
VDFF: dokumentininkai kuria filmus ne tik apie paukščiukus
VDFF: dokumentininkai kuria filmus ne tik apie paukščiukus / Visvaldo Morkevičiaus nuotr.

Šūkiu "Mes esam dokumentika" ketvirtadienį sostinėje prasidės Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF). "Pagrindinis mūsų tikslas - parodyti, kokia įvairi gali būti dokumentika. Dauguma yra įsitikinę, kad dokumentinio kino kūrėjai "suka" filmus apie gyvūnėlius ir paukščiukus, tačiau taip jau seniai nėra ir dalis publikos tą supranta,"- pasakojo viena festivalio organizatorių Vilma Levickaitė.

Pradžia ir pabaiga

Festivalio atidarymui pasirinktas Audriaus Stonio filmas „Raminas“, pasakojantis apie bokso veteraną, kuris iškeliauja ieškoti savo prieš penkiesdešimtmetį paliktos jaunystės meilės. Kaip teigė šio filmo režisierius A.Stonys, juosta neįprasta tuo, kad nufilmuota Gruzijoje, o jos kūrimą rėmė Latvijos ir Gruzijos vyriausybės. "Finansavimo Lietuvoje net neprašėmė, nes pakako pinigų, kuriuos skyrė šių dviejų šalių vyriausybės. Planuose jau yra bendras Lietuvos, Latvijos ir Gruzijos projektas - Pirosmanio gatvė. Pirosmanis mums yra artimas dailininkas. Tikiuosi, kad šis filmas tikrai pateks į kino sales,"- pasakojo A.Stonys.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalį uždarys, o Kaune pradės, Midaugo Survilos režisuotas filmas „Stebuklų laukas“, pasakojantis apie žmones daugiau  kaip 20 metų gyvenančius Budos miške, netoli Kariotiškių savartyno. Filmas įstabus tuo, kad filmuotas ketverius metus, o pats juostos autorius ne vieną dieną praleido su tais žmonėmis: kartu šventė, liūdėjo ir matė kuo gyvi dabar jau nebeveikiančio Kariotiškių sąvartyno gyventojai.

VDFF 1 ir VDFF 2

Festivalio organizatoriai teigia, kad šių metų festivalis turės dvi kryptis. "Stengėmės, kad sau patinkančius filmus rastų kuo daugiau žmonių, todėl VDFF išskyrėmė dvi kryptis. Pirmoji - filmai, liečiantys aktualias problemas, antra - meniškų, „žiūroviškų“ filmų programa,"- pasakojo V.Levičkaitė.

Aštuntasis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis kvies visus į Pagrindinės ir Specialiosios programos kino seansus. Pagrindinėje programoje žiūrovai išvys devynis filmus (L.R.Helmricho „Tarp žavaigždžių“, H.Treštikovos „Katka“, N.Kirtadzės „Šis tas apie Gruziją“, P.Thorettono „Yves Saint Laurent. Beprotiška meilė“ ir kt.). Konkursinėje programoje pamatys 12 filmų. Lietuvos, Latvijos ir Estijos dokumentininkai pasiūlė savo filmus, kuriuos konkursinei programai atrinko speciali komisija. Baigiantis festivaliui, VDFF specialiai sudaryta žiuri (A.Stonys, N.Kirtadzė ir I.Taskovski) išrinks tris geriausius filmus, kurie pasidalins 13 tūkstančių litų prizinį fondą.

Festivalio organizatoriai patvirtino, kad jau aštuntąjį kartą vykstantis dokumentinių filmų festivalis turi publiką, kuri, vos sužinojusi apie festivalio pradžią, suskumba pirkti bilietų. „Pavyzdžiui į filmą “Mano reinkarnacija„ visi bilietai jau beveik išpirkti,“- sakė V.Levickaitė.

„Žmonių jau nebeįtikinėjame, kad dokumentalistai kuria tik filmus apie gyvūnėlius,“- šmaikštavo festivalio vadovė Sonata Žalneravičiūtė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų