Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta)

2011-03-23 21:47
Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta) Vilniaus apygardos teismo teisėjas darbe pasirodė neblaivus (papildyta)

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismo teisėjas Zenonas Birštonas darbe pasirodė neblaivus. Nors teigta, kad su teisėju buvo neįmanoma susikalbėti, jam nustatytas tik lengvas girtumas.

Vilniaus 3-iajame policijos komisariate, Z.Birštonui buvo nustatytas 0,59 promilių girtumas.

Apie neblaivų Vilniaus apygardos teismo teisėją policijai buvo pranešta trečiadienį apie 10 val.

Skambinęs asmuo pareiškė, kad iš teismo pastato Gedimino prospekte išėjo ir į šalia stovintį automobilį įsėdo vyras, kuris gali būti neblaivus.

Atvykus policijos pareigūnams, nurodytas asmuo tebesėdėjo savo automobilyje, nuo jo tikrai sklido alkoholio kvapas.

Vyras atsisakė policijos pareigūnams parodyti savo dokumentus, todėl tapatybei ir girtumui nustatyti jis buvo nuvežtas į Vilniaus 3-iąjį policijos komisariatą. Ten paaiškėjo, kad sulaikytasis yra Vilniaus apygardos teismo teisėjas Z.Birštonas.

Trečiadienio rytą teisėjas Z.Birštonas turėjo nagrinėti vilniečio Renato Kačinausko, garsėjančio skundais dėl pareigūnų, kaimynų ir kitų asmenų elgesio, bylą. Nuolat dėl kažko besibylinėjantis R.Kačinauskas, pasak jo paties, užėjo į teisėjo kabinetą, norėdamas išsiaiškinti, ar bus nagrinėjama jo byla. Jo teigimu, Z.Birštonas sėdėjo savo kabinete su teisėjo mantija, ant stalo nuolat į skandalus įsiveliantis R.Kačinauskas sako pastebėjęs ir paliktą stikliuką.

Apie galimai neblaivų teisėją jis informavo Vilniaus apygardos teismo pirmininką, tačiau šis tik paliepęs savo pavaldiniui nusivilkti mantiją ir eiti namo. R.Kačinauskas mano, kad Artūras Šumskas bandė dangstyti neblaivų teisėją.

Pamatęs, kad neblaivus darbe pasirodęs teisėjas gali likti nenubaustas, R.Kačinauskas į teismą iškvietė vieno leidinio žurnalistus. Pasak vilniečio, Z.Birštonas buvo visiškai girtas, lipdamas laiptais suklupo, o išėjęs iš teismo pastato sunkiai orientavosi erdvėje, neiškart rado, kur buvo pastatęs savo automobilį.

Pamatęs, kad teisėjas lipa į mašiną, jis iškvietė policijos pareigūnus.

Prieš pietus į Vilniaus 3 policijos komisariatą atvyko ir Vilniaus apygardos teismo pirmininkas A.Šumskas. Jis atvežė Z. Birštono asmens tapatybės dokumentus. A.Šumskui išvykus, apie 12.30 val. iš policijos pastato policijos pareigūnų automobiliu tamsintais stiklais buvo išvežtas ir Z.Birštonas.

Pasak Vilniaus apygardos teismo pirmininko, jis ryte buvo užėjęs į Z.Birštono kabinetą ir įtarė, kad jo pavaldinys gali būti neblaivus. Tačiau, kad tai įrodyti turėjo būti sudaryta speciali komisija. Jis tai ir ketinęs padaryti, tačiau nespėjo, nes Z.Birštonas išėjo iš teismo rūmų.

„Nebėgsime juk mes jam iš paskos“, - po pietų surengtoje spaudos konferencijoje aiškino A.Šumskas.

Vilniaus apygardos teismo pirmininkas sako, kad policijoje su Z.Birštonu nebendravo. Pokalbis su juo laukia ketvirtadienį, jei suprantama, teisėjas išdrįs pasirodyti darbe. Trečiadienį dėl Z.Birštono girtumo žlugo planuoti keturi teismo posėdžiai, tarp jų ir terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės baudžiamosios bylos nagrinėjimas, bei nutarties paskelbimas. „Mes nesame toks didelis teismas, kad taip greitai rastume, kas galėtų pakeisti kolegijos narį“, - sakė A.Šumskas.

Z.Birštonas trečiadienį nušalintas nuo darbo, ši diena jam bus skaičiuojama kaip pravaikšta. A.Šumsko teigimu, Z.Birštonas jau kurį laiką skundėsi pablogėjusia sveikata, gėrė vaistus.

Z.Birštono elgesį svarstys Teisėjų etikos ir drausmės komisija. Jai bus perduota visa policijos surinkta medžiaga. Apie neblaivų darbe pasirodžiusį teisėją informuota ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė, savo dekretu skirianti ir atleidžianti visus teisėjus.

Apie šį incidentą išgirdęs Teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigė, kad būdamas Z.Birštono vietoje jis atsistatydintų.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Z. Birštonas girtas patenka į policijos akiratį. 2007-ųjų birželį jis buvo nuvežtas į policijos komisariatą.

Tada Z.Birštonas buvo sulaikytas  Antakalnio gatvėje, šalia SEB Vilniaus banko skyriaus ir kavinės. Policijos patruliai pastebėjo stovintį ir svyruojantį vyrą. Anot jų, jis sunkiai judėjo, nuo sklido stiprus alkoholio kvapas.

Vyras buvo sulaikytas ir nuvežtas į Vilniaus 1-ąjį policijos komisariatą. Čia buvo nustatyta jo tapatybė. Pareigūnai tada teigė, kad teisėjas „pripūtė kaip reikiant". Komisariate Z.Birštonas kiek prablaivėjo, tada buvo nuvežtas namo.

Kitą rytą teisėjas jau buvo darbe, tačiau, paaiškėjus, kad jo naktinius nuotykius jau žino ir žurnalistai, jis iš teismo dingo ir daugiau tą dieną nebepasirodė.

Teisėjo elgesį vertino Teisėjų etikos ir drausmės komisija, tačiau joks sprendimas priimtas nebuvo. „Jis mums aiškino, kad buvo viskas ne taip, kaip rašė spauda“, - beveik ketverių metų senumo įvykius prisiminė A.Šumskas.

Pasak jo, tada iš policijos nebuvo gauta medžiaga apie šio teisėjo elgesį, todėl Teisėjų etikos ir drausmės begalėjo jo įvertinti, teisėjas liko nenubaustas.

Vis dėlto,kad tą vakarą buvo išgėręs, pats Z.Birštonas neneigė, tačiau po nemolanaus incidento jis, A.Šumsko teigimu, labai surimtėjo, kolegos jo nematė nei neblaivaus darbe, nei geriančio po darbo. „Galvojome, kad žmogus pasidarė labai rimtas išvadas, kad tas įvykis jam buvo labai gera pamoka, deja“, - kalbėjo Vilniaus apygardos teismo pirmininkas.

Nuo 1995 m. Vilniaus apygardos teisme dirbantis Z.Birštonas į žurnalistų akiratį buvo patekęs ir dėl savo prieštaringai vertinamų sprendimų, pavyzdžiui, anksčiau laiko į laisvę paleisto Enriko Daktaro. 2004 metais Teisėjų taryboje buvo sudaryta darbo grupė, turėjusi suvienodinti nutarčių praktiką. Šios darbo grupės sukūrimo pretekstu buvo Z.Birštono skiriamos kardomosios priemonės panašiais nusikaltimais įtariamiems asmenims: vienus teisėjas suimdavo, kitiems būdavo daug švelnesnis.

Z.Birštonas ne pirmas Vilniaus apygardos teismo teisėjas turėjęs reikalų su policija. 2007 m. lapkričio 30-ąją jo kolega Stasys Lemežis sukėlė avariją, kurioje nukentėjo ir pats. Teisėjo vairuojamas automobilis "Wolksvagen Jetta" išvažiavo į priešingą eismo juostą ir susidūrė su sunkvežimiu „Man“.

Po avarijos teisėjui medikų pagalbos neprireikė, tačiau naktį jo savijauta pablogėjo, S.Lemežis greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežtas į ligoninę.

Buvo įtarta, kad teisėjas automobilį vairavo neblaivus, tačiau pats S.Lemežis tikrintis girtumą atsisakė, o jį svarsčiusiai Teisėjų etikos ir drausmės komisijai nepavyko įrodyti, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjas vairavo neblaivus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų