Vilniaus neįgalieji krepšininkai iškovojo bronzą (foto)

Tarptautiniame krepšinio turnyre trečią vietą užėmusi Justiniškių komanda nušluostė nosis net Maskvos, Ukrainos ir Baltarusijos rinktinėms. Tačiau šie krepšininkai ypatingi dėl kitų priežasčių – jie žaidžia vežimėliuose.

Trenerio Gintaro Razučio vadovaujama neįgaliųjų sporto klubo „Draugystė“ krepšinio komanda iš kasmet rengiamo tarptautinio neįgaliųjų krepšinio čempionato neseniai grįžo su trofėjais – jie užėmė trečią vietą, į priekį praleidę tik čempionus iš Sankt Peterburgo ir Latvijos.

Neįgaliųjų sporto ir dienos užimtumo klubo „Draugystė“ pirmininkė Janina Povilaitytė sako, kad tai tikrai ne vienintelis šių sportininkų pasiekimas.

„Šeši mūsų vyrai yra Respublikos rinktinės nariai, dalyvauja respublikiniuose čempionatuose, tik kad jų mažokai. Prieš dvejus metus mūsų komanda tapo Europos C diviziono prizininkais, pernai išliko ir B divizione. Beje, ir Rygoje pernai mūsų klubas užėmė antrą vietą. Tai savotiška loterija, nes rungtynių mažai, jei pogrupyje užimi antrą vietą, iškart kovoji tik dėl trečios ketvirtos vietų“, – pasakojo ji.

Neįgaliųjų sporto klubo vadovė tvirtino, kad šioje sporto šakoje renkant neįgaliųjų vežimėliuose krepšinio komandą svarbu ne tik žaidėjo profesionalumas – reikia neviršyti nustatytos neįgalumą vertinančios 14,5 balų ribos. Kitaip tariant, visiškai sveikas žmogus taip pat gali žaisti, tačiau jis bus vertas 4,5 balo. O silpniausias vos rankas pakeliantis komandos žaidėjas vertinamas tik 1 balu.

Klube žmonės, pasak J. Povilaitytės, atsiranda ne atsitiktinai – klubas palaiko ryšius su reabilitacijos įstaigomis, tad nuo pat ligoninės ir reabilitacijos stengiamasi parodyti, kad po skaudžios traumos gyvenimas nesustojo, jis tęsiasi toliau. Tiesiog reikia rasti valios kabintis į jį.

Beje, „Draugystės“ klube puoselėjamas ne tik krepšinis – čia žaidžiamas ir stalo tenisas, biliardas, Europos ir pasaulio neįgaliųjų čempionatuose sėkmingai dalyvauja orientacinio sporto atstovai, klube gana populiari sportinio peilių mėtymo į taikinį šaka, šachmatai, smiginis, boccia (komandinis žaidimas su rutuliais, pagal taisykles panašus į akmenslydį – red. past.).

Tad kaip pasirinkti sporto šaką? J. Povilaitytė tvirtino, kad didžiausia motyvacija – vieši neįgaliųjų sporto renginiai, pavyzdžiui, kasmet apie birželio 19 d. vykstanti olimpinė diena sostinės Vingio parke.

„Šaulių sąjunga padeda organizuoti šaudymą (ir kareivišką košę – dėkui jiems už tai), taip pat žaidžiamas smiginis, šaškėmis, šachmatais. Kadangi ant asfalto krepšinio neįgaliesiems žaisti neišeina, dažniausiai rengiame baudų mėtymo konkursą“, – sakė J. Povilaitytė.

Veikia jau keturis dešimtmečius

Neįgaliųjų sporto klubas „Draugystė“ įkurtas 1985 m. gruodžio 26 d., o 1992 m. įkūrus Lietuvos invalidų sporto federaciją tapo Vilniaus miesto klubu, kuris vienija miesto gyventojus, turinčius įvairią fizinę negalią. Visus juos jungia noras būti kartu ir įsilieti į sveikų žmonių visuomenę. Šiuo metu klube yra 144 nariai, kurie gali užsiimti mažiausiai dešimčia įvairių sporto šakų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių