Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje prasideda festivalis "Skamba skamba kankliai"

2011-05-26 11:37
Vilniuje prasideda festivalis "Skamba skamba kankliai"
Vilniuje prasideda festivalis "Skamba skamba kankliai" / Šarūno Mažeikos nuotr., Fotobankas

Ketvirtadienį Vilniuje prasideda tradicinis folkloro festivalis "Skamba skamba kankliai", šiemet rengiamas 39 kartą.

"Skamba skamba kankliai" bus atidaryti Teatro, muzikos ir kino muziejaus salėje Arūno Baltėno fotografijų paroda apie lietuvių etninį regioną Baltarusijoje - Gervėčių kraštą.

Ketvirtadienį taip pat vyks koncertas muziejaus kieme, kuriame skambės šiuolaikinės lietuviško folkloro interpretacijos, pasirodys egzotiškieji "Lions of Afrika" iš Senegalo ir "Knapphandigt" iš Švedijos, o folkloro ansamblis "Kūlgrinda" visus užsukusius bandys įtraukti į šokius pagal sutartines.

Tą pačią dieną Lietuvių literatūros ir tautosakos institute bus pristatoma dzūkų dainavimo tradicija.

Kitąmet keturiasdešimtmetį minėsiantys "Skamba skamba kankliai" šiemet, palyginti su 2010-aisiais, išaugo: renginių pagausėjo iki 43, tarp jų žadama daug naujovių.

Didelis dėmesys festivalyje šiemet skiriamas sutartinėms, kurios prieš pusmetį įtrauktos į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Jos šiemet skambės ne viename, kaip ankstesniais metais, o trijuose renginiuose, tarp jų - "sutartinių take" Vilniaus senamiesčio gatvėse.

Jau pernai į "Skamba skamba kankliai" programą įtraukę modernių folkloro interpretacijų, šiemet organizatoriai sako jų taip pat "nepabijoję" ir skyrę joms dar platesnę erdvę. Muziejaus kieme vyksiančiose "Folkloro paralelėse", pasak rengėjų, skambės ir seni, ir modernūs instrumentai, aidės įvairi muzika nuo folklorinio metalo iki post folkloro.

Iki sekmadienio vyksiančio festivalio pagrindiniai koncertai numatomi Rotušės aikštėje. Čia penktadienį pasirodys ir festivalio svečiai, suvažiuosiantys ir iš kaimyninių šalių, ir iš kitų žemynų. Be Senegalo ir Švedijos atstovų, koncertuos ir latviai studentai etnomuzikologai, "Leisi Varks and children" iš Estijos, "ESSA" iš Baltarusijos, gruzinai "Mtiebi" bei "Spartimu" iš Korsikos.

Šiemet festivalyje taip pat bus pristatoma I-XVI amžių lietuvių archeologinio kostiumo kolekcija, tradiciškai vyks giesmių valanda, tautodailininkų mugė, vaikų folkloro šventė "Saulytė".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų