Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje teisiamas airis M.Campbellas teisme kratėsi ryšių su "Real IRA"

2011-05-25 16:25
Vilniuje teisiamas airis M.Campbellas teisme kratėsi ryšių su "Real IRA"
Vilniuje teisiamas airis M.Campbellas teisme kratėsi ryšių su "Real IRA" / Gedimino Bartuškos nuotr.

Parama karinei grupuotei "Real IRA" kaltinamas airis Michaelas Campbellas trečiadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė, kad Airijoje draudžiamos organizacijos atstovu prisistatė tik siekdamas padaryti įspūdį.

"Neturėjau jokių susitarimų su žmonėmis, turinčiais ryšių su Real IRA", - teisme trečiadienį sakė M.Campbellas.

Kaltinamasis tvirtino, kad jo brolis Liamas, kurį 2004 metais Airijos teismas nuteisė dėl priklausymo "Real IRA", nedavė jam jokių nurodymų.

"Mano brolis nepaskyrė man jokio vaidmens, nurodyto kaltinamajame akte", - kalbėjo airis.
Anot jo, planą atvykti į Lietuvą parengė kelis metus jo pažinotas Robertas Jardinas, kuris esą įtikinėjo, kad turi ryšių šioje šalyje ir sakė, kad prekyba ginklais yra pelningas verslas. Pasak M.Campbelo, jis priešinosi pasiūlymams verstis ginklų prekyba, tačiau galų gale buvo įkalbėtas.

"Neigiu, kad prašiau įsigyti daugiau ginklų ir ruošiausi gabenti juos į Olandiją ir Belgiją", - su vienu iš jam inkriminuojamų epizodų nesutiko kaltinamasis.
"Niekad nepranešiau savo broliui apie kelionę į Lietuvą", - kalbėjo jis.
Pasak M.Campbello, jį įtraukęs R.Jardinas tiesiog pats norėjo išvengti atsakomybės už kitus nusikaltimus.

"Jis melavo, nes norėjo išsisukti dėl to, kad buvo kaltinamas sunkiais nusikaltimais. (…) Mintis imtis ginklų verslo buvo R.Jardino, nes jie reikalingi nusikaltėliams ”, - teigė M.Campbellas.
"Jo mintis buvo pristatyti mane kaip IRA narį, kad tai atrodytų įspūdingiau, nes būdami svetimšaliai mes negalėjome valdyti situacijos", - kalbėjo M.Campbelas.

"Dabar suprantu, kad visi nurodymai buvo tam, kad padaryti reikiamus (pokalbių) įrašus", - dėstė jis.

Jis teigė, kad ginklų demonstravimo dieną pats nerodė jokios iniciatyvos, o ginklus neprašyti demonstravo įslaptinti liudytojai. Pinigai, kuriuos išleido ginklams, anot M.Campbello, buvo jo santaupos, o ginklus pagal susitarimą turėjo pervežti juos pardavę asmenys.
"Tai turėjo mano dalis. R.Jardin dalis – ryšiai, planai, saugumas. Pelną turėjome dalintis pusiau", - dėstė M.Campbellas.

Teisiamas airis teisme sakė, kad anksčiau vertėsi "cigarečių verslu".
Šiuo metu Vilniuje laikomas suimtas Airijos pilietis kaltinamas pasikėsinimu kontrabanda tiekti ginklus ir sprogmenis grupuotei "Real IRA".

Bylos duomenimis, 2007 metų rugpjūčio pabaigoje M.Campbellas atvyko į Lietuvą, apsigyveno kaimo turizmo sodyboje ir susitikinėjo su nusikaltėliais apsimetusiais Valstybės saugumo departamento pareigūnais. Lietuvos saugumo agentai, gavę leidimą imituoti nusikalstamą veiklą, kelias dienas bendravo su kaltinamuoju, rodė jam iš kariuomenės gautus ginklus ir gavo užmokestį - 5 tūkst. eurų.

Manoma, kad M.Campbellas Lietuvoje norėjo įsigyti plastikinių sprogmenų "Sentex", automatų AK-47, snaiperių šautuvų SVD bei pistoletų TT.

Kaltinamasis laikomas suimtas nuo 2008-ųjų sausio, kada ir įkliuvo Lietuvos pareigūnams.
"Real IRA" yra sukarinta organizacija, kuri skelbia siekianti bendro airių nacionalistų ir respublikonų tikslo -Vieningos Airijos, t.y. Airijos Respublikos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos suvienijimo.

Pagal Airijos įstatymus, "Real IRA" pripažinta neteisėta organizacija, o Europos Taryba pripažino ją su teroro aktais susijusia organizacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų