Pereiti į pagrindinį turinį

5 gyvybei tinkamiausios planetos už Saulės sistemos ribų (foto)

2012-09-27 14:17
5 gyvybei tinkamiausios planetos už Saulės sistemos ribų (foto)
5 gyvybei tinkamiausios planetos už Saulės sistemos ribų (foto) / nasa.gov nuotr.

Nuo to laiko, kai NASA misija „Kepler“ buvo paleista kosmoso platybėse ieškoti gyvybei tinkamų planetų, milžiniški informacijos srautai gali suklaidinti ne vieną.

Gyvybei tinkamų planetų dabar atrasta jau nemažai. Nors visos jų nuo Žemės nutolusios per dešimtis šviesmečių, mokslininkai nepraranda vilties, kad ateityje technika pažengs tiek, kad bus įmanoma priskrieti arčiau jų ir patikrinti visas iškeltas teorijas.

Pateikiame skaitytojams tinkamiausių planetų gyvybei penketuką.

„Gliese 581g“

Apie šią planetą, nuo Žemės nutolusią per 20 šviesmečių, NASA paskelbė dar 2010 m. rugsėjį. „Gliese 581 g“ yra 2 ar tris kartus didesnė už mūsų planetą ir apie savo žvaigždę sukasi vadinamojoje „gyvybės zonoje“ - kaip tik tinkamu atstumu palankiam klimatui ir vandeniui skysčio pavidalu.

„Gliese 667Cc“

Skorpiono žvaigždyne 2012 vasarį atrasta planeta nuo Žemės yra nutolusi per 22 šviesmečius. Ji už mūsų planetą yra didesnė bent 4.5 karto.

„Kepler-22b“

Maždaug 2.5 karto didesnė už Žemę, planeta atrasta praeitų metų gruodį. Mokslininkų teigimu, vidutinė „Keppler-22b“ temperatūra yra apie 22 laipsniai šilumos. Tiesa, nuo Žemės ji yra kur kas didesnius atstumu nei jos „kolegės“ - net už 600 šviesmečių.

„HD85512b“

Per 36 šviesmečius nutolusi „HD85512b“ yra bent 3.6 karto didesnė už Žemę. Vidutinė planetos temperatūra turėtų būti apie 25 laipsniai šilumos.

„Gliese 581d“

Didžiausia iš planetų - net 7 kartus didesnė už Žemę. „Gliese 581d“ atrasta 2007 m., tačiau mokslininkai ilgą laiką abejojo, ar joje yra tinkamos sąlygos gyvybei. Tik neseniai paaiškėjo, kad planetoje veikia „šiltnamio efektas“, taigi ir temperatūra turėtų būti ideali gyvybei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų