Mokslininkai atrado dar vieną šaltinį, iš kurio galima gaminti biokurą - arbūzus, praneša „The Telegraph“.
Pasak mokslininkų, arbūzuose esantis didelis cukraus kiekis gali būti nesunkiai distiliuojamas į alkoholį, kuriuo vėliau gali būti varomi įvairūs automobiliai, skelbia lrt.lt.
Paskaičiuota, kad vien Jungtinėse Valstijose iš išmetamų arbūzų cukraus būtų galima pagaminti beveik 9 mln. litrų biokuro kasmet.
JAV Žemdirbystės departamento atliktoje studijoje mokslininkai aiškinosi, kiek biokuro galima pagaminti iš neparduotų dėl nepatrauklios išvaizdos arbūzų. Paprastai tokie vaisiai iš parduotuvių prekystalių kaip dirvos trąša keliauja atgal į laukus. Suskaičiuota, kad atgal į laukus sugrąžinama beveik penktadalis nuimto derliaus.
Dr. Wayne'as Fishas, kuris vadovavo tyrimui, išsiaiškino, kad beveik pusė vaisiaus yra tinkama fermentacijai, o iš gauto etanolio galima pagaminti vertingus degalus.
„Mes parodėme, jog šių arbūzų sultys yra lengvai fermentuojamos ir yra iki šiol neatrastas etanolio biokuro šaltinis“, - cituojamas mokslininkas.
Mokslinė studija, kuri publikuota žurnale „Biotechnology for Biofuels“, atskleidžia, kad iš vieno arbūzų lauko akro (maždaug 0,4 ha) galima pakabinti daugiau nei 75 litrų biokuro.
„The Telegraph“ rašo, kad Vakarų vyriausybės remia biokuro gamybą ir technologijas ir primena, kad iki 2010 metų Europos Sąjunga yra užsibrėžusi, jog 5,75 proc. sunaudojamo kuro turėtų būti biologinės kilmės. Britų dienraštis taip pat teigia, kad šį rezultatą Sąjunga vargu ar pasieks.
Naujausi komentarai