Japonija kuria itin nebrangiai kainuosiantį dirbtinį palydovą

Japonijos inžinieriai kuria nebrangiai kainuosiantį stebėjimo palydovą, skirtą stichinių nelaimių prevencijai ir kitokiems tikslams.

Kaip rašo technologijos.lt, tikimasi, kad tokius palydovus noriai pirks sparčiai augančiomis ekonomikomis pasižyminčios valstybės – Brazilija, Egiptas ir daugelis kitų.

Japonijos Prekybos ministerija kartu su bendrove NEC Corp. ir keletu kitų bendrovių tikisi, kad nedidelis palydovas bus sukurtas 2012 m. Jis kainuos tik penktadalį dabar rinkoje siūlomų modernių stebėjimo palydovų sumos, deklaruoja ministerijos atstovas Shuichi Kato.

„Keturiais penktadaliais žemesnė palydovo kaina leis jį įsigyti tokioms besivystančios ekonomikos šalims kaip Egiptas, Brazilija, Indonezija, Tailandas, Dubajus ar Kazachstanas, - vardijo ministerijos atstovas.

Bendrovė NEC prie projekto ketina prisidėti technologijomis, kurias ji ištobulino gamindama bandomąją asteroidų tyrimo programą Hayabusą. Programa buvo labai sėkminga - visai neseniai Hayabusa zondas sėkmingai pasiekė vieną iš asteroidų ir paėmė jo mėginių, kurie buvo pargabenti į Žemę.

Japonijos Prekybos ministerija įvardija ir preliminarią visos sistemos kainą – 10 mlrd. jenų (120 mln. JAV dolerių). Pats palydovas kainuos pusę sumos – apie 5 mlrd. jenų.

Daugiafunkcinis palydovas padės stebėti ir numatyti gamtinių stichijų (pvz., potvynių, uraganų ir kt.) aprėptį, taip pat sekti situaciją gamtos draustiniuose, teikti informaciją sudarinėjant ar redaguojant žemėlapius.

Nors dirbtinių palydovų rinkoje pardavimų apimtimis ir pinigine apyvarta dominuoja JAV, palydovo kūrėjai iš Japonijos pagrindiniu savo pagrindiniu konkurentu laiko Europos konsorciumą EADS Astrium, kurios dalininkės yra Prancūzijos ir Ispanijos vyriausybės, taip pat vokiečių bendrovė Daimler AG.

 


Šiame straipsnyje: palydovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių