Pereiti į pagrindinį turinį

Iš požemių pakilusių cikadų būriai čirpimu nustelbia lėktuvų triukšmą

2011-05-17 14:30
Iš požemių pakilusių cikadų būriai čirpimu nustelbia lėktuvų triukšmą
Iš požemių pakilusių cikadų būriai čirpimu nustelbia lėktuvų triukšmą / Molliemon.deviantart.com nuotr.

Cikadų būriai savo čirpimu šiuo metu kurtina net kelių JAV valstijų gyventojus. Paskutinį kartą taip buvo prieš trylika metų. Vabzdžių patinėlių ištisą parą skleidžiami garsai gožia ir automobilių signalizacijas, ir lėktuvų keliamą triukšmą.

JAV į paviršių pakilo vadinamosios XIX-osios vados cikados - jų būriai iš po žemių, kur šie vabzdžiai vystosi trylika metų, pasirodė Alabamoje, Džordžijoje ir keliolikoje kitų aplinkinių valstijų.

Šis fenomenas vadinamas „ir vienu iš rečiausių, ir vienu iš labiausiai erzinančių“, rašo „LiveScience“.

Milijonai cikadų kelias savaites praleis poruodamosi, tuomet sudės kiaušinėlius ir žus. Jų palikuonys ims čirpti tik po dar trylikos metų.

Šios cikados priklauso genčiai, kurios atstovai gyvena sinchronizuotais trylikos arba septyniolikos metų ciklais. Jų akys raudonos, kūnas juodas, o sparnai - permatomi. Šie vabzdžiai grupuojami vadomis pagal metus, kuriais pasirodo paviršiuje. Šiuo metu triukšmą JAV kelia XIX-oji vada, taip pat žinoma kaip „Didžioji pietinė vada“. Septyniolikos metų ciklu gyvenančios cikados JAV paskutinį kartą girdėtos 2007 metais.

Nors cikados žmonėms grėsmingos nebent tuo, jog „veliasi į pavasarį besituokiančių nuotakų sukneles ir temdo žaidėjų akiratį futbolo aikštelėse“, po jų metamorfozės liekančios ir susikaupiančios išnaros tampa tikromis šiukšlėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų