Pereiti į pagrindinį turinį

Virtualios beždžionės rašo Šekspyro kūrinius

2011-09-26 20:10
Virtualios beždžionės rašo Šekspyro kūrinius
Virtualios beždžionės rašo Šekspyro kūrinius / Shutterstock nuotr.

Keli milijonai virtualių beždžionių sugeba atkurti Šekspyro kūrinius bet kokiu būdu spausdamos virtualias rašymo mašinėles.

Tyrimas rodo, kad joms pavyksta atkurti literatūros kūrinius 99,99 proc. tikslumu. Pirmasis atkurtas darbas buvo Šekspyro poema „Mylimojo skundas“, rašo bbc.co.uk.

Projektą koordinuoja JAV programuotojas Jesse Andersonas, kuris priverčia virtualias beždžiones atkurti literatūros šedevrus naudojant namų kompiuterį. Vyras pasakoja, kad projekto idėja kilo, norint išbandyti „Amazon“ internetinį darbą bei „Hadoop“ programavimo įrankį.

Projektu norėta įsitikinti, ar neribotas beždžionių skaičius, rinkdamas simbolius su neribotu skaičiumi rašymo mašinėlių galėtų atsitiktinai sukurti Šekspyro kūrinį.

J.Andersono virtualios beždžionės – tai mažos kompiuterinės programos, kurios patalpintos „Amazon“ serveriuose. Šios „beždžionės“ reguliariai sukuria atsitiktines tekstų eiles.

Kiekviena raidžių eilė yra sudaryta iš devynių simbolių. Gavus simbolius, tikrinama, ar jie atitinka nors kokią ištrauką iš Šekspyro tekstų. Jei kompiuterinių programų sugeneruotas tekstas neatitinka Šekspyro darbų, jis išmetamas. Tekstui sutapus, bandoma toliau atkurti poeto kūrinį. Iš devynių anglų kalbos alfabeto simbolių gali būti sudaryta 5,5 trilijonai skirtingų kombinacijų.

Programuotas savo projektą pradėjo rugpjūčio antroje pusėje, naudodamas „Amazon cloud“ kompiuterius. Viena diena virtualių beždžionių darbo kainuoja apie 50 litų. Projektas buvo perkeltas į namų kompiuterį, kad būtų sutaupyta pinigų ir pagreitintas procesas.

Warwicko universiteto matematikos profesorius Ian Stewartas teigia, kad programuotojo projektas nepasiseks. Jo apskaičiavimais, atkurti 3 695 990 simbolių tikslią Šekspyro kūrinio kopiją reikėtų daugiau laiko nei visatos amžius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų