Vokietijos valdžia inicijavo naują tyrimą prieš „Facebook“

Vokietijos institucijos inicijavo naują tyrimą, nukreiptą prieš „Facebook“. Šį kartą nustatyta, jog socialinis tinklas su savo veidų atpažinimo technologija pažeidžia Europos Sąjungos teisės aktus. Reikalaujama, kad nuotraukose pasinaudojant „Facebook“ funkcionalumu būtų galima atpažinti veidus tik tų žmonių, kurie tam davė sutikimą.

Tyrimas buvo pradėtas po to, kai vokiečių reguliuojančios institucijos pasiūlė „Facebook“ administracijai atlikti tam tikrus pakeitimus konfidencialumo politikoje, tačiau socialinio tinklo vadovybė atsisakė tai padaryti.

Vokietijos komisaras Johannes Caspar, kuris atstovauja kaltintojų pusę, yra įsitikinęs, jog socialinis tinklas renka savo veidų duomenų bazę, pasinaudodamas vartotojų fotografijomis. Jo teigimu, biometrinių duomenų rinkimas nėra neteisėtas tik tuo atveju, kai žmogus apie tai žino ir pasiruošęs duoti savo sutikimą. Visais kitais atvejais panašūs veiksmai pažeidžia europinius teisės aktus. J. Caspar teigimu, „Facebook“ ne tik nepranešė vartotojams apie savo veidų duomenų bazės kūrimą, tačiau ir nieko apie tai nesako savo konfidencialumo politikoje. Be to, kompanija nesuteikė vartotojams galimybės atsisakyti biometrinių duomenų rinkimo.

“Reikalaujame, jog „Facebook“ visiškai sunaikintų vokiečių vartotojų duomenų bazę ir joje pradėtų talpinti tik sutikimą davusių žmoniųveidus“, – pranešė J. Caspar. Savo ruožtu, „Facebook“ yra įsitikinusi, jog nepažeidžia europinių teisės aktų, ir pacitavo Airijos, kurioje yra europinė amerikiečių kompanijos būstinė, įstatymus. Be to, „Facebook“ patvirtino, jog renka vartotojų duomenis, todėl sutinka laikinai sustabdyti minėtą funkciją kai kuriose Europos šalyse. Airijos valstybinės institucijos pažadėjo atlikti savo tyrimą, ar iš tikrųjų pažeidžiami teisės aktai, saugantys privatų vartotojų gyvenimą.

Vokiečių komisaro teigimu, tyrimas bus baigtas rugsėjo pabaigoje, po to jis „Facebook“ nusiųs oficialų pranešimą, kuriame bus reikalaujama sunaikinti duomenų bazę ir pakeisti konfidencialumo politiką. Jei kompanija oficialiai atsisakys tai padaryti, jai bus galima skirti 25 000 eurų baudą arba inicijuoti teisminį procesą ir taip pasiekti, kad būtų pakeista konfidencialumo politika (tiesa, tai bus privaloma tik Vokietijoje). Įdomu, ar reguliuojančios Lietuvos institucijos imsis panašių veiksmų „Facebook“ atžvilgiu? Ar pamatysime kažką panašaus, kaip „Google Street View“ atveju, kai visi valdininkai kratysis atsakomybes dėl privatų žmogaus gyvenimą galimai pažeidžiančių veiksmų?


Šiame straipsnyje: Facebook

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių