Mokslinis tyrimas: ar nužudytumėte vieną, kad išgelbėtumėte penkis

Įsivaizduokite, kad vairuojate automobilį ir staiga kelyje susidaro toks siauras ruožas, kad jums reikia arba pasukti į pakele einantį vaiką, arba trenktis į kairę, kur dirba penki kelio darbininkai. Ką darytumėte? Dilemą aprašo Time.com.

Michigano universiteto mokslininkai, naudodamiesi virtualios realybės technologija, išbandė, kaip žmonės tokiose situacijose pasielgtų fiziškai ir psichologiškai.

Du priešingi filosofiniai sprendimai šioje situacijoje būtų utilitarinis (nužudyti vieną, kad išsaugoti daugiau) ir sprendimas „be žalos“ (leisti Dievui ar gamtai nuspręsti, kaip įvykis pasisuks).

Per daugybę metų tyrimų nustatyta, kad apie 90 proc. žmonių pasirinktų nužudyti vieną, kad išgelbėtų penkis. Tačiau šie duomenys buvo pagrįsti apklausomis. Iki šiol nebuvo ištirta, kaip žmogus pasielgtų iš tiesų nutikus panašiai situacijai.

Psichologo Davido Navarette vadovaujame tyrime dalyvavo 147 dalyviai, kurie turėjo galimybę specialiomis technologijomis patirti virtualią realybę su potencialiomis aukomis.

Virtualios galimos aukos, pamatę artėjančią situaciją, pradėdavo rėkti. 

Eksperimento dalyviams prie odos buvo pritaisyti elektrodai, kurie galėjo užfiksuoti judesius.

Psichologas su komanda nustatė, kad 90 proc. dalyvių pasirinko nužudyti vieną, kad išsaugotų penkis. Tai patvirtino ankstesnius tyrimų duomenis. Iš 147 dalyvių 133 pasirinko „nužudyti“ vieną auką.

Mokslininkai pastebėjo, kad tie asmenys, kurie buvo labiau emociškai susijaudinę, buvo mažiau linkę „nužudyti“ vieną asmenį.

Tie, kurie buvo „šaltesni“ streso kupinoje situacijoje, daug greičiau apsisprendė paaukoti vieną virtualų žmogų. Tyrinėtojai priėjo prie išvados, kad mažiau emociškai sutrikę asmenys yra labiau linkę paaukoti vieną gyvybę, kad išsaugotų penkias.

Žinoma, psichologai nepamiršta ir savo tyrimo ribotumo: eksperimentas buvo atliktas virtualioje aplinkoje, eksperimento rezultatai nesutapo su apklausos rezultatais (apklausoje taip pasielgti žadėjo tik pusė dalyvių), sprendimas nužudyti vieną tikriausiai pasikeistų, jei tai būtų vairuotojo artimasis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vienareikšmiškai

vienareikšmiškai portretas
reikia išsaugoti vaiką, nes kelio darbininkai yra profesionalai ir žino apie gresiančius pavojus kelyje

Justas

Justas portretas
nuzudyciau visus, seip sau del pramogos :D

Skalvis

Skalvis portretas
reali situacija labai skiriasi. Kas nežino kodėl vieta šalia vairuotojo vadinama mirtininko?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių