Pereiti į pagrindinį turinį

"Grigiškės" vis nenori tartis dėl šilumos tiekimo

2013-11-18 14:28
A. Ufarto / BFL nuotr.

Šiandien žiniasklaidoje nuskambėjusi AB „Grigiškės“ vadovo Gintauto Pangonio pozicija dėl pretenzijų dalyvauti šilumos tiekimo Vilniui veikloje yra nesuprantama. Susidaro įspūdis, kad įmonei ieškoma protekcijų ir specialių privilegijų. Panašu į tai, kad „Grigiškės“ savo būtinąsias išlaidas, reikalingas prisijungimui prie Vilniaus šilumos tinklo, pageidautų užkrauti ant šilumos vartotojų pečių.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) yra patvirtinusi „Grigiškėms“ šilumos kainas, o „Vilniaus energija“ yra pasirengusi kad ir šiandien supirkti šilumą.

Deja, ši privati bendrovė jau kelerius metus nesugeba įgyvendinti privalomųjų reikalavimų, kurie Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) ir VKEKK komisijos yra nustatomi visiems be išimties šilumos gamintojams.

„Grigiškių“ nesugebėjimą įgyvendinti privalomuosius reikalavimus vertiname kaip nekompetenciją arba nenorą tiekti šilumą.

Aplinkybės

2011 metų rugsėjo 1 AB „Grigiškės“ atsisakė pasirašyti sutartį su „Vilniaus energija“ dėl šilumos pirkimo-pardavimo. Vietoje to įmonė pateikė skundus dėl esą negerų ir „Grigiškėms“ netinkančių techninių sąlygų. Skundus išnagrinėjus Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai ir Valstybinei energetikos inspekcijai, jie buvo atmesti, konstatavus, jog „Vilniaus energijos“ išduotos techninės sąlygos atitinka techninius reikalavimus, o „Grigiškių“ pageidavimai sukeltų grėsmę šilumos tiekimo saugumui ir patikimumui.

Šių sprendimų „Grigiškės“ neskundė, tačiau dėl nesuprantamų priežasčių 2 metus nesiėmė jokių veiksmų, kad tiektų šilumą į tinklą.

2013 rugsėjo 2 d. „Vilniaus energija“ gavo „Grigiškių“ kreipimąsi dėl šilumos tiekimo Vilniaus miestui techninių sąlygų išdavimo. Rugsėjo 17 dieną „Vilniaus energija“ išdavė technines sąlygas. 2013 m. spalio 29 dieną „Grigiškės“ pateikė raštą, kuriame yra užsimenama apie techninių sąlygų, reikalingų tiekimui tik Grigiškių tinklo daliai, išdavimą. Lapkričio 14 dieną „Vilniaus energija“ raštu paprašė „Grigiškių“ tiksliai suformuluoti prašymą su konkrečiais pageidavimais.

Šilumos kaina

Verta paminėti, kad Grigiškių miestelis prie Vilniaus šilumos tiekimo sistemos buvo prijungtas  2011 m. rugsėjo 1 dieną. Anksčiau vienintelis šilumos tiekėjas šioje gyvenvietėje buvo AB „Grigiškės“, kurios gaminama šiluma kainavo iki 30 proc. brangiau nei „Vilniaus energijos“ gaminama šiluma. Plačiau: http://vilniaus-energija.lt/content/del-silumos-supirkimo-ab-%E2%80%9Egrigiskes%E2%80%9C

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų