Pereiti į pagrindinį turinį

Kokius augalus pataria rinkti žolininkai?

2013-05-27 05:00
Kokius augalus pataria rinkti žolininkai?
Kokius augalus pataria rinkti žolininkai? / Antano Slavinsko nuotr.

Ilgai laukta šiluma ir pavasaris Lietuvą nudažė žalia spalva. Rinkti ir džiovinti staiga sužaliavusius medžių lapus, lauko gėles ir žoleles suskubo ne visi. „Kai kurie vis dar prisibijo valgyti kiaulpienes, savo mitybos racioną praturtinti natūralių žalumynų. Reikia netingėti ir laiku prisirinkti žolelių“, – aiškino „Žolinčių akademijos“ vadovė Danutė Kunčienė.

Ne tik arbatai

Žinoma žolininkė Jadvyga Balvočiūtė šiuo metų laiku pataria pasirūpinti ne tik arbatžolių atsargomis žiemai, tačiau ir praturtinti savo kasdienį racioną baltažiedėmis notrelėmis, kiaulpienėmis, garšvomis, dilgėlėmis ir kitais šiuo metu sužaliavusiais augalais.

„Neseniai pradėjo žydėti baltažiedės notrelės. Jų žiedų ir žolės turėtų prisirinkti moterys, nes žieduose daug medžiagų, kurios stiprina organizmą, gerina hormonų pusiausvyrą, inkstų ir kepenų sistemos darbą“, – apie naudingąsias savybes pasakojo žolininkė.

Mėgstantiesiems gerti įvairias arbatas J.Balvočiūtė pataria prisirinkti gervuogių, obelų, vyšnių ir serbentų lapų.

„Juose ne tik daug naudingų medžiagų ir vitaminų, tačiau šių lapelių arbata dar ir labai skani. Galite patys susikurti norimą skonį maišydami obelų ir vyšnių ar vyšnių ir gervuogių lapelius. Ruoškite salotas: garšvų ir dilgėlių lapelius maišykite su kitomis žolėmis. Dabar surinktas žoleles galėsite susidžiovinti žiemai ar pagardinti jomis maistą. Tik neatidėliokite ir tuoj pat rinkite, nes prarandate galimybę gauti natūralių vitaminų“, – aiškino žolininkė.

Dilgėlių nauda

Žolių žinovės rekomenduojamuose dilgėlių lapuose yra daug vitamino C, K ir B, karotino, baltymų, organinių rūgščių ir geležies, natrio, kalio, magnio ir daug kitų naudingų medžiagų.

Dilgėlių arbata valo kraują, skatina šlapimo išsiskyrimą, mažina vidurių pūtimą, veiksminga užkietėjus viduriams. Šių piktžolių nuoviras naudingas plaukų sveikatai ir grožiui, nes perkoštu nuoviru skalaujami plaukai nustoja slinkę ir tampa stipresni. Nuoviras plaukams suteikia tamsesnį atspalvį. J.Balvočiūtė įspėja, kad žoleles reikia rinkti tik neužterštose, toli nuo kelių esančiose vietose.

Suskubusieji papildyti savo vaistinėles natūraliais vitaminais, anot žolininkės, turėtų nepamiršti ir gudobelių, žemuogių ir kaštonų žiedų. Gudobelių žieduose esančios medžiagos mažina centrinės nervų sistemos jautrumą, tonizuoja širdį ir gerina kraujo apytaką. Pro gudobeles neturėtų abejingai praeiti žmonės, kurių kraujyje per didelis cholesterolio kiekis.

Praverčia ir kaštonai

Šiuo metu baltai sužydėję kaštonai ir jų lapai naudingi norintiesiems sumažinti kraujo krešėjimą, sustiprinti venų sieneles. Kaštonų lapų nuoviras naudingas gydant įvairius uždegimus, venų išsiplėtimą.

Žemuoges mėgsta kiekvienas, tačiau retas žino, kad jų lapai ir uogos vartojami mažakraujystei gydyti. Žemuogių žiedų antpilas gali padėti kenčiantiesiems nuo nervinio dirglumo, sergantiesiems astma. Žemuogėse esančios naudingosios medžiagos valo kraują ir mažina kosulį.

„Uogos mus džiugina neilgai, o jaunus lapelius galima pradėti rinkti jau dabar ir daryti tai ilgai. Žemuogės gelbsti nuo avitaminozės, padeda sergant inkstų akmenlige“, – pasakojo specialistė.

Puiki savijauta

Kasmet prisirinkti naudingų žolelių nepamiršta ir žinoma sveikuolė Danutė Kunčienė. Moteris jau 23-ejus metus yra vegetarė, tačiau gali pasigirti puikia savijauta ir sveikata. „Dabar, kai valgau tik natūralius produktus, įvairias žoleles ir esu vegetarė, mano kraujo tyrimai nepriekaištingi. Jokių nenatūralių maisto papildų ar vitaminų aš nevartoju ištisus metus“, – išdavė veikli moteris.

D.Kunčienė sakė, kad, valgant daugiau žalumynų, geriant žolelių sultis, į racioną įtraukiant įvairių žolelių ir neapdorotų produktų, sveikata kaipmat pagerėja. „Organizmas puikiai įsisavina viską iš gamtos“, – aiškino „Žolinčių akademijos“ vadovė.

Naudingi patarimai

„Surinktus lapelius galite naudoti salotoms arba prisidžiovinti žiemai“, – patarė D.Kunčienė.

Lietuviai raukosi sužinoję, kad kiaulpienes valgyti reikia su visais žiedais, tačiau sveikų patiekalų žinovė siūlo paragauti ir suvalgyti visą kiaulpienę. „Dvi ar tris savaites valgykite nuo 3 iki 5 žiedų per savaitę. Kiaulpienės naudingos kepenims, inkstams, tulžiai. Joje yra daug vitamino C“, – aiškino kaunietė.

Ne ką mažiau naudingos ir garšvos, kurios padeda sergantiesiems podagra. Jas moteris rekomenduoja vartoti tada, kai iš organizmo reikia pašalinti kenksmingas medžiagas. Garšvas galima vartoti kartu su kiaulpienėmis. Taip jos atsvers viena kitą ir kartus kiaulpienių skonis nebebus toks bauginamas.

„Tik įsidėmėkite, kad ir žoleles reikia naudoti saikingai. Jomis taip pat galima apsinuodyti“, – perspėjo D.Kunčienė.

Jai pritarė ir LSMU Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos vadovas profesorius Leonas Valius. Mediko nuomone, pavasarį ir vasarą visiškai pakanka natūralių produktų, žolelių, daržovių ir vaisių. Tokią progą reikia išnaudoti, tačiau jei sveikata nėra ideali ir organizmas reikalauja papildomų mikroelementų, maisto medžiagų, reikia pasirūpinti ir papildomomis priemonėmis, pasitikrinti, ko organizmui trūksta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų