Raudonoji Kimo vaivorykštė

Išaušo 1945 m. rugpjūčio 14-oji ir į Korėjos pusiasalį ėmė skverbtis paslaptingas kvapas. Koktus, iš Kinijos Mandžiūrijos regiono atsklidęs prakaito, pigaus tabako ir utėlėms naikinti skirto odekolono mišinys greitai ir užtikrintai nusklendė per visą Korėjos padangę ir pasiekė Japonijos salas.

Atominių sprogimų sukrėstiems japonams dvokas buvo kone nepakeliamas, tad jau kitą dieną daugelį metų gyvuoju dievu laikytas imperatorius Hirohito (1901–1989) bene pirmą kartą kreipėsi per radijo eterį į žmones, prašydamas jų „ištverti neištveriamą“.

Po skrydžio per Ramųjį vandenyną dvokas jau buvo gerokai išsivadėjęs, bet vis dar gana aštrus, tad Frankliną Delano Rooseveltą (1882–1945) pakeitęs Harry‘s S.Trumanas (1884–1972) instinktyviai griebėsi už nosies.

„Dieve, Clementai, vėl?“ – priekaištavo JAV prezidentas kolegai.

„Dovanokite, pone prezidente, tačiau šį kartą tikrai ne aš“, – atsakė naujasis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas.

„Tada kas?“ – paklausė JAV vadovas ir pažvelgė į neseniai atsivežtą Potsdamo konferencijos nuotrauką, kurioje buvo įamžinti Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Sovietų Sąjungos lyderiai.

Nors paslaptingasis dvokas kėlė nemalonius pojūčius ir trikdančias situacijas, paprasti Korėjos žmonės į viską siekė žvelgti daugiau ar mažiau pozityviai.

Visame šiauriniame Korėjos pusiasalyje ėmė dygti vadinamieji liaudies komitetai, o vietinės matronos savo atžaloms garsiai kartojo: „Vaikai, dabar mums dėl nieko nebereikės jaudintis.“

Netikėtai iškilo šiais laikais visiškai užmiršto nacionalisto Cho Man-siko (1883–1950) figūra. Siekdama tausoti švarią Žemės planetos aplinką, Jungtinių Valstijų valdžia liepė Japonijoje esantiems kariams kuo greičiau vykti į Korėją.

Manoma, kad dar to paties mėnesio dešimtąją dieną du JAV armijos biurokratai gavo svarbią užduotį: nustatyti sovietų ir amerikiečių zonų Korėjoje ribą. Būsimasis JAV valstybės sekretorius Davidas Deanas Ruskas (1909–1994) ir jam talkinęs Charlesas Hartwellas Bonesteelas III (1909–1977) beveik nieko nežinojo apie Korėją.

Ilgai jie žvelgė į „National Geographic“ žemėlapį ir galiausiai bedė į 38-ąją lygiagretę, dalijančią pusiasalį kone perpus. Sunku tuo patikėti, tačiau SSRS valdžia su pasiūlymu iškart sutiko ir, praėjus beveik mėnesiui, pirmieji amerikiečių kariai pagaliau atvyko į Korėjos pusiasalio pietinę dalį.

Tikinama, kad korėjiečiai sveikino atvykėlius. Žmonės buvo laimingi ir pozityviai nusiteikę. Daugelis jų veržėsi norėdami pamatyti gyvą amerikietį, o vaikai ir barzdoti, iš pigių kovos menų filmų nužengę senoliai džiugiai mojavo Japonijos imperiją parklupdžiusiems atėjūnams.

Kol amerikiečiai džiaugėsi maloniu sutikimu, o Raudonoji armija flirtavo su Cho Man-siku, į Vonsano miestą riedėjo traukinys, gabenantis dangiškąjį Kim Il-sungą (1912–1994). Po beveik trijų užsienyje praleistų dešimtmečių socializmo Mesijas pagaliau grįžo į tėvynę. Kelionės metu sovietų konsultantai jam vis kažką kalbėjo ir kartojo, tačiau Kimas jų negirdėjo. Jis linkčiojo ir šypsojosi, apnuogindamas savo taurią sniego baltumo šypseną, tačiau jo protas buvo kitur.

Vos prieš metus sugulovė Kim Jong-suk (1917–1949) pagimdė Kimui antrą sūnų Kim Man-ilą (1944-1948), o dabar jo seniai regėta ir visiškai užmiršta tėvynė lėtai, bet užtikrintai artėjo šviesaus socialistinio rytojaus link.

Siekdamas atsidėkoti sovietams, Kimas savo vaikus užregistravo rusiškais vardais. Kim Jong-ilas tapo Jurijumi, o Kim Man-ilas – Aleksandru. Namuose biologiniai tėvai abu vaikus familiariai vadino Jura ir Šura, o sovietai – Irsenovičiais, mat patį Kim Il-sungą kažkodėl pradėta vadinti Kim Ir-senu.

Prieš pat Kimo išvyką visa šeima iš sovietų caro Josifo (1878–1953) gavo ypatingą dovaną – jie peržiūrėjo 1939-aisiais išleistą filmą „Smaragdo šalies burtininkas“ („The Wizard of Oz“). Nors Kim Jong-suk bei Šura nebuvo labai sužavėti matomais vaizdais, spalvingasis kino pasakojimas ir jį lydinti muzika itin užbūrė Jurą bei jo tėvą. Net ir dabar, važiuodamas traukiniu namo, Kimas negalėjo pamiršti ekraną akimis ryjančio Juros žvilgsnio, o mažos, amfetaminą vartojančios mergaitės iš Kanzaso atliekama daina iki šiol skambėjo jo galvoje.

„Kažkur už vaivorykštės plyti mėlynas dangus ir svajonės, kurias tu išdrįsti svajoti, tampa tikrove“ („Somewhere over the rainbow, skies are blue. And the dreams that you dare to dream, really do come true„)“, – dainavo Judy Garland (1922–1969), vaidindama mažąją Dorothy Gale.

Teigiama, kad būtent ši daina išgelbėjo socialistinę Korėjos revoliuciją ir iškėlė Kimo politinę karjerą į naujas aukštumas. Tai įvyko 1945 m. lapkričio 23 d. Sineidžu mieste, prasidėjus reakcingojo pobūdžio maištui. Jauni žmonės, kurstomi krikščionių ir kitų religinių grupių, taip pat stambių žemvaldžių ir japonams tarnavusių kolaborantų, siekė išvyti kvapniuosius sovietų karius.

Nuraminti įsismarkavusios minios sovietai pasiuntė būtent Kim Il-sungą. Užlipęs ant pakylos, Kimas pažvelgė į minią ir jai nusišypsojo, tačiau jaunųjų maištininkų širdys ir protai buvo pernelyg užburti reakcionierių dezinformacijos. Taurioji sniego baltumo šypsena nepajėgė įsiskverbti į surambėjusias jų širdis, ir Kimas jau buvo prarandąs viltį. Staiga jis prisiminė savo šeimą, kartu regėtą filmą ir jo galvoje atgimė muzika.

„Kažkur už vaivorykštės skrenda mėlyni paukšteliai. Paukšteliai skrenda už vaivorykštės, kodėl tada ir aš negaliu?“ („Somewhere over the rainbow, bluebirds fly. Birds fly over the rainbow, why then, oh why can‘t I?“), – uždainavo Kim Il-sungas maištingiems jaunuoliams.

Staiga sujaudinta minia, paliesta tauraus grožio, nuščiuvo ir po trumpos tylos pasigirdo džiaugsmingi aplodismentai. Socialistinė revoliucija buvo išgelbėta ir tam neprireikė jokio smurto. Sužavėti Kimo sėkmės, sovietai liovėsi flirtavę su Cho Man-siku.

„Šviesaus socialistinio rytojaus link Korėjos žmones privalo vesti Kim Il-sungas. Daugiau niekam negalima patikėti šio tauraus darbo“, – mąstė sovietų funkcionieriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai juokinga

labai juokinga portretas
jei tai tiesa Jura ir Šura, kaip Kisa ir Osia iš "12 kėdžių".

dėkingi

dėkingi portretas
tai turbūt yra vienas tų retų žurnalistų LT, kuris per visus tuo suknistus metus nei karto nepareašė apie kovidą. Ačiū
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    1
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
  • Kultūra keičia kryptį
    Kultūra keičia kryptį

    Norom nenorom nauja istorijos tėkmė brėžia naujas, tik tam metui būdingas kultūros kryptis. Taip randasi nauji terminai, nauji herojai, naujos vertybės. ...

Daugiau straipsnių