Pereiti į pagrindinį turinį

Prokurorams nesiseka nubausti D.Kedžio skundus tyrusių policininkų

2010-09-03 17:37
Prokurorams nesiseka nubausti D.Kedžio skundus tyrusių policininkų
Prokurorams nesiseka nubausti D.Kedžio skundus tyrusių policininkų / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Generalinei prokuratūrai nepavyksta pasiekti, kad pirmieji Drąsiaus Kedžio skundą tyrę Panemunės policijos komisariato tyrėjai būtų nubausti.

Penktadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Generalinės prokuratūros skundą Vidaus reikalų ministerijai dėl ministerijos generalinio inspektoriaus Juliaus Jasaičio pernai spalio 26 d. pateiktų išvadų. Jose nurodoma, kad Kauno Panemunės policijos komisariato tyrėjai Edmundas Navickas ir Rasa Kairenė, tirdami D.Kedžio skundą jokių pažeidimų nepadarė.

Generalinė prokuratūra su tuo sutikti nenorėjo. Dėl aplaidaus ikiteismio tyrimo vykdymo nubaudusi kelis savo prokurorus, Generalinė prokuratūra norėjo, kad tarnybinės nuobaudos būtų skirtos ir E.Navickui bei R.Kairienei. Tai jie siūlė padaryti po tarnybinio patikrinimo, kurioje buvo nurodyta, kad tiriant D.Kedžio skundus pažeidimų buvo padaryta dar pačioje tyrimo pabaigoje, policijos komisariate.

Vilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėjęs šią administracinę bylą konstatvo, kad teisės aktai nenumato, kad prokurorai gali įtakoti kitos institucijos pradėtą tarnybinį patikrinimą ir kontroliuoti jo eigą.

Šį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą per 14 dienų Generalinė prokuratūra dar gali apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Portalo skaitytojams priminsime, kad byla pas E.Navicką buvo tik vieną parą. Lapkričio 30-osios vakarą gavęs D.Kedžio pareiškimą, tyrėjas spėjo atlikti vos du veiksmus – pradėti ikiteisminį tyrimą bei nuvažiuoti į galimą įvykio vietą, pas mergaitės motiną Laimutę Stankūnaitę. Tačiau čia jam niekas durų neatidarė.

Jau kitą rytą bylą į savo rankas perėmė R.Kairienė. Ji šį tyrimą vykdė iki gruodžio 30 dienos. Per 18 darbo dienų, ji atliko apie 30 procesinių veiksmų, nors tuo metu turėjo ir daugiau bylų.

Per mėnesį buvo du kartus apklausta mergaitė, pats D.Kedys, pareikšti įtarimai Andriui Ūsui.

„Gruodžio 21-22 dieną bylą buvo paėmusi prokuratūra, po to buvo Kalėdos, o gruodžio 29 mergaitė buvo dar kartą apklausta, šįkart dalyvaujant ikiteisminio tyrimo teisėjui”, - apie bylos eigą anksčiau portalui 1diena.lt yra kalbėjęs VRM Generalinis inspektorius.

Beje, ši apklausa nepasisekė. Nors ją stebėjo tiek D.Kedys, tiek A.Ūsas su savo advokatais, viską sutrukdė apklausos metu kažkieno į kambarį įleista L.Stankūnaitė. Pamačiusi mamą, mergaitė pareiškė, jog yra pavargusi ir negali kalbėti. Apklausa buvo baigta.

„Per visą bylos buvimą R.Kairienės žinioje, bylą kontroliuojanti ir tyrimui vadovaujanti prokurorė nei tyrėjai, nei jos tiesioginiam vadovui nepareiškė jokių pastabų, nei raštu, nei žodžiu, nei telefonu, o ir pats D.Kedys nepadavė jokio skundo dėl bylos vilkinimo ar netinkamo jos tyrimo“, - priekaištų tyrėjai nerado J.Jasaitis.

Tuo metu, pasak Generalinio inspektoriaus, bylos tyrimas vyko tyliai. Skandalai prasidėjo vėliau, kai A.Ūsas policiją ir prokuratūrą užvertė skundais. „Tyrėja mums sakė, kad jei bylos nebūtų perėmusi prokuratūra, ji ją daugmaž po mėnesio būtų perdavusi teismui“, - sakė J.Jasaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų