Pereiti į pagrindinį turinį

Per pusmetį lygtinai paleisti per pusę tūkstančio nuteistųjų

2013-01-11 14:40
Per pusmetį lygtinai paleisti per pusę tūkstančio nuteistųjų
Per pusmetį lygtinai paleisti per pusę tūkstančio nuteistųjų / Shutterstock nuotr.

Pernai liepą įsigaliojus naujam Probacijos įstatymui, iš Lietuvos įkalinimo įstaigų iki metų pabaigos lygtinai paleisti 556 asmenys.

Daugiausia - 225 - nuteistųjų lygtinai paleista iš Pravieniškių pataisos namų - atvirosios kolonijos. Iš Marijampolės pataisos namų neatlikę visos bausmės į laisvę išėjo 139 asmenys, iš Panevėžio pataisos namų - 50, iš Alytaus pataisos namų - 33, iš Vilniaus pataisos namų - 30 nuteistųjų, pranešė Teisingumo ministerija.

Per pusmetį iš įkalinimo įstaigų lygtinai paleista 16 asmenų, kuriems taikoma intensyvi priežiūra - uždėtos specialios apyrankės.

Visose 11 Lietuvos įkalinimo įstaigų veikia 14 lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų komisijų (Pravieniškių pataisos namuose - atvirojoje kolonijoje - 3, Laisvės atėmimo vietų ligoninėje - 2). Jose pusė atstovų dirba iš organizacijų ar visuomenės atstovų, nesusijusių su bausmių vykdymo sistema.

Nuo praėjusių metų liepos 1 dienos į laisvę lygtinai išeiti gali tik tie asmenys, kurie noriai stengiasi grįžti į visuomeninį gyvenimą bei jau atliko didžiąją dalį bausmės ir nekelia grėsmės visuomenei. Komisijos vertina, kaip nuteistasis elgėsi atlikdamas bausmę, kaip noriai ir kiek dalyvavo įvairiose pataisos programose, kaip psichologai ar probacijos pareigūnai vertina jo elgesio pokyčius, ar nuteistasis palaiko santykius su šeima ir rūpinasi artimaisiais, ar stengiasi atlyginti padarytą žalą (jei tokia buvo) ir pan.

Išleidžiamiems anksčiau laiko lygtinai asmenims specialios komisijos taip pat nustato griežtus įpareigojimus – pavyzdžiui, jie turi mokytis, atlikti viešuosius darbus, tam tikru laiku būti namuose ir kita.

Kiekvienam probuojamajam, atsižvelgiant į nustatytą riziką padaryti naują nusikalstamą veiką, sudaromas individualus priežiūros planas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų