Pereiti į pagrindinį turinį

2013-ieji ekonomikos pasaulyje (apžvalga)

2013-12-30 17:30
DMN inf.
Investuojantiems į ekologiškus produktus ir IT prognozuojama sėkmė
Investuojantiems į ekologiškus produktus ir IT prognozuojama sėkmė / Reuters nuotr.

JAV vyriausybės uždarymas

JAV Atstovų Rūmai, kurių didžiąją dalį sudaro respublikonai, nesugebėjo susitarti su valstybės Senatu, kuriame daugumą sudaro demokratai, dėl JAV prezidento Baracko Obamos siūlomos sveikatos apsaugos reformos. Atstovų Rūmai reikalavo, kad ši reforma būtų atidėta metams. Nepavykus pasiekti susitarimo JAV vyriausybė buvo uždaryta. Tai įvyko pirmą kartą per pastaruosius 17 metų.

Sirijos pilietinis karas

Sirijoje Basharo al Assado režimas jau daugiau nei dvejus metus kovoja su šalies sukilėliais, siekiančiais pakeisti šalies valdymą. Valdantysis režimas Damasko priemiesčiuose panaudojo cheminį ginklą. Po šios atakos kilo reali grėsmė, kad Vakarų valstybės pradės karinę intervenciją Sirijoje. Tokia grėsmė kėlė naftos kainas, didino nerimą finansų rinkose.

Bankrutavo Detroitas

Gruodžio pradžioje buvo oficialiai paskelbta, kad bankrutuoja vienas didžiausių JAV miestų – Detroitas. Šis miestas seniau garsėjo pramone. Tačiau jau 2012 m. nedarbo lygis Detroite siekė daugiau nei 15 proc. Detroito meras Davidas Bingas tikisi, kad, bankroto būdu panaikinus didelę dalį miesto skolos, miesto laukia šviesi ateitis.

Uždarytas seniausias bankas

Metų pradžioje seniausias Šveicarijos bankas "Wegelin & Co" buvo uždarytas dėl JAV valdžios pateikto ieškinio. Bankas paskelbė nutraukiantis veiklą po to, kai paaiškėjo, kad jis padėjo JAV piliečiams išvengti mokesčių. Bankas pripažino, kad beveik per 10 metų jis padėjo Amerikos piliečiams nuslėpti 1,2 mlrd. dolerių vertės mokesčių.

Arkliena vietoj kiaulienos

Arklienos skandalas sukrėtė ne vieną šalį ir palietė net Lietuvą. Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje ir daugelyje kitų šalių parduodamoje mėsoje buvo rasta arklienos DNR pėdsakų. Nors arkliena žmogaus sveikatai nepavojinga, arklienos kaip kitos mėsos pardavimas pažeidžia vartotojų teises. Dėl šio skandalo iš maisto prekių parduotuvių lentynų dingo mėsos gaminiai. Į skandalą įsivėlė netgi didžiausia maisto gamintoja "Nestle", kurios produktuose taip pat buvo rasta arklienos.

Kipro sunkumai

Šiais metais Kipras susidūrė su nemažai ekonominių sunkumų. Šalis buvo ties bankroto riba. Kipro bankai seniai traukė užsienio indėlininkus dėl nedidelių mokesčių, o bankų sektoriaus pajamos buvo septynis kartus didesnės už šalies BVP. Tai reiškia, kad, bankrutavus bankams, valstybė neturėtų jokių galimybių panaikinti žalą. Imantis veiksmų buvo sustabdyta bankų veikla. Kiprui duota laiko iki 2018-ųjų patenkinti 10 mlrd. eurų pagalbos sutarties su euro zonos lyderiais sąlygas.

Graikija atsigavo?

Šių metų pradžioje buvo skelbiama, kad iš skolų duobės galiausiai ėmė kapstytis Graikija. Kaip ir Kipras, šalis buvo atsidūrusi ties bankroto riba. Esą trejus metus skolose skendusi valstybė galiausiai ima susigrąžinti užsienio investuotojus ir nebėra tikimybės, kad Graikijai gali tekti pasitraukti iš euro zonos. Tačiau nedarbo lygis šalyje išlieka aukštas. Vien tarp jaunimo darbo neranda du trečdaliai. Be to, Graikija tapo pirmąja valstybe, kuri buvo išbraukta iš išsivysčiusių valstybių sąrašo ir pripažinta besivystančia rinka. Tačiau Graikija iš recesijos tikisi išbristi jau kitais metais.

Bankai moka baudas

Šešiems didžiausiems pasaulio bankams Europos Komisija skyrė 1,7 mlrd. eurų baudą už machinacijas tarpbankinėmis palūkanų normomis. Baudą turės sumokėti "Barclays" ir "Royal Bank of Scotland", JAV "Citigroup" ir "J.P.Morgan", taip pat Prancūzijos "Société Générale" ir Vokietijos "Deutsche Bank".

"Microsoft" nusipirko "Nokią"

Viena didžiausių pasaulio informacinių technologijų bendrovių "Microsoft" įsigis Suomijos bendrovės "Nokia" mobiliųjų telefonų gamybos verslą. Sandoris vertinamas 5,4 mlrd. eurų. Tikimasi, kad jis bus užbaigtas pirmą 2014 m. ketvirtį. Pagal sandorio sąlygas "Microsoft" taip pat įsigis teisę naudoti "Nokios" patentus. Jau dabar "Nokia" naudoja "Microsoft" operacinę sistemą "Windows Phone 8".

Svarbiausių Lietuvos ekonomikos įvykių dešimtukas (komentarai)

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų