Pereiti į pagrindinį turinį

A.Lukašenkos prezidentavimo dienos suskaičiuotos?

2010-07-10 15:30
Išdavystė: apžvalgininkai kalba, kad Kremlius jau surado pamainą nesuvaldomu tapusiam A.Lukašenkai (kairėje).
Išdavystė: apžvalgininkai kalba, kad Kremlius jau surado pamainą nesuvaldomu tapusiam A.Lukašenkai (kairėje). / AFP nuotr.

Artėjant naujiems prezidento rinkimams, Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka prarado svarbiausio partnerio paramą ir yra priverstas galvoti, kaip išvengti Ukrainos arba Kirgizijos scenarijaus.

Netikėtas smūgis

Po ilgų ginčų ir antklodės dalybų Astanoje praėjusį savaitgalį pasirašyta Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano muitų sąjungos sutartis, atrodė, turėjo paženklinti naują Maskvos ir Minsko santykių raidos etapą. Tačiau iš pragiedrėjusio dangaus netikėtai trenkė žaibas. Kremliaus televizijos kanalai NTV ir "Russia Today" itin kritiškai ir net įžeidžiamai užsipuolė Baltarusijos vadovą.

Per NTV parodyto dokumentinio filmo autoriai pasistengė Baltarusijos vadovui įgelti į visas jautriausias vietas. Jie priminė žiūrovams ir apie prezidento meilužę Iriną Abelskają, nesantuokinį vaiką Kolią, apie pagrobtus ir nužudytus režimo priešininkus – parlamento vicepirmininką Genadijų Karpenką, buvusį vidaus reikalų ministrą Jurijų Zacharenką, buvusį Centrinės rinkimų komisijos vadovą Viktorą Gončarą, žurnalistą Dmitrijų Zavadskį, verslininką ir visuomenės veikėją Anatolijų Krasovskį.

Tiesa, nieko nauja žiūrovai nepamatė ir neišgirdo. Šios A.Lukašenkos nuodėmės žinomos jau seniai, apie jas vis primena režimo aukų žmonos, motinos ir jau spėję užaugti vaikai. Apžvalgininkus labiau nustebino dokumentinio filmo rodymo laikas ir tonas, ligi šiol buvęs nebūdingas Kremliaus valdomai žiniasklaidai, kai buvo kalbama apie Baltarusijos prezidentą.

Išsilavinimo spragos

Toną, net netirštinant spalvų, tikrai galima pavadinti menkinančiu ir pikdžiugišku. NTV dokumentiniame filme netgi šaipomasi iš A.Lukašenkos, turinčio istoriko ir ekonomisto diplomus, protinių gabumų.

NTV parodė A.Lukašenkos kalbos ištrauką, kur jis tvirtina, jog Pranciškus Skorina gyveno Sankt Peterburge, nors šis miestas buvo įkurtas tik praėjus pusantro amžiaus po garsaus švietėjo, palikusio ryškų pėdsaką ir Lietuvos istorijoje, mirties. Kitoje ištraukoje Baltarusijos vadovas atkakliai laidos vedėjui įrodinėja, kad mokykloje skaitė Vasilijaus Bykovo eilėraščius. Šis baltarusių rašytojas pats viename interviu yra pripažinęs, kad poezija jam yra visiškai svetima sritis.

Šių fragmentų eilę vainikuoja gerą sportinę formą demonstruojančio A.Lukašenkos viešas pareiškimas: "Štai kažkas sako, kas sveikata yra svarbiausia. Bet neišsilavinęs sveikas žmogus, yra, šiurkščiai kalbant, neišsilavinęs kvailys… O sveikas kvailys yra pavojingas visuomenei."

Kandžios replikos

Kibiras purvo, išlietas Rusijos televizijos ant A.Lukašenkos, Minske sukėlė audringą reakciją. Aukštesniųjų parlamento rūmų pirmininkas Anatolijus Rubinovas netgi užsiminė apie galimybę uždrausti Rusijos televizijos kanalų transliacijas Baltarusijoje.

Proprezidentiškame laikraštyje "Sovietinė Baltarusija" parlamentaras rašė, kad Maskva negali susitaikyti su kaimynų nepriklausomybe, kad be A.Lukašenkos Baltarusija paskęs vidaus konfliktuose, nusikaltimuose ir korupcijoje, o visas valstybės turtas bus supirktas Rusijos oligarchų arba išvežtas į užsienį.

Dviejų šalių santykiai dar labiau įkaito, kai dviejų šalių vadovai netiesiogiai apsikeitė kandžiomis replikomis. A.Lukašenka Rusijos verslininkams buvo išsiuntinėjęs laiškus, kuriuose išdėstė savo požiūrį į dvišalius nesutarimus. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas Baltarusijos kolegai patarė nesiuntinėti brukalų, o šis vėliau paragino Rusijos vadovą "ne sėdėti tinklaraščiuose, o vadovauti valstybei". Tai buvo kandi užuomina apie D.Medvedevo aktyvų reiškimąsi internete.

Maskva rado pamainą?

Stebėdami buvusių partnerių vaidus, apžvalgininkai ieško jų šaknų ir primena apie artėjančius Baltarusijos prezidento rinkimus, kurie turėtų vykti šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje. Diplomatiniuose sluoksniuose netgi pasklido kalbos, kad Kremlius rengiasi versti A.Lukašenką.

JAV žurnalas "Newsweek" rašė, kad Rusija, šiemet jau atsikračiusi dviejų priešininkų Viktoro Juščenkos ir Kurmanbeko Bakijevo, rado pamainą ir A.Lukašenkai. Pasak leidinio, juo gali tapti opozicionierius Andrejus Sanikovas, kuris neturi didelių simpatijų Vakarams ir yra pasirengęs priimti Rusijos paramą.

Vakarų apžvalgininkai tvirtina, kad Maskva aktyviai prisidėjo prie valdžios pasikeitimo Ukrainoje ir Kirgizijoje. A.Lukašenka priglaudė nuverstą Kirgizijos prezidentą K.Bakijevą savo šalyje, ir taip papiktino Maskvą. Baltarusijos vadovo priešininkai teigia, kad jis išsigando matydamas, kaip Rusija kursto sau naudingas permainas buvusiose sovietinėse šalyse.

Bandys ankstinti rinkimus

Baltarusijos žmogaus teisių gynėjas Vladimiras Lobkovičius Berlyne vykusioje konferencijoje teigė, kad artėjantys prezidento rinkimai bus pirmi, kai A.Lukašenka neturės tvirtos Rusijos paramos. Dėl to jis tikriausiai stengsis surengti balsavimą anksčiau, dar iki Naujųjų metų, nes kaip tik tuo metu laukia sudėtingos derybos su Rusija dėl energijos išteklių tiekimo. Tik dėl šių išteklių Baltarusijos vadovams pavyksta palaikyti klibančią šalies ekonomiką.

"Aš įsitikinęs, kad jeigu Baltarusijoje įvyktų absoliučiai laisvi rinkimai, jeigu kandidatai turėtų lygias galimybes reikštis per žiniasklaidą, kur galėtų papasakoti apie politinius dingimus, apie tai, kad ekonomikos laimėjimai tėra blefas, kurį dar palaiko Rusijos energijos ištekliai, apie tai, kad šalyje nėra visų svarbių normalaus gyvenimo visuomenėje atributų, A.Lukašenka pralaimėtų artėjančius rinkimus", – tvirtino V.Lobkovičius.

Jo kolega, Baltarusijos visuomeninio susivienijimo "Judėjimas už laisvę" pirmininko pavaduotojas Jurijus Gubarevičius pridūrė, kad Baltarusijos opozicijoje yra ir proeuropietiškai, ir prorusiškai nusiteikusių organizacijų. Pastarosios, pasak J.Gubarevičiaus, labai tikisi Maskvos paramos.

Bręsta mėsos karas?

Maskvos ir Minsko konfliktas įgauna naują pagreitį. Kremlius ruošia naują puolimą maisto pramonės srityje.

Rusijos federalinė veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnyba pradėjo tikrinti įvežamą baltarusišką mėsą kilus įtarimams, kad joje gali būti radioaktyviųjų medžiagų. Pirmą kartą per 15 metų tarnyba gavo informacijos, kad Baltarusijos galvijai ganosi Černobylio avarijos paveiktose teritorijose.

Kai kurie ekspertai jau laukia šio to panašaus į 2009 m. pieno karą.

  


 

Tomas Janeliūnas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų docentas

Akivaizdu, kad stiprėja įtampa tarp A.Lukašenkos ir Kremliaus vadovų, ypač Vladimiro Putino. Matyt, tai tampa ne tik valstybiniu ginču, bet ir asmenine neapykanta.

Kad Maskva nepatenkinta A.Lukašenka – nieko naujo. Jau beveik dešimtmetį jis vedžioja už nosies Maskvą dėl bendros valstybės kūrimo: nuolat pasižada ir pritaria Kremliaus planams, o vėliau atsitraukia ir apeliuoja į Baltarusijos nepriklausomybę, kurią nori pasiglemžti Rusija. Todėl Maskvai A.Lukašenka yra tikrai sunkus partneris.

Apie galimybes keisti arba versti A.Lukašenką taip pat kalbama seniai. Pastarieji prezidento rinkimai tarsi buvo viena tokių progų. Tačiau nuversti A.Lukašenką nėra taip lengva. O kuo jį pakeisti – dar sunkesnis klausimas.

Tiesa, Baltarusijoje gali būti tam tikra opozicija A.Lukašenkai, visų pirma – kariškių sluoksnyje. Karinė Rusijos ir Baltarusijos sąjunga yra daug labiau pažengusi nei politinė ar ekonominė. Todėl Baltarusijos kariškiai jau dabar yra Rusijos įtakos sferoje. Vis dėlto A.Lukašenka žino šias grėsmes ir pastaraisiais metais saugumo tarnybas perdavė savo sūnaus įtakon. Tad galimo pučo, perversmo galimybė galbūt išlieka, tačiau tam tikriausiai ruošiasi ir pats A.Lukašenka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų