Pereiti į pagrindinį turinį

Amerikiečiai baiminasi naujų teroro atakų

2006-08-24 00:00

Ekspertai neranda vieno atsakymo, kodėl O. bin Ladenui nepavyksta surengti naujų išpuolių

Ekspertai neranda vieno atsakymo, kodėl O. bin Ladenui nepavyksta surengti naujų išpuolių

Praėjus beveik penkeriems metams po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų beveik trys ketvirtadaliai JAV gyventojų mano, kad Osama bin Ladenas planuoja naujus išpuolius prieš Ameriką. Tuo tarpu terorizmo ekspertai ieško atsakymo, kodėl “Al Qaeda” per keletą metų nesugebėjo surengti šiurpinančių teroro atakų.

Praranda viltį, kad sugaus

Vakar CNN išplatino apklausos rezultatus, kurie rodo, jog 74 proc. amerikiečių tikisi naujų teroro atakų. CNN užsakymu “Opinion Research Corporation” atliko telefoninę apklausą, kurios metu buvo apklausti 1033 žmonės.

Iš jų 44 proc. sakė tikintys, kad O.bin Ladenui nepasiseks naujos atakos. Tačiau 30 proc. respondentų mano, kad jos bus sėkmingos. 58 proc. apklaustųjų mano, kad “labai tikėtina” arba “beveik tikėtina”, kad JAV sugaus arba nužudys O.bin Ladeną. Prieš dvejus metus tuo tikėjo 66 proc., o 2001 metais - net 76 proc.

Respondentai pasidalijo beveik per pusę, atsakydami į klausimą, ar JAV invazija į Iraką padės sugauti ar nužudyti O.bin Ladeną.

Grupuotės galimybės sumažėjo

JAV leidžiamas žurnalas “Atlantic Monthly” neseniai garsiai paskelbė tai, apie ką pasaulio ekspertai pusbalsiu kalba jau keletą mėnesių: Amerika laimi kare prieš O. bin Ladeno žmones. “Iš klaidų, kurias padarė “Al Qaeda” ir dėl progreso, kurį pasiekė JAV ir sąjungininkai, “Al Qaeda” galimybės kenkti Amerikai arba amerikiečiams reikšmingai sumažėjo”, - rašė žurnalas likus kelioms dienoms iki rugpjūčio 10 dieną kilusio aliarmo Didžiojoje Britanijoje. Žurnale teigiama, kad šiuo klausimu buvo apklausta beveik 60 ekspertų.

Tačiau leidinys pripažįsta, kad jau kitą dieną gali būti surengta dar viena ataka, tačiau pati “Al Qaeda” nėra savo likimo šeimininkė ir nekelia grėsmės JAV egzistavimui.

Įtarimai dėl metinių paminėjimo

Prancūzų laikraštis “Le Nouvele Observateur” rašo, kad amerikiečiai ir jų sąjungininkai kelia du klausimus. Pirmas - kodėl per tokį ilgą laiką “Al Qaeda” nesurengė daugiau “parodomųjų akcijų”, t.y. tokio lygio, kaip Rugsėjo 11-osios atakų. Antras klausimas: kokia šiandien yra O.bin Ladeno organizacija po jos pralaimėjimo Afganistane ir įsiveržimo į Iraką?

Atsakymas į pirmą klausimą gali būti neseniai britų sužlugdytas teroro aktas. Apie jį kalbant, iki šiol eina šiurpas: susprogdinus 10 lėktuvų, būtų daugiau aukų nei Rugsėjo 11-ąją.

Kratų metų britai, kaip jie patys teigia, rado daugybę sprogmenų ir ginklų. “Ar nenorėjo O.bin Ladenas tokiu būdu paminėti bokštų dvynių griūties metines? Dar anksti apie tai spręsti”, - rašo “Le Nouvele Observateur”.

Grįžo prie lagaminų ir kurjerių

Tyrimas tik prasidėjo. Prancūzijos laikraštis siūlo atsargiai vertinti iš policijos, specialiųjų tarnybų ir politinių sluoksnių nutekėjusią informaciją, nes dėl taktinių sumetimų neretai paskleidžiama atrinkta, o kartais ir melaginga informacija.

“Juk iš tikrųjų niekas nežino, ar šis sąmokslas su lėktuvų sprogdinimu ir buvo pažadėtas “Al Qaeda” fejerverkas. Ir kaip niekada aktualus klausimas: kodėl per penkerius metus nebuvo nė vienos akcijos, kuri galėtų terorizuoti ir priblokšti šimtus milijonų žmonių?” - klausia prancūzų leidinys.

Pirma versija, kuri labai populiari JAV prezidento Džordžo V. Bušo administracijoje, yra tokia, kad rengti didelius teroro aktus Amerikos teritorijoje tapo sunkiau.

Šiandien žinoma, kad JAV ir sąjungininkai pasiekė sėkmės finansinio špionažo srityje. Jie 2001 metais sugebėjo užmegzti santykius su pinigų perlaidų kompanija “Western Union”, taip pat su tarpbankinių pervedimų sistema “Swift”. Tai “Al Qaeda” organizacijai sukėlė daugybę nemalonumų.

Finansinis špionažas trukdė teroristų pinigų pervedimams. Tačiau dabar organizacija ėmė naudotis senu metodu - lagaminu. Vietoj mobiliųjų telefonų naudojami kurjeriai.

JAV turi dar vieną kozirį - musulmonų bendruomenę, kuri proporciškai nėra labai didelė, lyginant su jų bendruomenėmis Europos šalyse, tačiau JAV ji gyvena geriau, vidutinės musulmonų pajamos viršija šalies vidurkį.

Kitokios versijos laikosi buvęs Bilo Klintono ir Dž.V.Bušo patarėjas terorizmo klausimais Ričardas Klarkas. Anot jo, didelę reikšmę turi JAV tebesantis rasizmas - Amerikoje gyvenantys musulmonai iš aplinkinių nuolat jaučia įtarimus.

Potencialių teroristų daugėja

Tačiau ne visi mano, kad “Al Qaeda” nusilpo. Kai kurie ekspertai teigia, kad ši organizacija tebėra labai pavojinga. Juk 2003 metais Bahreine suimti penki teroristai, kurių kompiuteryje rastas detalus planas, kaip vandentiekyje paskleisti kalio cianido ir vandenilio mišinį.

Tokia ataka, pavyzdžiui, Niujorko metro, be vargo užmuštų tūkstančius žmonių. Kaip tvirtino JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CIA), ataka metro buvo atšaukta likus 45 dienoms iki jos vykdymo. Kitas siurprizas buvo Afganistane, viename Kandagaro namų rasti Sibiro maro štamai, išvesti iš vienos ląstelės.

Britų MI-5 žvalgybos duomenimis, potencialių teroristų daugėja. Manoma, kad 2001 metais jų buvo apie 250, o dabar yra apie 1000. Binladenizmo (Vakaruose naudojama sąvoka) pasekėjų daugėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų