Apklausa: beveik pusė rusų pritartų kariuomenės išvedimui iš Ukrainos

Minint antrąsias mobilizacijos pradžios metines Rusijoje, tyrimų projektas „Chronicles“ ir grupė „Extreme Scan“ atliko rusų apklausą, kuri parodė, kad beveik pusė jų pritaria karių išvedimui iš Ukrainos. Apie tai rašoma „Laisvės radijo“ interneto svetainėje.

Apklausos duomenimis, 49 proc. rusų pritartų Rusijos karių išvedimui iš Ukrainos ir taikos derybų pradžiai, nesiekiant Maskvos iškeltų karinių tikslų, o 33 proc. – nepritartų tam. Taip pat 63 proc. apklausos dalyvių pasisakė už tai, kad Rusija ir Ukraina per ateinančius metus sudarytų taikos sutartį su abipusėmis nuolaidomis.

Net 32 proc. respondentų teigė esantys pasirengę dalyvauti kare prieš Ukrainą Rusijos gynybos ministerijos įsakymu, o 30 proc. išreiškė priešingą ketinimą. Už naują mobilizacijos bangą pasisakė 29 proc. rusų.

Ekspertai pažymi, kad Rusijos gyventojų, pasisakančių už kariuomenės išvedimą iš Ukrainos ir paliaubas nepasiekus karo tikslų, skaičius, palyginti su 2023 metų vasario mėnesiu, išaugo 9 proc. Tuomet už tokią iniciatyvą pasisakė 40 proc. respondentų.

Be to, respondentų buvo klausiama, kas svarbiau – išstumti Ukrainos pajėgas iš Kursko srities ar užimti naujas teritorijas Donbase. 53 proc. apklaustųjų pasisakė už Ukrainos ginkluotųjų pajėgų išstūmimą iš netoli Kursko, o 15 proc. – už teritorijų užgrobimą Ukrainos Donecko srityje.

Apklausoje, kuri buvo atlikta telefonu atsitiktinės atrankos metodu rugsėjo 10-17 dienomis, iš viso dalyvavo 800 vyresnių nei 18 metų respondentų.

„Extreme Scan“ papildomai atliko dar vieną apklausą telefonu, kurioje dalyvavo 5 500 vyresnių kaip 18 metų asmenų. Jų buvo klausiama, ar aplinkiniai vyrai yra pasirengę mobilizacijos atveju vykti į karą. 23 proc. atsakė teigiamai, 38 proc. teigė, kad nėra pasirengę, dar 19 proc. mano, kad pasirengusių ir nepasirengusių žmonių yra po lygiai.

Naujos mobilizacijos tikimybę 57 proc. apklausos dalyvių vertina kaip didelę, 28 proc. mano priešingai. Kartu 51 proc. respondentų simpatizuoja tiems rusams, kurie vengia dalyvauti kare, o 27 proc. juos smerkia.

2022 metų rugsėjį Rusijos valdžia paskelbė vadinamąją dalinę mobilizaciją karui prieš Ukrainą. Oficialiais duomenimis, buvo pašaukta apie 300 000 žmonių. Įsakas dėl mobilizacijos kol kas neatšauktas.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojerusaiapklausakariuomenės išvedimasmobilizacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių