Armėnijos prezidentas: politinė kova negali vesti prie konfrontacijos ir skilimo

Armėnijos prezidentas Armenas Sargsianas pirmadienį paragino šalies politines jėgas pademonstruoti pakantumą ir solidarumą.

„Politinė kova neturi išeiti už teisėtumo ribų, neturi vesti prie sukrėtimų ir nestabilumo, prieštara neturi peraugti į nepakantumą, neapykantos atmosferą, juo labiau – į konfrontaciją ir skilimą“, – rašoma prezidentūros spaudos tarnybos išplatintame valstybės vadovo pareiškime.

„2008 metų kovo 1-osios įvykiai – skausmingi mums visiems. Dar kartą raginu visus būti pakančiais ir solidariais. Mums reikalinga vienybė ir solidarumas. Ypač šiandien susitelkimas ir pakantumas gyvybiškai svarbūs mūsų valstybei ir tautai“, – pažymėjo A. Sargsianas.

Jis taip pat pasiūlė politinėms jėgoms organizuoti diskusijas ieškant išeities iš politinės krizės.

„Armėnijos prezidentas nekart siūlė ir dabar patvirtina savo pasirengimą suburti prie derybų stalo politines jėgas, kad būtų išspręsti nesutarimai ir rasti visiems priimtini sprendimai“, – pažymėjo prezidentūros spaudos tarnyba.

Prezidento administracijos atstovai sakė, jog faktu, kad A. Sargsianas grąžino vyriausybei įsako dėl ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko Oniko Gaspariano atleidimo iš pareigų projektą, „neleistinai spekuliuojama ir jis sulaukė neproporcingos reakcijos“.

„Dar kartą pabrėžiame, kad Armėnijos prezidentas vykdo savo įgaliojimus vadovaudamasis Konstitucija, neatstovauja jokiai politinei jėgai ir sprendimus priima vadovaudamasis nacionaliniais interesais. Armėnijos prezidentas „nebaltas“ ir „nejuodas“, ir neleistinos jokios spekuliacijos“, – pabrėžė spaudos tarnyba.

Kovo 1-ąją Armėnijos sostinėje numatyti trys mitingai ir eitynės.

15 val. mitingą organizuoja pirmojo šalies prezidento Levono Ter-Petrosiano vadovaujama partija „Armėnijos nacionalinis kongresas“. Jis skirtas pagerbti 2008 metų kovo 1-ąją žuvusius demonstrantus bei policininkus, taip pat Kalnų Karabacho konflikto aukas.

18 val. šalies opozicija rengia mitingą ir eitynes, per kuriuos bus reikalaujama ministro pirmininko Nikolo Pašiniano atsistatydinimo.

18.30 val. mitingą ir eitynes Jerevane organizuoja N. Pašinianas. Anot premjero, per šias akcijas bus patvirtintas tautos pasirengimas „ginti Armėnijos pilietinę, tautinę, demokratinę, konstitucinę santvarką ir tautos valią“.

Baudžiamojoje byloje dėl 2008 metų kovo įvykių figūruoja buvęs šalies prezidentas Robertas Kočarianas, buvęs Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos generalinis sekretorius Jurijus Chačaturovas, buvęs vicepremjeras Armenas Gevorkianas, buvęs gynybos ministras Seiranas Oganianas. Jie kaltinami konstitucinės santvarkos nuvertimu.

Baudžiamoji byla susijusi su 2008 metų įvykiais, kai R. Kočarianas traukėsi iš prezidento posto ir ruošėsi perduoti įgaliojimus rinkimus laimėjusiam Seržui Sargsianui. Su balsavimo rezultatais nesutikę kandidato į prezidentus L. Ter-Petrosiano šalininkai, tarp kurių buvo N. Pašinianas, organizavo protesto akcijas. Kovo 1 dieną Armėnijos valdžia išvaikė daugiatūkstantinės protesto akcijos dalyvius. Per neramumus žuvo dešimt žmonių, dar daugiau kaip 250 buvo sužeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių