Artėjant forumui Davose, G. Thunberg prisijungė prie masinio protesto Šveicarijoje

Švedų ekologijos aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg) penktadienį, likus kelioms dienoms iki pasaulio politinio ir verslo elito susitikimo Davose pradžios, prisijungė prie kelių tūkstančių protestuotojų, žygiavusių Šveicarijos Lozanos miesto gatvėmis.

„Kol kas šį dešimtmetį nematėme jokių ženklų, kad bus imamasi realių klimato politikos pokyčių“, – sakė 17-metė aktyvistė paauglių dominuojamai miniai, pasitikusiai ją tarsi roko žvaigždę.

„Tai turi pasikeisti“, – tarė ji ir pridūrė kreipdamasi į pasaulio lyderius: „Tai tik pradžia. Jūs dar nieko nematėte. Mes jums tai garantuojame!“

G. Thunberg kitą savaitę ketina pasakyti kalbą per viršūnių susitikimą Šveicarijos Alpių kurorte Davose, ir paraginti vyriausybes bei finansines institucijas nebeinvestuoti į iškastinio kuro sektorių.

Dėl penktadienį surengtos akcijos, per kurią tvyrojo karnavalo atmosfera, miesto centro akmenimis grįstos gatvės buvo paralyžiuotos. Demonstrantai reikalavo imtis skubių veiksmų klimato kaitai pažaboti, taip pat švilpė praeidami pro banko „Credit Suisse“, kurį aktyvistai kritikuoja dėl investavimo į iškastinį kurą, padalinį.

„Vienas, du, trys laipsniai! Tai nusikaltimas žmonijai!“ – skandavo jie, eitynių priešakyje žygiavusiai protestuotojų grupei laikant transparantą su užrašu „Keiskime sistemą, o ne klimatą“.

Kai kurie jauni demonstrantai buvo įkvėpti pastarojo meto ekstremalių oro sąlygų visame pasaulyje.

Vienas iš jų laikė minkštą žaislinę koalą su užrašu aplink kaklą „Padėkite“ – aliuzija į Australijoje siautėjančius krūmynų gaisrus. Kitas aktyvistas nešė kartoninį plakatą, ant kurio buvo užrašyta „Pabuskite ir užuoskite krūmynų gaisrus“.

„Bijokime dėl ledynų“ – buvo užrašyta ant dar vieno transparanto, primenant apie Alpių gyventojų susirūpinimą dėl sparčiai tirpstančių kalnų ledo formacijų, nykstančių dėl klimato kaitos.

„Atsarginės planetos nėra“, „Turiu žalią svajonę“ ir „Norime vėsesnės planetos“ – tokius šūkius užrašė kiti protestuotojai.

Akciją organizavusi grupė „Klimastreik Schweiz“ socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad eisenoje dalyvavo 15 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
LAIKAS PAŽINTI TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS kuriuos prieš 10 metų atrado LIETUVIS inžinierius ROMUALADAS ZUBINAS!!! KLIMATAS KITO JAU NUO EROS PRADŽIOS!!!! TŪKSTANTMEČIO PABAIGOJE ŽEMĖJE ĮVYKS AŠIGALIŲ KAITA!!!!

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Tai, kad ji su Dauno Sindromu.

Baba

Baba portretas
Ji vėl iš palatos pabėgo?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių