Pereiti į pagrindinį turinį

Atskleistos įtariamų teroristų pavardės

2006-08-12 00:00

Dž.V.Bušas kalba apie “islamo fašistus”, musulmonai - apie nereikalingą isteriją

Dž.V.Bušas kalba apie “islamo fašistus”, musulmonai - apie nereikalingą isteriją

Didžiojoje Britanijoje sulaikyti įtariami mirtininkai vos po kelių dienų ketino vienu metu susprogdinti per Atlantą skrendančius lėktuvus, mano pareigūnai, atskleidę sąmokslą įvykdyti didžiulį teroro aktą.

Planavo sprogdinti vienu metu

Britų policija areštavo 24 žmones, kurie įtariami ketinę įnešti į lėktuvus bombas. Jos atrodytų kaip gėrimai. Vakar buvo pateikiama daug versijų, kaip jas ketinta susprogdinti: mobiliuoju telefonu, MP3 grotuvu, fotoaparato blyksniu.

Sprogdintojai po poros dienų turėjo atlikti bandymą, o po kelių dienų įvykdyti išpuolius, sakė vienas JAV žvalgybos pareigūnas, nesutikęs, kad būtų skelbiama jo pavardė.

“Buvo planuojama daug mirtininkų sprogdinimų lėktuvuose, būtinai tuo pačiu laiku”, - teigė JAV teritorinio saugumo sekretorius Maiklas Čertofas, kuris pridūrė, kad su šiuo sąmokslu gali būti susijusi “Al Qaeda”, tačiau kol kas dar per anksti daryti išvadas.

JAV prezidentas Džordžas V.Bušas sakė, jog šis planas akivaizdžiai primena, kad šalis “kariauja su islamo fašistais”.

Areštuoti pagrindiniai organizatoriai

JAV pareigūnai sako, kad galėjo būti planuojama susprogdinti iki 10 lėktuvų. Iš Britanijos į Ameriką skraidančiuose lėktuvuose paprastai būna daugiau kaip 300 žmonių, todėl aukų galbūt galėjo būti tūkstančiai.

Britų vidaus reikalų sekretorius Džonas Ridas sakė, jog policija yra įsitikinusi, kad sulaikė visas pagrindines sąmokslo figūras. Tačiau JAV televizija ABC citavo amerikiečių pareigūnus, kurie sakė, kad penki įtariamieji dar yra laisvėje, pranešė “Reuters” - BNS”.

Pačiame atostogų įkarštyje išaiškintas sąmokslas sukėlė chaosą Britanijos oro uostuose, kur buvo atšaukta šimtai skrydžių ir imtasi griežtų saugumo priemonių. Jos buvo taikomos ir penktadienį.

Oro linijų kompanija “British Airways” vakar pranešė, kad didžioji dauguma skrydžių turėjo vykti pagal beveik normalų grafiką.

Tarp suimtųjų - oro uosto darbuotojas

Vakar Didžioji Britanija įvardijo 19 asmenų, kurie, kaip įtariama, dalyvavo sąmoksle, ir nurodė įšaldyti jų sąskaitas. Anglijos bankas, paklusdamas vyriausybės nurodymams, išspausdino 19-os įtariamųjų vardus ir pavardes, tačiau teigė, kad paviešinti jų lėšas būtų nelegalu.

Dienraščio “Financial Times” duomenimis, sąmokslininkų sulaikymo operacija buvo rengiama metus. Įtariamieji buvo sekami nuo praėjusių metų gruodžio. Kai kuriais duomenimis, į jų grupę galėjo būti įsiskverbęs užsimaskavęs Britanijos specialiųjų tarnybų agentas.

Tačiau šaltiniai Amerikos specialiosiose tarnybose teigia, kad specialioji operacija buvo sėkminga didžia dalimi todėl, kad JAV agentams pavyko pasiklausyti teroristų pokalbių telefonu.

Dauguma areštuotųjų yra jauni Britanijos gyventojai, kilę iš Pakistano, - nuo 17 iki 35 metų. Tarp jų buvo musulmonų labdaros organizacijos atstovas ir Londono Hitrou oro uosto darbuotojas, turėjęs leidimą į visas šio oro uosto zonas. Policijos duomenimis, grupuotę sudarė 29 žmonės. Šiuo metu dar daromos kratos sąmokslo dalyvių namuose, pranešė “Reuters”-BNS.

Vadina dirbtine isterija

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos musulmonai nevienareikšmiškai vertina istoriją apie teroro akto atskleidimą, pranešė agentūra AFP.

Daugelis jų baiminasi, kad šį įvykį dešiniosios radikalios grupės gali išnaudoti negatyvaus musulmonų visuomenės, kaip potencialios terorizmo šaltinio, įvaizdžio formavimui. Apie tai pareiškė Didžiosios Britanijos musulmonų tarybos spaudos sekretorius Inajatas Bunglavala.

“Praeityje jau ne kartą tapome liudininkais, kad panašių mastų policijos reidų metu žmonės buvo areštuojami tik tam, kad paskui būtų paleisti nepateikus kaltinimų”, - pareiškė jis.

Birželio 2 dieną britų policija surengė didžiulę operaciją Londono vakaruose, kai įtarė, jog viename name musulmonų teroristai įrengė cheminių ginklų fabriką. Tačiau reido metu teroristinės veiklos pėdsakų nerasta.

Islamo komisijos žmogaus teisių klausimais atstovas Fahadas Ansaris sakė, kad jau “buvo labai daug tokių melagingų aliarmų, kurie tik sukeldavo masinę isteriją.

Jis spėja, kad istorija su sąmokslo atskleidimu gali būti specialiai sukurta būtent tada, kai vyriausybei prireikė atitraukti dėmesį visuomenės, kuri vis nepalankiau vertina Izraelio agresiją prieš Libaną ir Didžiosios Britanijos paramą Izraeliui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų