Austrijos rinkimuose kraštutiniai dešinieji pasiekė istorinę pergalę

  • Teksto dydis:

Austrijos kraštutiniai dešinieji sekmadienį laimėjo visuotinius rinkimus, pasiekdami istorinę pergalę, tačiau manoma, kad ši partija sunkiai ras partnerių, su kuriais galėtų valdyti.

Nors Austrijos kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe) anksčiau yra dalyvavusi koalicinėse vyriausybėse, visuotinius rinkimus ji laimėjo pirmą kartą. Visoje Europoje kraštutinių dešiniųjų partijos pastaruoju metu pasiekia laimėjimų.

Visos kitos austrų partijos kol kas atsisako sudaryti koaliciją su aštrialiežuviu FPOe lyderiu Herbertu Kickliu.

„Šiandien kartu parašėme istorijos skyrių, – Vienoje džiūgaujantiems partijos rėmėjams pasakė 55-erių H. Kicklas. – Mes atvėrėme duris į naują erą“.

FPOe surinko 28,8 proc. balsų ir aplenkė valdančiąją konservatyvią Liaudies partiją (OeVP) (26,3 proc. balsų), rodo beveik galutiniai rezultatai.

Kaip ir kitos kraštutinių dešiniųjų partijos kitur Europoje, FPOe populiarumas išaugo rinkėjams pykstant dėl migracijos, infliacijos ir su COVID-19 susijusių apribojimų.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen sakė, kad džiaugiasi FPOe pergale. Ji sveikino „bangą, nešančią nacionalinių interesų gynimą, tapatybių išsaugojimą ir suverenitetų atgaivinimą“.

„Įdomus metas“

H. Kicklis, kuris vadovavimą partijai perėmė 2021-aisiais, kai ją krėtė skandalai, pareiškė, kad yra pasirengęs sudaryti vyriausybę su bet kuria parlamento partija.

„Ranką tiesiame į visas puses“, – teigė jis.

Tarp FPOe rėmėjų po rinkimų tvyrojo pakili nuotaika, aludėse šventė tradiciniais austriškais drabužiais vilkintys žmonės.

„Tai tikra sėkmė“, – sakė 35-erių padavėjas Erikas Berglundas. Pasak jo, „bus labai, labai įdomus metas“, kai FPOe bandys suformuoti vyriausybę. H. Kicklį jis pavadino kompetentingiausiu lyderiu.

Kancleris Karlas Nehammeris, kuriam pastarosiomis savaitėmis pavyko sumažinti savo partijos atotrūkį nuo FPOe, sakė, kad mato partijos narių nusivylimą.

„Tai buvo lenktynės, kuriose turėjome prisivyti, bet, deja, mums nepavyko“, – OeVP būstinėje pareiškė 51-erių K. Nehammeris. Jis pažadėjo „toliau kovoti už žmonių interesus“.

Per praėjusius visuotinius rinkimus 2019 metais konservatorių OeVP rėmė daugiau kaip 37 proc. rinkėjų, bet vėliau valdančiųjų populiarumas smuko.

Žaliųjų partija, su kuria jie sudarė precedento neturinčią valdančiąją koaliciją, dabar turi 8,3 proc. austrų paramą – maždaug perpus mažiau nei 2019-aisiais, kai gavo beveik 14 proc. rinkėjų balsų.

9 mln. gyventojų turinčioje Austrijoje balsuoti galėjo daugiau kaip 6,3 mln. žmonių.

K. Nehammeris pakartojo, kad nesutiktų dirbti su H. Kickliu, vadinančiu save būsimuoju „žmonių kancleriu“. Taip praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje buvo vadinamas ir Adolfas Hitleris.

H. Kicklis nuolat kritikuoja Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai, įvestas dėl jos plataus masto invazijos į Ukrainą.

Jis taip pat propaguoja kraštutinių dešiniųjų „remigracijos“ koncepciją, pagal kurią būtų išvaromi nesiintegravę neeuropietiškos etninės kilmės žmonės.

„Žemės drebėjimas“

Prognozuota, kad FPOe laimės daugiausiai vietų, tačiau sekmadienį buvusių nacių įkurtos partijos rezultatai buvo dar geresni, nei tikėtasi.

„Tai neabejotinai yra žemės drebėjimas ir sukelia smūgio bangą, nusiritančią per visas kitas partijas“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas Thomas Hoferis.

Analitikai mano, kad K. Nehammeris vis dėlto galėtų likti kancleriu sudarydamas koaliciją su socialdemokratais (SPOe) ir dar viena partija, galbūt liberalia NEOS.

SPOe surinko 21,1 proc. balsų – panašiai tiek, kiek ir per rinkimus 2019 metais, kurie partijai buvo prasčiausi. NEOS šiuose rinkimuose palaikė 9,2 proc. rinkėjų.

Tokia trijų partijų koalicija būtų pirmoji, tačiau analitikai teigia, kad jai būtų sunku dėl šalyje vykstančių dešiniojo sparno pokyčių.

Pasak analitikų, kraštutinių dešiniųjų ir konservatorių, kurie vyriausybėse dalyvauja nuo 1987 metų, koalicija vis dar būtų įmanoma, atsižvelgiant į jų panašias platformas dėl imigracijos ir kitų klausimų.

FPOe jau seniai yra viena iš Austrijos politinių jėgų. Pirmą kartą į vyriausybę ji pateko 2000 metais, valdant konservatoriams; tuomet dėl to kilo dideli protestai, o Briuselis paskelbė sankcijų.

„FPOe daugiausia kursto baimę ir niekada nieko konstruktyvaus nepateikia“, – po balsavimo Vienoje sakė 29-erių tyrėja Theres Friesacher. Ji paminėjo praeityje partiją įtrakusius korupcijos skandalus.

Abi ankstesnės OeVP ir FPOe vyriausybės gyvavo trumpai.

Antroji tokia vyriausybė žlugo dėl FPOe korupcijos skandalo 2019-aisiais, po pusantrų metų darbo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha,visos patriotinės,

Cha,visos patriotinės,  portretas
populiarėjančios partijos DE,FR,UK,BE,AU standartiškai bukai kaltinamos tuo pačiu: finansinėm maklėm,ryšiais su rusais,kraštutiniu "nacionalizmu,"radikalizmu ir kažkokiu"populizmu".O žmones ,tiesiog ,užpisso kairiųjų liberalmarxistų imigracinė betvarkė, marginalų savivalė ir anarchijos toleravimas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių