Austrijos URM vadovas turėtų pakeisti S. Kurzą kanclerio poste

Austrijos užsienio reikalų ministras Alexander'as Schallenbergas (Aleksandras Šalenbergas) sekmadienį turėtų perimti kanclerio postą iš į korupcijos skandalą įsivėlusio Sebastiano Kurzo (Sebastiano Kurco).

35-erių konservatorius – vienas jauniausių Europos politinių lyderių – šeštadienio vakarą paskelbė atsistatydinantis iš kanclerio posto, pasiduodamas spaudimui pasitraukti dėl korupcijos skandalo.

S. Kurzas, per pastaruosius ketverius metus vadovavęs dviem vyriausybėms, pareiškė, kad siekia „išvengti chaoso“. Jis pasiūlė, kad kanclerio postą perimtų A. Schallenbergas.

52-ejų diplomatas po susitikimo su žaliųjų lyderiu vicekancleriu Werneriu Kogleriu (Verneriu Kogleriu) sekmadienį turėjo susitikti su Austrijos prezidentu Alexander'u Van der Bellenu (Aleksandru Van der Belenu).

A. Schallenbergas viešai dar nekalbėjo, tačiau W. Kogleris šeštadienio vakarą davė suprasti, kad jo partija jį parems, kad konservatorių ir žaliųjų koalicija išliktų valdžioje.

S. Kurzą pradėta spausti atsistatydinti po to, kai trečiadienį prokurorai atliko kratas keliuose su valdančiąja Liaudies partija (OeVP) susijusiuose biuruose ir pranešė, jog atlieka tyrimą, kuriame figūruoja kancleris ir dar devyni asmenys.

Teisėsaugai kilo įtarimų, kad vyriausybės pinigai buvo panaudoti korupciniam sandoriui, siekiant užtikrinti valdančiajai partijai palankų nušvietimą žiniasklaidoje.

S. Kurzas neigia atlikęs kokių nors neteisėtų veiksmų, o šeštadienį pakartojo, kad jam mesti kaltinimai yra „klaidingi“. Politikas pareiškė, kad toliau vadovaus partijai ir dirbs parlamente bei sieks, kad šis reikalas būtų išaiškintas.

„Šešėlinis kancleris“

Opozicija savo ruožtu kritikuoja konservatorių ir žaliųjų koaliciją dėl su kyšininkavimu susijusio tyrimo, o Socialdemokratų partijos (SPOe) lyderė Pamela Rendi-Wagner (Pamela Rendi-Vagner) sakė, kad S. Kurzas net pasitraukęs iš posto liks „šešėliniu kancleriu“.

Sekmadienį žiniasklaidos komentaruose buvo atkartojama ši mintis ir buvo pabrėžiama, kad dar neaišku, ar A. Schallenbergas sugebės vadovauti šaliai savaip.

„Nėra jokių abejonių, jog jis (S. Kurzas) mano, kad sugebės traukioti virveles iš ne itin subtilaus antrojo plano“, – rašė kairuoliško „Der Standard“ skiltininkas Hansas Rauscheris (Hansas Raušeris), S. Kurzą pavadinęs „gudriu Sebastianu“.

Pirmą kartą nacionaliniu lygmeniu suformuota OeVP ir žaliųjų koalicinė vyriausybė darbą pradėjo 2020 metų sausį, tačiau joje jau ne kartą kilo įtampa dėl ankstesnių korupcijos skandalų, be to, partijos nesutaria tokiais klausimais kaip pabėgėlių politika.

Vėliausiame skandale prokurorai pareiškė įtariantys, kad 2016–2018 metais „Finansų ministerijos ištekliai buvo panaudoti iš dalies manipuliuotoms nuomonės apklausoms, kurios buvo naudingos tik partiniams politiniams interesams, finansuoti“.

Tuo laikotarpiu S. Kurzas perėmė vadovavimą OeVP, atvedė ją į koaliciją su kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe) ir stojo prie vyriausybės vairo.

Prokurorai įtaria, kad neįvardyta žiniasklaidos bendrovė gavo mokėjimus mainais už šių apklausų paskelbimą. Daugelio manoma, kad tai yra bulvarinis laikraštis „Oesterreich“, kurio biure trečiadienį irgi vyko krata.

Ankstesnė S. Kurzo koalicinė vyriausybė, suformuota su FPOe, žlugo 2019 metų gegužę dėl „Ibisageitu“ („Ibizagate“) vadinamo korupcijos skandalo. Tačiau po jo vykusiuose naujuose rinkimuose S. Kurzo OeVP vėl užėmė pirmą vietą ir nuo praėjusių metų pradžios dirba koalicijoje su žaliaisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gaila,geras politikas buvo. Nesutiko priimti teroristu ir atmatu is afrikos. Todel ir buvo patrauktas is posto.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių