Pereiti į pagrindinį turinį

Azerbaidžanas derasi dėl sunkvežimio su humanitarine pagalba įvežimo į Kalnų Karabachą

2023-09-11 18:45
BNS inf.

Azerbaidžano Raudonojo Pusmėnulio judėjimas pirmadienį pranešė, kad vyksta derybos dėl Rusijos sunkvežimio su humanitarine pagalba įvežimo į separatistinį Kalnų Karabacho regioną.

AP nuotr.

Dėl politinių nesutarimų sunkvežimis buvo paliktas stovėti.

Armėnijos remiami Kalnų Karabacho separatistai šeštadienį paskelbė, kad Baku po kelis mėnesius trukusios blokados į krizės apimtą regioną įsileis Rusijos humanitarinę pagalbą, tačiau sunkvežimis jau kelias dienas įstrigęs Azerbaidžane.

„Vyksta derybos, kad jis galėtų pasiekti Kalnų Karabachą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Azerbaidžano Raudonojo Pusmėnulio generalinis sekretorius Jeyhunas Mirzayevas (Džeichunas Mirzajevas), perspėjęs, kad sunkvežimis šiuo metu įstrigęs Berdėje, esančioje Azerbaidžane.

Jis nenurodė, kodėl sunkvežimis negali įvažiuoti, o Azerbaidžanas ir Armėnija dėl to kaltina vienas kitą.

Pastaraisiais mėnesiais paaštrėjo įtampa dėl Kalnų Karabacho, Armėnijai kaltinant Azerbaidžaną stabdant eismą Lačino koridoriumi. Lačino koridorius – tai vienintelis kelias, jungiantis Armėniją su daugiausiai armėnų gyvenamu separatistiniu regionu.

Rugsėjo 1-ąją Azerbaidžanas sutiko vienu metu vėl atidaryti humanitarinėms siuntoms Lačino koridorių ir Agdamo kelią, jungiantį Kalnų Karabachą su likusia Azerbaidžano dalimi.

Tačiau Armėnijos įstatymų leidėjas Tigranas Abrahamianas šeštadienį pareiškė, kad Kalnų Karabacho separatistų valdžia atsisakė leisti gabenti pagalbą Agdamo keliu, remdamasi neįvardytomis „naujomis Azerbaidžano iškeltomis sąlygomis“.

Baku atmetė šį kaltinimą, tvirtindamas, kad Kalnų Karabachas gali gauti visas reikalingas atsargas per Agdamą ir kad separatistų valdžia paprasčiausiai atsisakė.

„Neteisėtas režimas (Kalnų Karabache) atsisakė“, – sakė Azerbaidžano prezidento Ilhamo Aliyevo (Ilchamo Alijevo) patarėjas užsienio politikos klausimais Hikmetas Hajiyevas (Chikmetas Chadžijevas).

Jerevanas ir tarptautinės pagalbos grupės įspėjo, kad humanitarinė padėtis kalnuotame regione yra prasta ir blogėja, trūksta maisto ir vaistų.

„Labai svarbu nedelsiant vėl atidaryti Lačino ir Agdamo kelius, kad Kalnų Karabacho gyventojus pasiektų gyvybiškai svarbi pagalba“, – sakė JAV tarptautinės plėtros agentūros (USAID) administratorė Samantha Power (Samanta Pauer).

Įtampa dėl pagalbos tiekimo išaugo, nes abi pusės kaltina viena kitą susitarimų pažeidimu ir apšaudymais.

Praėjusią savaitę Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas perspėjo dėl naujo konflikto pavojaus, kaltindamas Baku telkiant karius palei bendrą abiejų šalių sieną ir netoli separatistinio Kalnų Karabacho regiono.

Nepaisant Europos Sąjungos, Jungtinių Valstijų ir Rusijos tarpininkavimo pastangų, abi pusės nesugeba pasiekti ilgalaikio taikos susitarimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų